01. 12. 2018.

Citiranje u copy/paste okruženju

 

Osvrt na 12. okrugli stol

Na  41. međunarodnom sajmu knjiga i učila  Interliberu 2018., na otvorenoj pozornici paviljona 6 Zagrebačkog velesajma održan je 12. po redu okrugli stol Hrvatske udruge školskih knjižničara posvećen temi Citiranje u copy/paste okruženju, a organizirala ga je Podružnica Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Moderatorica okruglog stola bila je Vanja Jurilj, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara, a odazvali su se svi pozvani gosti, sugovornici u raspravi. Tog je dana publiku dočekalo još zanimljivih zbivanja: svečanost dodjele prikupljenih knjiga dobitniku akcije Knjigodar i finale sedmoga ciklusa Tuluma s(l)ova.

Koliko smo pismeni?

Što danas znači biti pismen na osnovnoškolskoj, srednjoškolskoj ili akademskoj razini? Školski knjižničari već u 4. razredu osnovne škole poučavaju učenike kako se služiti referentnom zbirkom (pa i pravopisom), u 6. razredu – kako pronaći i vrednovati informaciju i u 7. razredu – kako bi trebao izgledati njihov samostalni rad, uče o pojmu autorstva i kako citirati, navoditi točno nečije riječi i pri tom navesti izvor. No, koliko se uistinu pažnje posvećuje autorskim pravima i jesu li današnje generacije sklone intelektualnoj krađi (možda i bez spoznaje da rade nešto loše)? I, ako želimo citirati, kako da to radimo točno i s kojom mjerom?

To su samo neka pitanja koja smo imali na umu tražeći sugovornike koji bi nam mogli dati odgovore ili pak otvoriti nova pitanja.

Prvog gosta, dr. sc. Željka Jozića, ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, zamolili smo da prokomentira na koji su način nastala poglavlja u Hrvatskom pravopisu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Bibliografske jedinice i Navođenje u tekstu. Jesu li se autori pri pisanju poglavlja savjetovali sa strukom vezano uz redoslijed elemenata, pravopisne znakove? Je li postignut dogovor jezikoslovaca i informacijskih stručnjaka?

Dr. sc. Tomislav Ivanjko, doc., Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Dosljednost u primjeni jednog stila citiranja je jedno od najvažnijih pravila. Je li u praksi tako? Postoje li zamke?

Dorja Mučnjak, Informacijska služba Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Koje stilove citiranja preporučuje Knjižnica Filozofskoga fakulteta? Koliko studenti vladaju pravilima? Koliko ih treba poučavati na 1. godini?

Dina Mašina Delija, Knjižnica HAZU i Odbor za nakladničku djelatnost HKD-ovih izdanja

Slavenka Halačev,  urednica stručne i znanstvene knjige u nakladničkoj kući Školska knjiga

 

Okruglom stolu prisustvovali su brojni kolege školski knjižničari, urednici nakladničkih kuća, predstavnici ustanova koje se bave knjižničarstvom i nakladništvom, kao i svi oni koje ova tema zanima.

Ovogodišnji program Hrvatske udruge školskih knjižničara na 41. Međunarodnom sajmu knjiga i učila – Interliberu bogat  je i raznovrstan!

 

Organizacijski odbor Okruglog stola: Jadranka Jurić, dipl. knjiž. i prof.; Goranka Braim Vlahović, dipl. knjiž. i prof. i Vanja Jurilj, dipl. knjiž. i dipl. komp.

Odgovori