09. 06. 2017.

Dobitnici nagrada 2. državnog natječaja HUŠK-a podružnica OBŽ-a i VSŽ-a Stvarajmo eKreativno!

 

Već drugu godinu za redom Podružnice HUŠK-a Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije provode državni projekt Stvarajmo eKreativno u školskoj knjižnici. Projektom se naglašava važnost razvoja kreativnosti i korištenje web alata kod izrade prezentacija projekata inspiriranih knjigom i čitanjem.

Unutar projekta, povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica, u listopadu 2016. raspisan je natječaj Stvarajmo eKreativno!, gdje školski knjižničari mogu sudjelovati u jednoj od četiri kategorija:

  1. Kreativna prezentacija projekta (sadržajna i kreativna prezentacija nekog školskog projekta)
  2. Strip (izrada stripa prema vlastitoj priči ili pjesmi)
  3. Audiovizualna slikovnica (osmišljavanje i izrada vlastite slikovnice)
  4. Interaktivna priča (kreativan originalan uradak koji zahtjeva interaktivan pristup pri korištenju)

U projektu se ističe značaj međupredmetnog povezivanja u školskoj knjižnici, poticanje informacijske pismenosti, kritičnosti, kreativnosti i stvaralačko-procesnog učenja. Također se naglašava važnost čitanja, ali i kreiranje učeničkih uradaka inspiriranih pisanjem i čitanjem.

Odabir radova za dodjelu nagrada provela je prosudbena komisija te svečano proglasila prvonagrađene na svečanoj dodjeli nagrada, 10. svibnja 2017. u OŠ Vladimir Nazor u Čepinu.

Ovogodišnji nagrađeni radovi po kategorijama su:

  • Božićna čarolija, OŠ Srdoči, Rijeka (mentorica Leona Lempl);
  • Bregovska pita, OŠ Koprivnički Bregi, Korivnički Bregi (mentorica Dijana Pleadin);
  • Harry Pitter, Vladimir Nazor, Čepin (mentorica Sanja Adašević);
  • Pustolovina Binermanna i Sechestera, OŠ Andrije Palmovića, Rasinja (mentorica Sunčica Vuljak).

Nagrade za ovogodišnji projekt sponzorirali su Školska knjiga i Zagrebačka stvarnost. U organizaciji su projekta sudjelovali: Nataša Mesić Muharemi, Marija Purgar, Dubravka Pađen Farkaš i Tihomir Dunđerović, a voditeljica projekta je Irena Bando.

Opširno o cjelokupnom projektu kao i mogućnost pregledavanja nagrađenih i svih pristiglih radova može se pogledati na službenoj stranici projekta http://stvarajmoekreativno.weebly.com/.

Osijek, 6. lipnja 2017.

Voditeljica projekta Irena Bando

Odgovori