09. 09. 2009.

IASL 2009, Abano Terme – Padova: Priprema učenika za budućnost: Školske knjižnice u slici

 

Blizina Italije učinila je svoje: među 250 delegata iz cijelog svijeta hrvatska delegacija je na ovogodišnjem Svjetskom kongresu školskih knjižničara brojala čak šest članova. Tri predstavnika su bila iz redova akademskog školskog knjižničarstva: prof. Jadranka Lasić-Lazić, Mihaela Banek-Zorica i Sonja Špiranec, k tome još i tri školska knjižničara, čak većinom knjižničarke, iz stvarnog školsko-knjižničarskog svijeta: Dinka Kovačević, Josip Rihtarić i Vanja Jurilj.

Neformalni početak 38.  godišnjeg  kongresa Svjetske organizacije školskih knjižničara (IASL-a) počeo je prijemom priređenim od strane grada domaćina Abano Terme i svečanom dodjelom nagrada za 2009. godinu. Dodjelu nagrada je vodio predsjednik IASL-a James Henri, a ovogodišnja dobitnica nagrade je Andrea Walker,  Renaissance College, Hong Kong. Uručena je i nagrada za 2008. godinu, budući da prošlogodišnji dobitnik Jerry Mathema iz Zimbabwea nije prisustvovao prošlogodišnjoj konferenciji. (Više na http://www.iasl‐online.org/events/conf/2009)

Od 2. do 4. rujna trajao je radni dio konferencije. Tema ovogodišnjeg skupa bila je: Priprema učenika za budućnost: Školske knjižnice u slici. Predavači i voditelji radionica su, kao i među predstavnicima iz Hrvatske, osobe koje se školskim knjižničarstvom bave na akademskoj razini i školski knjižničari iz prakse. Može se reći da se iz odslušanih predavanja i radionica moglo zaključiti da je učiti kako učiti apsolutni trend u obrazovanju, a slobodan pristup informacijama hit u školskom knjižničarstvu. Zapaženo je i bilo predavanje predsjednika IASL-a Jamesa Henrija o suradnji ravnatelja i školskih knjižničara.

Od hrvatskih predstavnika dr. sc. Mihaela Banek-Zorica izložila je rad na temu Snalaženje školskih knjižničara  u elektronskom okruženju, nastao u suradnji s doc. dr.sc. Sonjom Špiranec i prof. dr.sc. Jadrankom Lasić-Lazić. Josip Rihtarić je sudjelovao s poster-prezentacijom Repozitorij školskih knjižničara i Vanja Jurilj s poster-prezentacijom neformalnog obrazovanja učenika Zapazi, izrazi, promijeni.

Osim predavanja, radionica, poster-prezentacija, u okviru kongresa održani su i regionalni susreti školsko-knjižničarskih organizacija i zasjedanje IASL-a. Hrvatsku udrugu školskih knjižničara na ovom je skupu predstavljala Vanja Jurilj, dopredsjednica. Udruga je predstavljena na Sjednici nacionalnih udruga školskih knjižnica Europe. Izražena je naša želja za otvaranjem prema suradnji s drugim strukovnim udrugama. Na skupu je predstavljena i nova mrežna stranica ENSIL-a, www.ensil.org, i bilo je zadovoljstvo na njoj vidjeti logo Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Može se reći da su teme koje, općenito, muče školske knjižničare svijeta one iste koje muče i školske knjižničare u Hrvatskoj: zakonodavstvo, odgovarajuće obrazovanje, financiranje i suradnja s ravnateljima. Možda će mojim kolegicama iz struke zvučati hrabro, ali u usporedbi s predstavljenim zemljama prema navedenim kriterijima, možemo reći da hrvatsko školsko knjižničarstvo zasigurno spada u bolju polovicu svjetskog školskog knjižničarstva. Naravno, to ne znači da puno toga ne treba još unaprijediti. I iskustva i poticaji s ovog kongresa mogu biti od pomoći u tome.

Konferenciju su obogatile i različite popratne aktivnosti: Izložba knjiga iz zemalja posjetitelja kongresa (naša zemlja je predstavljena autorskom slikovnicom Maleni, Andreje Petrlik-Huseinović); Izložbom ručno rađenih bookmarkera (straničnika) iz zemalja posjetitelja skupa; Aukcija predmeta poklonjenih od strane sudionika kongresa. Sav prihod od aukcije i prodaje straničnika, a ove godine je premašio 2000 eura, ide u fond za pomoć članova IASL-a: njihovo članstvo, dolazak na kongres i sl.

Te, tzv.,  popratne aktivnosti su u izvjesnom smislu srce cijelog kongresa. Svi mi znamo da je lijepo pomagati drugima, ali kako je Thomas Mann rekao: Propast države je fraza, a propast jedne obitelji je istina.  Dakle nije isto znati i vidjeti, osjetiti. Vodstvo IASL-a, dugogodišnji članovi iz razvijenih zemalja svojom spremnošću da pomognu  i često dugo i naporno rade kako bi pomogli članovima iz zemalja čije se obrazovanje, škole i školske knjižnice, a i školski knjižničari nalaze u teškom položaju čine sve da ideja o pomaganju drugima ne bude samo fraza.  IASL svake godine financira dolazak na kongres dva člana iz siromašnih zemalja,  neke škole iz razvijenijih zemalja organiziraju skupljanje priloga kojima plaćaju članarinu u IASL-u za one koji si to ne mogu priuštiti… Jedan od vrhunaca ovogodišnjeg skupa bio je i trenutak kada su organizatorice konferencije dr. Luisa  Marquardt i dr. Donatella Lombello poklonile svoje laptope dvojici školskih knjižničara iz Zimbabwea.

S obzirom da je to prvi odlazak predstavnika Hrvatske udruge školskih knjižničara na neki svjetski skup, može se reći da je putovanje na Svjetski kongres školskih knjižničara u Padovu bio višestruko koristan:  kao prvorazredan uvid u stanje školskog knjižničarstva u svijetu, uvid u trendove školskog knjižničarstva i obrazovanja općenito;  korisno stručno usavršavanje; aktivno uključivanje hrvatskih školskih knjižničara u rad krovne svjetske udruge: razmjena iskustava, sudjelovanje u zajedničkim projektima, savjetovanje i traženje potpore za neke zajedničke projekte … K tome, tu je i  neprocjenjiva vrijednost i profesionalnog ali i osobnog susreta s predstavnicima zemalja cijelog svijeta. Kad se svemu dodaju čari svjetske SPA prijestolnice, kako je jedna kolegica nazvala Abano Terme, intelektualno i duhovno zračenje Galileove i Padove sv. Ante i Giotta, mirisi Venecije, jasno je da je to iskustvo koje se ne doživljava svaki dan i odzvanja dugo i u profesionalnom i osobnom životu.

Sljedeća IASL konferencija održat će se u Brisbanneu, u rujnu 2010. Godine. Tema je Raznolikost – izazov – elastičnost: školske knjižnice u akciji. Prijave radova su u tijeku.

Pozivnicu smo dobili!

Možda je hrabro, ali ipak ću, kao i naši organizatori, reći: Ciao Italia, good day Australia!

Vanja Jurilj, dipl. knjižničarka

Ako vas zanima više, pogledajte:

Odgovori