12. 12. 2019.

Izlaganje o IASL-u 2019. u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku

 

Osječko-baranjska podružnica Hrvatske udruge školskih knjižničara u suradnji s Razvojnom matičnom službom Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, 3. prosinca 2019. god. organizirala je izlaganja pod nazivom Iskustva s 48. svjetskog kongresa školskih knjižničara IASL, Dubrovnik 2019.

Izlaganja su pripremile tri školske knjižničarke: Marija Purgar, Alta Pavin Banović i Irena Bando, jedine iz Osječko-baranjske županije koje su prisustvovale IASL-ovom kongresu, a koji se održavao u Dubrovniku, od 21. do 25. listopada 2019. godine.

O zanimljivostima s Kongresa govorila je Marija Purgar istaknuvši njegovu uspješnu organizaciju, odličan odabir predavača, humanitarne akcije, posjete školama te bogat kulturni program.

U drugom izlaganju, Alta Pavin Banović izdvojila je zanimljiva predavanja Ivanke Stričević i Vanje Jurilj te Darryla Toeriena i Rossa Todda. Također je predstavila nekoliko interesantnih radionica, prikaza projekata ili istraživanja knjižničara ili informacijskih stručnjaka iz cijelog svijeta.

Izložbeni program kreativnog stvaralaštva učenika u školskim knjižnicama prezentirala je Irena Bando, predstavivši 5 zanimljivih izložbi. Među autorima izložbi bile su Ruža Jozić s glagoljičkim inicijalima; Anica Tkalčević s knjigom poezije;  ilustracije inspirirane pjesništvom izložila je Vanja Jurilj; glagoljičke inicijale i dekorativne straničnike inspirirane hrvatskom folklornom baštinom postavila je Irena Bando te su se mogli vidjeti crteži učenika Umjetničke škole Luke Sorkočevića inspiriranih svjetskom književnošću. Također je prezentirana radionica Croatian National Heritage Corner, koju su na Kongresu vodile Marija Purgar i Irena Bando.

Po završetku svih izlaganja uslijedio je radionički dio Izrade straničnika inspiriranog slavonskim zlatovezom, kojeg je vodila Irena Bando prenijevši na taj način sudionicima dio atmosfere  sa Svjetskog kongresa školskih knjižničara u u Dubrovniku.

Za vrijeme trajanja izlaganja i radionice u prostorima GISKO postavljen je dio izložbe s Kongresa – straničnici za knjige i ogrlice inspirirane slavonskom ornamentikom, koji su urađeni u Školskoj knjižnici OŠ Jagode Truhelke iz Osijeka.

 

Predsjednica Osječko-baranjske podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara
dr. sc. Irena Bando

 

Osijek, 12. prosinca 2019.

Odgovori