08. 12. 2017.

Karlovački knjižničari medju najboljim zagovarateljima knjižnica u Hrvatskoj

U Zagrebu je 8. prosinca ove godine održan 17. okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama, međunarodni skup na temu Inovativna knjižnica u službi lokalne zajednice (http://hkdrustvo.hr/hr/skupovi/skup/343/). Svrha je, između ostaloga, bila prepoznati i vrednovati nove knjižnične usluge organizirane samostalno ili u suradnji s drugim organizacijama i ustanovama u lokalnoj zajednici ili pak usluge koje su pomogle okupiti pojedine skupine stanovništva oko zajedničkog (kulturnog, poslovnog, itd.) interesa. Među 12 izlaganja, primjera izvrsne knjižničarske prakse, našla su se i dva iz Karlovačke županije.

   
 

Karlovačke knjižničarke Gordana Šutej (predsjednica podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara za Karlovačku županiju), Ana Sudarević (voditeljica Županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara) i Kristina Čunović (voditeljica Županijske matične službe GKKA) pripremile su izlaganje o javnom zagovaranju školskih knjižnica Karlovačke županije. Predstavile su dva okrugla stola, organizirana 2015. i 2016. godine, tijekom kojih su predstavnici osnivača, ravnatelji škola i knjižničari jedni drugima predstavili, ne samo probleme, već i mogućnosti za poboljšanje učinkovitosti školske knjižnice (veća nabava lektire, opremanje suvremenim namještajem i računalima…). Kvalitetan i pozitivan dijalog rezultirao je konkretnim zaključcima i mjerljivim rezultatima u praksi što je najbolji pokazatelj obostranog razumijevanja i podrške. Također, to je i poticaj za nastavak zagovaranja, odnosno organizaciju 3. okruglog stola u veljači 2018. godine. Ovaj karlovački model suradnje knjižničara, ravnatelja i osnivača (Grad Karlovac i Karlovačka županija) prepoznat je kao primjer dobre suradnje u lokalnoj zajednici. Tijekom izlaganja naglašena je i uloga lokalnih medija koji redovito prate ove skupove od najava do zaključaka, posebnih priloga i emisija, pružajući time podršku, ali i pomoć zagovaranju te promociji školskih knjižnica u javnosti.

Jasmina Milovčić, ravnateljica Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” i Gabrijela Vine, Služba za koordinaciju programa i usluga knjižnice održale su izlaganje “Karlovačka Zelena priča”. Cilj je zelene knjižnice educirati javnost i širiti svijest o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša i to kroz: projekcije dokumentarnih filmova, stručna predavanja na “zelenom krovu knjižnice”, tribine i promocije knjiga, suradnju s lokalnim poduzetnicima i školama.

 

Cjeloviti tekstovi o javnom zagovaranju knjižničara i knjižnica u Karlovačkoj županiji objavljeni su u Zborniku radova.

Odgovori