02. 10. 2022.

Izvješće o projektu Upoznaj svoje sugrađane

U eTwinning projektu Upoznaj svoje sugrađane, projektu Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije, sudjelovalo je 15 škola i 30 nastavnika  iz Osječko-baranjske županije.

Projekt je namijenjen knjižničarima, nastavnicima i učenicima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova s ciljem razvijanja osjećaja pripadnosti i prepoznatljivosti u hrvatskom i europskom prostoru, te poticanja kreativnosti, čitanja radi užitka i obogaćivanja  rječničkog fonda.

Originalnost teme i vrste zadataka ogleda se u činjenici da je  projekt jednako zanimljiv svim kategorijama korisnika.

Školski knjižničar je samostalno ili u suradnji s drugim nastavnicima iz svoje škole izabrao jednu osobu (sugrađanina) iz svoga mjesta/grada za koju smatraju da ju je važno predstaviti drugima. Zatim su tu osobu istražili i pripremili materijale koje su kasnije javno objavili kako bi ih mogli koristiti u daljnjem radu. Načini predstavljanja obrađenih materijala su raznoliki i kreću se od plakata (digitalnog i na papiru), intervjua, videozapisa, stripa, fotografija, crteža, street arta, do scenarija poučavanja i građanske inicijative.

Proveden je čitav niz aktivnosti od kojih su neke bile zajedničke (izrada logotipa i postera, izrada avatara, terenska nastava, intervju, ankete za sve sudionike, predstavljanje projekta), a neke samostalne (kreativne radionice, izrada digitalnih obrazovnih sadržaja). Autorice projekta veseli činjenica da je 77% ispitanika potvrdilo želju za nastavkom sudjelovanja i sljedeće školske godine.

Voditeljice projekta zahvaljuju svim mentorima, nastavnicima i učenicima na sudjelovanju.

Materijali svih sudionika dostupni su na mrežnoj stranici projekta.

 

 

 

 

Ksenija Kesegi-Krstin, voditeljica projekta
dopredsjednica Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije

Odgovori