20. 02. 2018.

Borba za svaku školsku knjižnicu

 

U posljednje nam vrijeme iz različitih dijelova Lijepe Naše dolaze informacije o pregradnji ili prenamjeni prostora školskih knjižnica ili pak njihovom premještanju u manje i često neodgovarajuće prostore. Uz dosadašnja zanemarivanja školskih knjižnica, koja su se uglavnom odnosila na financiranje nabave knjižnične građe i opreme, ponegdje i na zanemarivanje pedagoškog i kulturnog i javnog djelovanja stručnog suradnika knjižničara, dobili smo i novi problem: bitku za očuvanje prostora školskih knjižnica. Kao strukovna udruga, već smo se nekoliko puta založili za ostanak školskih knjižnica u njihovim prostorima i u tome uspijevali!

Jedna, javnosti nevidljiva, ali stvarna i u mnogim aspektima bolna borba za školsku knjižnicu odvijala se i zadnjih tjedana i dana – to je borba za Knjižnicu Osnovne škole Ivan Mažuranić u Sibinju. Drama je to sa svim klasičnim elementima tog žanra primijenjenim na našu profesiju: samovolja ravnatelja, neupućenost školskoga odbora, zbrka zakonskih propisa, sporost i nemoć institucija…

Kolegica Iskra Butković-Komarnicki, školska knjižničarka Osnovne škole Ivan Mažuranić, samostalno je uputila dopis pomoćniku ministrice znanosti i obrazovanja, Vladi Prskalu, tražila pomoć Matične službe i Hrvatske udruge školskih knjižničara. Mi smo, kao strukovna udruga koja se sustavno brine o unaprjeđenju školskoga knjižničarstva, odmah po dospjeloj molbi, uputili dopise ravnatelju Škole i osnivaču Škole i školske knjižnice – Uredu za obrazovanje Brodsko-posavske županije. U svom odgovoru ravnatelj Osnovne škole Ivan Mažuranić Josip Šišmanović kao razlog preseljenja školske knjižnice u daleko manji prostor (iz 129 m2 u 58,8 m2) navodi prelazak u jednosmjenski rad i prednosti koje on donosi za učenike.

Jučer, 19. veljače, održan je izvanredni sastanak ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice dr. sc. Tatijane Petrić i savjetnice za školske knjižnice u Zavodu za knjižničarstvo Nacionalne i sveučilišne knjižnice Fride Bišćan s predstavnicima Udruge i dogovorena je načelna potpora Nacionalne i sveučilišne knjižnice nastojanjima školskih knjižničara za ostvarenje boljeg zakonskog okvira i statusa. Obećana je i potpora Knjižnici Osnovne škole Ivan Mažuranić čim stigne službeno izvješće o stanju u toj knjižnici. Istoga dana predstavnici Hrvatske udruge školskih knjižničara uputili su novi dopisi ravnatelju, predsjedniku Školskoga odbora Osnovne škole Ivan Mažuranić i osnivaču – Brodsko-posavskoj županiji. Odgovore na ponovljene dopise nismo dobili, odgovor osnivača nismo dobili nikada…

Danas je knjižnični fond Knjižnice Osnovne škole Ivan Mažuranić preseljen u novi – manji prostor! Ipak, mi od borbe za tu školsku knjižnicu nismo odustali… pružamo stručnu i kolegijalnu potporu i nastavljamo s pritiskom na institucije.

Uz suglasnost kolegice Iskre Butković-Komarnicki, u prilogu objavljujemo sve dopise koje smo slali na nadležne adrese. Vjerujemo da mogu pomoći da se ovakve situacije više ne događaju!

 

Potpora Knjižnici OŠ Ivan Mažuranić u Sibinju_Dopis ravnatelju_30.1.2018.

Potpora Knjižnici OŠ Ivan Mažuranić u Sibinju_Dopis osnivaču_30.1.2018.

Potpora Knjižnici OŠ Ivana Mažuranića u Sibinju_dopis ravnatelju i predsjedniku Školskoga odbora_19.2.2018.

Potpora Knjižnici OŠ Ivana Mažuranića u Sibinju_Brodsko-posavska županija_19.2.2018.

Susret s književnicom Sanjom Pilić u čitaonici Knjižnice OŠ Ivan Mažuranić u Sibinju

 

Čitaonica Knjižnice OŠ Ivan Mažuranić u Sibinju koja je sada prenamijenjena u učionicu

Leave a Reply