07. 05. 2017.

Zagreb Book Festival

ZAGREB BOOK FESTIVAL godišnja je manifestacija koja slavi i promiče pisanu riječ i njezinu specifičnu moć da obogati ljudsko iskustvo. U današnje vrijeme obilježeno nastankom i jačanjem novih medija, naša je misija povećati zanimanje za čitanje, pisanje i književnu komunikaciju čineći ih zabavnima i pristupačnima. Cilj nam je staviti snažan naglasak na aktualne društvene teme, integriranje mladih u kulturni život društva te na upoznavanje s različitim kulturnim izričajima.Prije tri godine, vođeni idejom da bi umjetnost, kultura i, prvenstveno književnost, trebali biti dostupni svim građanima kako bi u konačnici pridonijeli stvaranju odgovornog, svjesnog i slobodoumnog društva, pokrenuli smo Festival kojem je cilj na jedinstven način približiti kulturu javnosti. Duboko smo uvjereni kako kultura i umjetnost nisu samo nadgradnja i luksuz u čovjekovu životu, nego temelj koji potiče na kritičko promišljanje, empatiju, i u konačnici utječe na kvalitetu života, kako pojedinca tako i društva.

Sa željom da svake godine predstavimo drugu zemlju kao našeg partnera, ove ćemo godine, zbog nezaobilaznog zajedničkog povijesnog naslijeđa, iznimnog kulturnog i društvenog utjecaja te snažne umjetničke scene koja na najbolji način spaja tradicionalno i moderno, predstaviti Austriju. Kako bismo kroz aktualne i važne teme hrvatskoj publici približili austrijsku književnost, film, glazbu pa tako i društvenu klimu, izabrali smo i temu Festivala – fragilnost – smatrajući da upravo ona, u današnjem svijetu nestalnosti i neizvjesnosti, zauzima ključno mjesto u djelima mnogih umjetnika, kao i u životima svih nas.

Ovaj novi koncept Festivala, koji će pridonijeti promišljanju današnjice kroz umjetnička djela i razgovore s nekim od najznačajnijih europskih intelektualaca, odrazit će se u večernjim diskusijama o našim svakodnevnim fragilnostima – ravnopravnosti, društvenih sustava, dijaloga o vrijednostima, slobode govora, virtualnih identiteta i drugih. Imajući na umu da je znatiželju, promišljanje i odgovornost presudno usvojiti što ranije, prvi dio svakog dana bit će posvećen najmlađima. Pored književnog programa i ove ćemo godine, u još bogatijem izdanju, imati priliku uživati u živom glazbenom programu te suvremenim filmovima koji su već postali tradicionalni program Zagreb Book Festivala.

U vremenu u kojem se većina komunikacije odvija putem različitih digitalnih platformi, opipljivo fizičko iskustvo festivala postaje sve važnije. Festival postaje mjesto susreta ljudi sličnih interesa i vrijednosti, pisaca s publikom, platforma unutar koje se dijele iskustva i unutar koje se produbljuje i širi interes za književnošću, knjigom i čitanjem.

Čitanje je jedna od najvažnijih navika u suvremenom životu. Ono doprinosi osobnom rastu, unaprjeđenju znanja o različitim temama, te otvaranju prema novim idejama, perspektivama, životnim stilovima, svjetovima i načinima postojanja. Ovakvo izlaganje različitostima pomaže nam da bolje razumijemo kako sebe tako i svijet oko nas.

S ponosom ističemo da kao međunarodni književni festival usko surađujemo s veleposlanstvima te tijelima zaduženima za promoviranje književnosti kao što su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Austrijski kulturni forum, Taduki, Norla, Nederlands Letterenfonds, Poetry Ireland, Swedish Arts Council i drugi.

 

Program: http://www.zgbookfest.hr/program/

Izvor: http://www.zgbookfest.hr/

Odgovori