05. 12. 2011.

Horori a priori: knjige o kojima se ne govori, a tražene su u fondovima školskih knjižnica

Pod nazivom Horori a priori: knjige o kojima se ne govori, a tražene su fondovima školskih knjižnica od 28.-29. listopada u Splitu je održan  prvi samostalni stručni skup Hrvatske udruge školskih knjižničara. Skup je predstavljao i ovogodišnju centralnu proslavu Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica. Sa zadovoljstvom možemo reći da je, prema prvim dojmovima sudionika, održani skup dobio odlične kritike i u sadržajnom i organizacijskom pogledu.

Državni skup je bio namijenjen  svim školskim knjižničarima, knjižničarima dječjih odjela narodnih knižnica i profesorima hrvatskog jezika, a naišao je na dobar odaziv polaznika skupa iz različitih dijelova Lijepe naše, kao i iz svih navedenih profesija. Kao predavači i aktivni sudionici na skupu su sudjelavali ugledni stručnjaci s fakulteta i institucija koji se teoretski i praktično bave problematikom koja je bila tema skupa.

Goste je u ime Hrvatske udruge školskih knjižničara pozdravila njena predsjednica Vanja Jurilj, u ime Sekcije za školske knjižnice Hrvatskog knjižničnog društva skupu se obratila Lorenka Sanvicenti Bučević, a sadržajnim i podržavajućim riječima stručni skup je u ime pokrovitelja Grada Splita otvorila dogradonačelnica Anđelka Visković.
Prvog dana rad skupa je bio podijeljen u tri dijela: izlaganja koja su se bavila tematikom nasilja u literaturi za djecu i mlade, izlaganja koja su se bavila tematikom seksualnosti u literaturi za mlade i okrugli stol s temom Načelo slobodnog pristupa informacijama i odgojno-obrazovna uloga školske knjižnice – kako ih pomiriti kad je riječ o tematici nasilja i seksualnosti?
Navodimo teme  predavanja i predavače, kronološkim redoslijedom:

  • Poticanje nenasilja pričanjem priča, Jasna Held, Dubrovnik
  • Knjige s elementima nasilja i horora u funkciji odgoja i obrazovanja, mr. sc. Valerija Večei-Funda, Lepoglava
  • Knjige za djecu i mlade: knjižnična nabavna politika između interesa i realnosti, dr. sc. Ivanka Stričević, Zadar
  • Dječja i adolescentska književnost i tabui: spolnost, horror, obiteljski tabui, doc. dr. sc. Dubravka Zima, Zagreb
  • Problematika nasilja u književnim djelima, dr. sc. Srećko Listeš, Split
  • Pristup i prilagodba sadržaja, tema i razvojnih poruka o seksualnosti s obzirom na dob djece i mladih, mr. sc. Amir Hodžić, Zagreb
  • Okrugli stol:  Načelo slobodnog pristupa informacijama i odgojno-obrazovna uloga školske knjižnice – kako ih pomiriti kad je riječ o tematici nasilja i seksualnosti?
  • Sociološki osvrt na djelovanje knjižnica u kontekstu nasilničkoga ponašanja mladih u kontekstu suvremenoga hrvatskog društva, prof. dr. sc. Dražen Lalić, Zagreb
  • Emica Calogjera (urednica, Školska knjiga, Zagreb)

Uređivačka politika uredništva ŠK u odnosu na tematiku nasilja i seksualnosti u literaturi za mlade
Neven Antičević (direktor, Algoritam, Zagreb)
Utjecaj nasilja u američkoj literaturi na mlade u Hrvatskoj i uređivačka politika Algoritma (osvrt na Stinea)
Ante Andabak, učenik OŠ don Lovre Katića, Solin – dobitnik ovogodišnje nagrade “Tin Ujević” za literarni rad

U večernjem dijelu programa sudionici su mogli odabrati između sudjelovanja na pjesničkoj večeri povodom  Četrdesete obljetnice pogibije Josipa Pupačića u organizaciji Društva profesora hrvatskoga jezika i Gradske knjižnice Marka Marulića iz Splita ili obilazak stare jezgre Splita uz stručno vodstvo Gerarda Denegrija, predstavnika Protokola Grada Splita.
U subotu, 29. listopada organiziran je stručni izlet. U prijepodnevnim satima posjetili smo Školsku knjižnici Osnovne škole don Lovre Katića u Solinu i upoznali se s njenim radom. Tom prigodom voditeljici školske knjižnice, u ime Hrvatske udruge školskih knjižničara uručen komplet knjiga za čitanje iz užitka. Upoznavanje Solina upotpunio je obilazak Antičke Salone uz stručno vodstvo kolege Vladimira Gudelja Velage. Zajednički ručak i druženje organizirani su u Etno selu Radošić.

Pokroviteljstvo Grada Splita, potpora poslovnih partnera, kao i čimbenik na koji nismo mogli utjecati, ali je uvijek dobrodošao – lijepo vrijeme – pomoglo je da naš prvi samostalni stručni skup bude tako uspješan.

Komentari su zatvoreni.