08. 04. 2013.

Čitanje zaboravljenih knjiga

Osnovna škola Ante Kovačića iz Zlatara bila je domaćin međužupanijskom susretu knjižnica osnovnih škola Republike Hrvatske.

Knjižničari su s razrednim učiteljicama tijekom proteklih mjeseci čitali  “Kekeca nad samotnim ponorom”, Lovrakove knjige “Neprijatelj broj 1” i “Micek, Mucek i Dedek”, “Družinu Sinjeg galeba”… Sokolanom se orila Kekecova “Dobra volja je najbolja”!

Nakon projekta “Čitajmo zajedno – čitajmo naglas” koji su prošle školske godine provodile osnovne škole iz Zlatara, Belca, Mača i Lobora, školski knjižničari Denis Vincek i Saša Sabol ove su školske godine osmisli projekt “Čitajmo zajedno – čitajmo zaboravljene knjige”, cilj kojega je bio da se učenike potakne na čitanje knjižne građe koja više nije na obveznim lektirnim popisima, a u knjižnicama osnovnih škola takva građa zauzima i do jedne trećine fonda. Projekt je podignut na nacionalnu razinu i uključile su se OŠ Ante Kovačića Zlatar, OŠ Belec, OŠ Mače, OŠ “Pavao Belas” Brdovec, OŠ Gustava Krkleca iz Novog Zagreba, OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca, OŠ braće Radić iz zagrebačkoga naselja Botinca, OŠ Budaševo – Topolovac – Gušće iz Sisačko-moslavačke županije, OŠ “Antun Mihanović” iz Nove Kapele iz Brodsko-posavske županije te zagrebačke škole OŠ kralja Tomislava i Davorina Trstenjaka.

Knjižničari su s razrednim učiteljicama tijekom proteklih mjeseci čitali tako “Kekeca nad samotnim ponorom”, Lovrakove knjige “Neprijatelj broj 1” i “Micek, Mucek i Dedek”, “Družinu Sinjeg galeba”… Prošli četvrtak zlatarska je škola bila domaćin završnici susreta na kojoj su u Sokolani po dvoje učenika iz svake škole predstavili knjige koje su čitali, a u holu škole postavljena je izložba na kojoj su na plakatima predstavljene knjige. Izložba je otvorena do kraja tjedna, svaki dan od 10 do 12 sati. Uz brojne roditelje i učenike, svečanosti koja je održana u povodu “Godine čitanja naglas i zajedno” – kako je 2013. proglasio konzorcij EU read – te u povodu Međunarodnog dana dječje knjige, prisustvovali su, među ostalima, krapinsko-zagorska županica Sonja Borovčak, dopredsjednik Županijske skupštine Stanko Majdak te gradonačelnik dr. sc. Miroslav Kopjar. Svaki od učenika dobio je vrijednu knjigu, dar škola u projektu, a ravnateljica zlatarske škole Rajna Borovčak uručila je svima priznanja. Usto, učenici iz svih škola dobili su i ukrasni predmet od gline koji su izradili učenici 4.a razreda koji je u zlatarskoj školi sudjelovao u projektu – sa svojom učiteljicom i Darkom Vargom iz zlatarskoga ateliera Varga. Na okruglom stolu školski knjižničari Beata Doko, Ivana Dominko, Mirjana Čubaković, Ružica Rebrović-Habek, Ida Bogadi, Višnja Vujić, Saša Sabol i Denis Vincek (Danijela Petani iz Ražanca u Zadarskoj županiji i Dragana Haramustek iz Nove Kapele u Bordsko-posavskoj županiji nisu mogle s učenicima doći zbog udaljenosti, no poslale su svoje radove) dogovorili su se da se projekt nastavi i dogodine te zaključili kako se osmišljavanjem privlačnih projekata može učenike potaknuti na čitanje “zaboravljenih knjiga”. Usto, rečeno je kako bi učitelje na njihovim županijskim aktivima valjalo upoznati sa svim mogućnostima koje knjižnica u odgojno-obrazovnom radu nudi – jer ona je medijsko, kulturno, čitalačko, informacijsko, motivacijsko i stvaralačko središte svake škole. Učenici i njihovi pratitelji posjetili su i zlatarsku župnu crkvu i Gradsku knjižnicu.

 

Odgovori