16. 04. 2017.

Održana je 15. Skupština Hrvatske udruge školskih knjižničara

 

15. redovita Skupština članova Hrvatske udruge školskih knjižničara održana je u  hotelu Medena u Trogiru 6. i 7. travnja 2017. godine. Prema zadnjih godina uobičajenom rasporedu, zasebno su održani radni i svečani dio Skupštine s dodjelom Nagrade Višnja Šeta.

Radni dio Skupštine održan je 6. travnja u večernjim satima. Nakon utvrđenja Statutom predviđenoga kvoruma, dana su i usvojena izvješća predviđena dnevnim redom. S obzirom da je to bila redovita Skupština, bez izbornih postupaka, bilo je više vremena za raspravu o aktualnim planovima rada Udruge.

Najavljeno je sudjelovanje Hrvatske udruge školskih knjižničara na natječaju Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja za koji je poziv uputilo Ministarstva znanosti i obrazovanja, a većim ga dijelom financira Europski socijalni fond. Prijavljeni projekt ima naziv Školska knjižnica za učenika 21. stoljeća, a prijavljen je u partnerstvu četiriju škola: Srednje škole Jure Kaštelan iz Omiša koja je prijavitelj projekta, Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škola iz Zadra, OŠ Jurja Habdelića i OŠ Nikole Hribara iz Velike Gorice; i dviju udruga: Hrvatske udruge školskih knjižničara kao partnera za izradu i provedbu stručnoga dijela projekta i udruge Sirius kao partnera s upravljačko-evaluacijskim kompetencijama.

Dana su i pojašnjenja o novoj nagradi koju će Hrvatska udruga školskih knjižničara godišnje dodjeljivati na stručnom skupu Udruge najboljem mladom školskom knjižničaru, dakle knjižničaru do 35. godine života i s najviše 5 godina radnoga staža u školskoj knjižnici. Najavljena je i zajednička akcija Hrvatske udruge školskih knjižničara, Zagrebačkog Velesajma i nakladnika pod nazivom Knjigodar kojom će se svake godine za jednu školsku knjižnicu u potrebi prikupljati nove knjige. Poziv knjižnicama za prijavu sudjelovanja bit će objavljen na mrežnim stranicama Udruge do kraja školske godine, a knjižnicu za koju će se prikupljati knjige odabirat će povjerenstvo koje čine članovi partnera u projektu. Sama akcija prikupljanja knjiga započet će u Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica i trajati do Interlibera gdje će knjige biti svečano uručene knjižničarki/knjižničaru odabrane školske knjižnice.

 

Razgovaralo se i o potrebi za izradom Vodiča kroz školske knjižnice Hrvatske koji bi, napokon, omogućio samim školskim knjižničarima uvid u stvarno stanje školskih knjižnica kod nas. Iako, popunjavamo brojne statistike i ankete, ti nam podatci gotovo nikada nisu dostupni i ne možemo ih koristiti za potrebe razvoja i promocije struke. Za izradu kvalitetnoga Vodiča potrebna su financijska sredstva i aktivna potpora Podružnica kako bi u njega bile uvršteni podatci o svim školskim knjižnicama.

 

Jednu od najživljih rasprava, razumljivo, izazvao je prijedlog za povećanje članarine u Hrvatskoj udruzi školskih knjižničara. Iz financijskog izvješća i plana vidljivo je da trenutno, a i u nekoliko zadnjih godina, sredstva od prikupljenih članarina u ukupnom financijskom prometu Udruge sudjeluju s manje od 20 posto. Gotovo sav ostali prihod ostvaruje se samostalnim aktivnostima jer financijske potpore iz Državnog proračuna RH zadnjih godina nema, a ona lokalnih zajednica je zanemariva.

Jedan broj članova iznio je mišljenje da se povećanje članarine može negativno odraziti na broj članova jer je nekim članovima i postojeća članarina od 50 kn godišnje previsoka. Druga skupina članova povećanje članarine povezuje i s dignitetom struke obrazlažući da su članstva strukovnih udruženja u uglednim profesijama daleko viša i članstvo u njima se promatra kao stvar profesionalne časti i prestiža. Nakon rasprave, prijedlog za povećanje članarine je dan na glasanje i većinom glasova prisutnih članova je odlučeno da će iznos članarine u Hrvatskoj udruzi školskih knjižničara od 1. siječnja 2018. godine biti 100 kn.

 

Svečani dio Skupštine, s dodjelom Nagrade Višnja Šeta, održan je 7. travnja u 20:30.

Korina Udina, predsjednica Povjerenstva za dodjelu Nagrade Višnja Šeta, aktualna dopredsjednica  i članica Udruge od njezina osnutka, priredila je prezentaciju sa svojevrsnim vremeplovom rada Udruge za početak Svečanoga dijela Skupštine, a povodom jubilarne 15. obljetnice rada i 10. obljetnice dodjele Nagrade.

Nakon podsjetnika kako su naše aktivnosti!, nekada izgledale (a i mi!), večer je, zasluženo, pripala ovogodišnjim slavljenicima, dobitnicima Nagrade Višnja Šeta Vesni Kranjec Čižmek, Jerku Barišiću i Ani Sudarević. Iz prezentacija o njihovome radu i dirljivih govora njihovih kolega bilo je jasno koliko je Nagrada koju su dobili zaista i zaslužena.

Iz predstavljanja njihovih života, predanoga i često samozatajnoga rada, postalo je jasno i zašto je Siniša Cmrk, čest suradnik školskih knjižničara, istinski knjigoljubac i majstor riječi, u svome nadahnutome obraćanju dobitnicima Nagrade knjižničarstvo nazvao „poezijom među strukama“!

Cijeli tekst njegova govora, prave poetske i ljudske pohvale našoj profesiji i našemu poslanju, možete pročitati u prilogu i čuvati ga za trenutke kada posustanete ili prestanete vidjeti ljepotu i smisao u ovom našem pozivu. Drugi lijekovi koji mogu pomoći su i naši ovogodišnji knjižnoposlastični plakat i pozadina za radnu ploču vašega računala!

 

Zapisnik s 15. Skupštine Hrvatske udruge školskih knjižničara

Poeziji među strukama_Siniša Cmrk

Plakat_Knjiga nije hrana ali je poslastica

Wallpaper_Knjiga nije hrana ali je poslastica (crni)

Wallpaper_Knjiga nije hrana ali je poslastica (bijeli)

 

Sada vas prepuštamo uživanju u fotografijama s održanih zbivanja! One su poslastica za kraj!

 

 

15. Skupština Hrvatske udruge školskih knjižničara – radni dio

  

 

 

 

Svečani dio Skupštine i dodjela Nagrade Višnja Šeta

 

 

  

  

 

 

Lijepa lica knjižničara

 

  

 

 

S izleta u Trogir

 

Odgovori