03. 09. 2019.

IFLA 2019.: dijalog za promjene donosi transformaciju knjižnica

U Ateni je od 24. do 30. kolovoza održana 85. IFLA konferencija. Među 3300 delegata iz 130 zemalja školski knjižničari Hrvatske imali su svoju predstavnicu.

Vjerujem da su svi sudionici koji su krajem toplog kolovoza pristizali u Atenu na 85. IFLA-inu konferenciju i skupštinu imali velika očekivanja. Kad je u pitanju kolijevka zapadne civilizacije kulture, mjesto prve javne knjižnice na svijetu knjižničari prirodno očekuju puno.

Ipak, vjerujem da je ceremonija otvorenja u režiji i koreografiji Sofije Spyratou održana 25. kolovoza u Međunarodnom kongresnom centru Megaron nadmašila sva očekivanja. Više od 3300 delegata iz preko 130 zemalja tog je prijepodneva imalo čast uživati u umjetnički savršeno oblikovanom prikazu slavne povijesti Atene i antičke Grčke. Cijelu snimku ceremonije otvorenja možete pogledati na poveznici: IFLA WLIC 2019: Opening Session, a umjetnički program počinje u pedesetoj minuti.

IFLA WLIC 2019. program

Ništa manje ambiciozan nije bio niti konferencijski program: pet dana programa sa šest paralelnih sesija u sedam termina, predkonferencijski dan za sastanke sekcija i dužnosnika IFLA-e i dodatni dan za obilaske knjižnica. Za govornicom je bilo više od 500 govornika na preko 250 otvorenih sesija, gotovo 200 sesija s posterima. Preko 20 satelitskih sastanaka održano je u okolnoj regiji i bilo je posvećeno širokom spektru tema.

Izravno je emitirano jedanaest ključnih sesija koje su dosegnule tisuće širom svijeta. Snimke potpunih sesija već su dostupne i mogu se pogledati besplatno.

Od vizije do strategije do akcije

Tijekom tjedna uvedene su brojne novine: predstavljena je IFLA-ina nova strategija i uvedene su nove značajke u Global Vision Ideas Store (Spremište ideja globalne vizije).

Podudarnost je da se pokretanje strategije IFLA 2019.-2024. dogodilo tijekom ovogodišnjeg dijaloga za promjenu tematike Svjetskog kongresa knjižničara i informacijskih stručnjaka (WLIC). Prema novoj strategiji štafetna palica za vodstvo razvoja profesije sada prelazi na knjižničare i informacijske djelatnike posvuda u obliku poziva na akciju. Upravo kao što se Strategija temelji na doprinosu globalnog knjižničnog područja, njezin će uspjeh također ovisiti i o pojedinačnim i o kolektivnim aktivnostima.

U jednom od svojih poticajnih govora, glavni tajnik IFLA-e Gerald Leitner naglasio je: naše Upravno vijeće i profesionalni odjeli  već pripremaju stotine aktivnosti za podršku globalnom knjižničnom području. Ali nama treba tisuće aktivnosti – vaših aktivnosti! Jer samo s vama možemo stvoriti uistinu globalni pokret za poboljšanje knjižnica i života ljudi u svim dijelovima svijeta.

Jedan od ključnih zaključaka 85. IFLA-e mogao bi se sažeti u tvrdnju: strategija je istovremeno putokaz za budućnost i poziv na akciju. Strategija će dati novi smjer radu IFLA-inih profesionalnih predstavništava i sjedišta, ali pruža referentnu točku za podržavatelje knjižnica i korisnike knjižnica u razmišljanjima o vlastitim akcijama i traženju mogućnosti usklađivanja.

Naglasak ove konferencije je upravo na spoznaji kako je angažman globalnog knjižničnog područja bio ključan za njegov razvoj, a trajni i vidljivi doprinosi svih uključenih pojedinaca bit će ključni za dalji uspjeh djelatnosti.

S obzirom da smo na konferenciji svjedočili mnogim podudarnostima, jedna od podudarnosti sa stavovima čelnih predstavnika IFLA-e i njihovih ključnih poruka je i stav o značaju preuzimanja odgovornosti za profesiju i dobrobiti zajednice od strane svakog knjižničara koji već nekoliko godina (od 2014. i stručnoga skupa u Zadru) intenzivno zastupa Hrvatska udruga školskih knjižničara u usko profesionalnim, ali i javnim zbivanjima i na stručnim skupovima.

To je samo još jedna od potvrda o snazi i vizionarstvu našega školskoga knjižničarstva.

Sastanci i aktivnosti Sekcije za školske knjižnice

U Ateni su održana i dva sastanka Sekcije za školske knjižnice, kao i jedan kraći radni sastanak IFLA-IASL mješovitog radnog tijela.

Prvi sastanak Sekcije za školske knjižnice održan je 24. kolovoza i bio je otvoren za javnost.  Budući da je to bio predkonferencijski dan i službeni program još nije bio počeo, dvorana za sastanke je bila puna gostiju. Od redovnih članova bili su prisutni: Joanne Plante (Kanada), Valérie Glass (Francuska), Darryl Toerien
(Velika Britanija), Luisa Marquardt (Italija), Liselott Drejstam (Švedska), Rei Iwasaki (Japan), Irina Nehme
(Njemačka), Albert Boekhorst (Brazil), Karen Gavigan (SAD), Hans Petter Storemyr (Norveška), Ivanka Stričević i Vanja Jurilj (Hrvatska).
Razgovaralo se o povratnim informacijama vezanim uz rad na osvježavanju teksta Manifesta za školske knjižnice. Utvrđeno je da su komentari poslani na dalji rad i da se očekuje finalna verzija i odobrenje novoga teksta na  polugodišnjem sastanku u travnju 2020. u Rimu. Dogovarao se i raspored aktivnosti Sekcije na sljedećoj IFLA-inoj konferenciju u Dublinu, kao i mogućim zajedničkim sastancima i aktivnostima sa Sekcijom za informacijsku pismenost i/ili Sekcijom za knjižničnu teoriju i istraživanja. Davani su i prijedlozi za buduće teme kojima se sekcija ozbiljnije bavila, kolega Darryl Toerien predložio je kao temu obrazovanje školskih knjižničara, a moj prijedlog je bio značaj profesionalnih udruženja za razvoj školskog knjižničarstva.

Drugi sastanak Sekcije za školske knjižnice održan je u formi okruglog stola. Prisutni su bili isti članovi Sekcije uz pridruženoga Didiera Vin Datichea (Francuska) i Mariosa Zervasa (Cipar), ali smo ovoga puta imali goste iz  Japana, Grčke, Slovenije, Bugarske, Njemačke, Rusije, Australije, Sjedinjenih američkih država,
Norveške, Francuske i  Jordana.

Razgovaralo se o načinima implementacije Smjernica za rad školskih knjižnica, procjeni školskog knjižničarstva u različitim zemljama, ulozi profesionalnih udruženja u unaprjeđenju školskog knjižničarstva i pristupu ključnim međunarodnim dokumentima i unaprjeđenju odnosa knjižničara i učitelja.

Na kraju sastanka, svi sudionici su pozvani na Svjetski kongres školskih knjižničara koji će se od 21. do 25. listopada ove godine održati u Dubrovniku!

Vanja Jurilj

 

Odgovori