04. 12. 2017.

Međunarodni mjesec školskih knjižnica u srednjim školama Splitsko-dalmatinske županije

Srednje škole Splitsko-dalmatinske županije na vrlo kreativan i maštovit način obilježavali su Međunarodan mjesec školskih knjižnica…

Međunarodni mjesec školskih knjižnica -srednje škole SDŽ.pdf

Ekonomsko – birotehnička škola Split

Povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica i Mjeseca hrvatske knjige, u Ekonomsko-birotehničkoj školi održana je izložba djela suvremenih hrvatskih pisaca pod nazivom Lica iza korica. Nekoliko je kolega održalo sat razredne zajednice u knjižnici, na kojem se u opuštenoj atmosferi razgovaralo o suvremenim hrvatskim piscima, knjigama, kulturnim događajima i Interliberu.

Elvira Dragan, dipl.knjižničarka

2. gimnazija Split

Ne ometaj, čitam!

Međunarodni mjesec školskih knjižnica obilježen je u knjižnici II. GIMNAZIJE izradom tematskih plakata. Tako su učenice 4.b otkrile svoje umjetničke talente izrađujući plakate u raznim tehnikama. Ana  Maslov Sardelić napravila je plakat u digitalnoj formi, dok su Rina Marin i Petra Crnjac u realizaciji koristile akrilne boje i tempere. Njihovi radovi izloženi su  u školskoj knjižnici.

Fešti knjige i knjižnice dala je pečat Damira Bočina (2.a) porukom na svom bookmarkeru: Ne ometaj, čitam!

Radovi svih učenika su skenirani u A3 formatu te je priređena izložba povodom Mjeseca hrvatske knjige i Mjeseca školskih knjižnica.

Tekst o Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica i Mjesecu hrvatske knjige nalazi se i na web stranici II. GIMNAZIJE.

Neda Galić, dipl. knjižničarka

Škola likovnih umjetnosti Split

U školi likovnih umjetnosti Split, u povodu Međunarodnog mjeseca knjige izrađen je maštovit  plakat i provedene su mnoge aktivnosti koje su istaknule važnost knjige i njezinu ulogu u današnjem društvu.

Ostale aktivnosti u ovom mjesecu bile su:
– donacija knjiga za Knin (putem Fondacije Kajo Dadić)
– donacija slikovnica za pedijatrijske ambulante (putem GK Marka Marulića)
– otpis starog duga zakasnina
– posjet Udruzi Srce, koji je organizirao školski volonterski klub, Grozdana Ribičić, voditeljica odjela za djecu i mlade GK Marka Marulića i Udruga Glazbene niti ljubavi.

Izveden je i  prigodni program: čitanje poezije, slikanje prema pjesmi, pjevanje poezije…

Vanja Škrobica, dipl. knjižničarka

Komercijalno – trgovačka škola Split

Međunarodni mjesec školskih knjižnica je prilika da se školske knjižnice ujedine diljem svijeta u razmjeni svojih iskustava, radionica i projekata.Ove je godine tema međunarodnog projekta razmjene straničnika Povezivanje zajednica i  kultura koja se temelji na učenju bez granica, razmjeni iskustava, nacionalnih različitosti i kulturnog identiteta.

U radionici u knjižnici izradili smo 25 straničnika na temu Baština grada Splita.i  naša je škola zajedno sa školom iz Seie-Portugal  razmijenila straničnike i na taj način bolje upoznala kulturnu baštinu Portugala. Posjetili smo i Muzej grada Splita i sudjelovali u radionici izrade starog kovanog novca. U projektu su sudjelovali učenici prvog, drugog i trećeg razreda.

Margareta Glavurtić, dipl. knjižničarka

Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj

1. Susret s književnicom Tanjom Mravak1.

U utorak, 24. listopada, u knjižnici Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića Sinj ugostili smo našu nagrađivanu književnicu i sugrađanku sa splitskom adresom, Tanju Mravak. U ugodnoj i opuštenoj atmosferi učenici su imali priliku čuti nekoliko dijelova iz Tanjinoga književnog prvijenca, Moramo razgovarati, zbirke kratkih priča ovjenčane, između ostalih, i prestižnom Nagradom Jutarnjeg lista.U zanimljivom razgovoru Tanja se prisjetila i svojih srednjoškolskih dana, otkrila učenicima ponešto o sebi i procesu pisanja te obradovala sve prisutne najavom skorog predstavljanja svoje nove knjige.

