07. 08. 2017.

Hrvatska će biti domaćin Svjetskog kongresa školskih knjižničara 2019. godine!

Tijekom 47. Međunarodnog kongresa školskih knjižničara (IASL) održanog od 5. do 7. kolovoza 2017. godine službeno je potvrđeno da je Hrvatska odabrana za domaćina Međunarodnog kongresa školskih knjižničara 2019. godine. Ugovor o suradnji potpisale su 7. kolovoza 2017. Katy Manck, aktualna predsjednica Međunarodne udruge školskih knjižničara (IASL) i Vanja Jurilj, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara i predsjednica  Međunarodne udruge školskih knjižničara za Europu.

Međunarodni kongres školskih knjižničara održat će se od 21. do 25. listopada 2019. godine u Dubrovniku. Prema predloženoj ponudi naziv skupa je Okupljanje – Osnaživanje – Preobrazba: Školske knjižnice (Convergence – Empowering – Transformation:  School Libraries).

Dubrovnik je, kao mjesto održavanja Međunarodnoga kongresa školskih knjižničara, odabran i iz praktičnih i iz simboličnih razloga.

Dubrovnik ima dugu povijest konferencijskog turizma, zračna luka je vrlo blizu grada, klima je blaga tijekom cijele godine.  Valamar Lacroma Hotel nudi jednu od najvećih konferencijskih dvorana u zemlji i sve prateće sadržaje za uspješan događaj.

Dubrovnik se tijekom svoje bogate povijesti održao kao slobodna republika u turbulentnim vremenima ratova za dominaciju između Orijenta i Zapada. Kroz intenzivne diplomatske aktivnosti Dubrovnik je uspio ostati samostalan i u dobrim odnosima sa svima, trgujući sa svima, ali uvijek slobodan! Budući da je poznat po svojoj divljoj i ponosnoj ljepoti, taj mediteranski biser smatramo savršenim simboličnim mjestom održavanja konferencije školskih knjižničara svijeta – knjižničari u školama ponekad moraju imati gotovo iste diplomatske vještine kako bi pronašli načine za ostvarenje svoje misije.

Stručni skupovi ovakvoga tipa veliki su organizacijski pothvat i zahtijevaju veliki broj stručnjaka i angažiranih pojedinaca. Stoga je za njihovu organizaciju potrebna suradnja  predstavnika međunarodne stručne zajednice i domaćina. Također, neophodna je i potpora srodnih institucija i državnih ustanova o čemu već postoje načelni dogovori. Samu kandidaturu je pozdravila je i zajednica poslovnih partnera i školskih knjižničara. Za uspjeh cijeloga „pothvata“ najznačajniji je pozitivan odnos školskih knjižničara i njihov dolazak na kongres.

Hrvatska udruga školskih knjižničara predložila je Hrvatsku za domaćina ove konferencije kao dio strateškoga plana prema kojem se stjecanjem međunarodnih iskustava i osnaživanjem međunarodnog ugleda profesije izgrađuje bolji status i pregovaračka pozicija unutar države.

Nadamo se da hrvatski školski knjižničari prepoznaju jedinstvenu priliku za svjetsku promociju dostignute razine našega školskoga knjižničarstva kao i otvaranje mogućnosti za stjecanje i razmjenu novih znanja i iskustava.

Vjerujemo da tako osnaženi možemo napraviti i preostale potrebne promjene u školskome knjižničarstvu Hrvatske!

 

Vanja Jurilj, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara

IASL 2019_CASL Dubrovnik proposal letter

IASL 2019_coference hosting proposal_CASL Dubrovnik

PROPOSAL IASL 2019_Dubrovnik_21-25 October

IASL 2019_CASL Dubrovnik proposal_Draft budget

IASL 2019 Croatia_Signed Agreement

 

 

      

Odgovori