05. 11. 2023.

Dobitnik Nagrade Knjigodar za 2023.

 

Temeljem Pravilnika o dodjeli Nagrade Knjigodar, Povjerenstvo za odabir dobitnika u sastavu: Dina Grozdanović Poštolka, predstavnica Međunarodnog sajma knjiga Interliber, Zagrebački Velesajam; Slavko Kozina, predstavnik Zajednice nakladnika i knjižara, Hrvatska gospodarska komora i Anica Tkalčević, predstavnica Hrvatske udruge školskih knjižničara, donijelo je Odluku o dobitniku Nagrade Knjigodar za 2023.

Dobitnik Nagrade Knjigodar za 2023. je

Knjižnica Osnovne škole Budaševo-Topolovac-Gušće

u Sisačko-moslavačkoj županiji nedaleko grada Siska.

Obrazloženje:

Na natječaj za darivanje knjigama, Knjigodar za 2023.  pristigle su dvije prijave. Prema dostavljenoj dokumentaciji imenovano Povjerenstvo je utvrdilo da su pristigle prijave valjane te su uzete u razmatranje. Prijave su poslale stručne suradnice knjižničarke, dugogodišnje članice Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Dobitnikom je jednoglasno odabrana Knjižnica Osnovne škole Budaševo-Topolovac-Gušće.

Matična škola je smještena u Budaševu i broji šest područnih škola: Topolovac, Preloščica, Gušće, Svinjičko, Kratečko i Lonja. Udaljenost matične škole od najdalje područne škole je oko 50 km.

Knjižničarka Osnovne škole Budaševo-Topolovac-Gušće Mirjana Čubaković radi na tri lokacije: Budaševu, Topolovcu i Gušću.

Stanje knjižničnog fonda u sve tri školske knjižnice brojem svezaka ne dostiže niti polovicu propisanog minimuma Standarda za školske knjižnice. Velika većina knjižničnog fonda knjižnice u školi Topolovac je stradala u potresu, a fond u Osnovnoj školi Budaševo, koji pokriva i potrebe posudbe učenika u područnim školama, skroman je i za samu matičnu školu.

Vjerujemo da će s knjigama dobivenim u akciji Knjigodar Knjižnica Osnovne škole Budaševo-Topolovac-Gušće svojim korisnicima pružiti bolju uslugu, a zajednicu potaknuti na ulaganja u knjižnicu s ciljem ostvarivanja boljih odgojnih i obrazovnih postignuća.

Svečanost Knjigodara za 2023. godinu održat će se 12. studenoga u 15:15 sati na otvorenoj pozornici paviljona 6 Zagrebačkog Velesajma tijekom održavanja 45. međunarodnog sajma knjiga Interliber, uz sudjelovanje predstavnika organizatora i dobitnika.

 

Predsjednica Povjerenstva za odabir dobitnika Nagrade Knjigodar
Anica Tkalčević, prof.

Zagreb, 5. studenog 2023.

 

 

 

 

Odgovori