Vedra i nasmijana učenička lica uvjerila su nas da je čitanje itekako živo i da nema straha za hrvatsku knjigu!

Tekst napisala: Anđela Šuste, prof.

2. Bookmark projekt

Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) svake godine organizira međunarodni Projekt Bookmark kojem  je cilj razmjena ručno rađenih  straničnika između dviju škola.  Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj ove godine drugi put sudjeluje u projektu. Za partnera smo dobili školu iz grada Marijampole u Litvi.  Učenici 2.a razreda su, uz vodstvo svog razrednika, nekoliko sati u školskoj knjižnici izrađivali straničnike koje šaljemo na adresu partner škole.

Potaknuti dobrim iskustvom nadamo se da ćemo i dalje uspješno sudjelovati u projektu!

Branka Vlastelica, dipl. knjižničarka

 

Srednja škola Ivana Lucića –  Trogir

SŠ Ivana Lucića – Trogir se prijavila na natječaj Hrvatskog društva knjižničara za najbolji promotivni film o knjižnicama. Riječ je o videu naših učenica te smo izuzetno ponosni što smo u konkurenciji sveučilišnih i gradskih knjižnica (do sada) jedina škola prijavljena na natječaj i jedina iz županije.

Daniela Radan, dipl. knjižničarka

http://ss-ilucica-trogir.skole.hr/
https://www.facebook.com/events/1939953002926269/permalink/1948709005384002/
Knjižnica SŠ Ivana Lucića, Trogir (YouTube)

Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića, Makarska

Svake godine ponovno se veselimo aktivnostima kroz listopad i studeni u našoj školskoj knjižnici. I ove godine bilo je veoma radno, ponekad i naporno, ali uvijek kreativno, veselo i zabavno. Svoje aktivnosti započeli smo izradom bookmarkera za Project bookmarker gdje su učenici svojim kreativnim izričajem oslikali kulturu našega zavičaja.Ove godine naša partner škola je Downtown Continuation High School iz Vermonta, SF, USA.  U školskoj knjižnici imali smo radionice i za Sajam mogućnosti povodom obilježavanja Dana Grada. Vrlo vrijedne i maštovite učeničke ruke pripremili su prodajnu izložbu svojih uradaka. Školske knjižničarke ostvarile su suradnju s udrugom Ruke za bolju Makarsku i Gradom organizirajući literarni natječaj Materina torta koja asocira na mirise i okuse zavičaja i našu najpoznatiju tortu – makaranu. Radionica Pravilno pisanje održala se za učenike trećeg razreda gdje su proučavajući pravopis i gramatiku izdvojili neke grješke koje učenici griješe u svom pisanju i s tim pravilima bit će bogatiji hodnici naše škole. Našim aktivnostima nema kraja, na dan obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica ( 11.11.) posjetili smo Interliber – sajam knjiga i učila. Naravno, uključili smo se i u projekt Zelene knjižnice, oslikavanjem unutrašnjih zidova Škole oplemenit ćemo hodnike, a i gledanjem filmova koji su ekološke tematike nastojat ćemo podizati svijest kod učenika za očuvanjem okoliša. Čekaju nas naravno i kvizovi, razne priredbe… i još mnogo toga. Ponosni smo na naše velike kreativce i trudit ćemo se da naši aktivnosti budu vrlo žive u prostorijama naše Škole.

http://www.ss-fraandrijekacicamiosica-ma.skole.hr/
http://www.ss-fraandrijekacicamiosica-ma.skole.hr/knjiznica

Školske knjižničarke:
Dražana Filipović, prof. i dipl.knjiž. i Tamara Buvinić, prof. i dipl.knjiž.

Odgovori