02. 07. 2019.

Newsletter 2. 7. 2019.

 

Poštovane školske knjižničarke i knjižničari,

prije potpunoga opuštanja na zasluženom ljetnom odmoru, želimo vas podsjetiti na zbivanja koja su uslijedila nakon našeg posljednjeg javljanja.

Peta Knjižna booka za pet

Ovogodišnja Knjižna booka, prema mišljenju sudionika, a i prema percepciji u javnosti, zaista je zaslužila peticu! Na samoj svečanosti sudjelovalo je više od 250 učenika osnovnih i srednjih škola iz različitih dijelova Hrvatske, preko 50 njihovih mentora, knjižničara, učitelja, nastavnika, roditelja, baka i djedova… Na natječaje Kanižajada Limačijada i Stvarajmo eKreativno prijavljeno je preko stotinu radova. Dio njih predstavljen je na manifestaciji Knjižna booka i pokazuje svu raskoš talenata i svestranost naših učenika, njihovu istovremenu zrelost i zaigranost – pokazuje jednu lijepu stranu Lijepe Naše o kojoj ne slušamo često.

Kreativnost naših učenika i Knjižna booka postali su vijest u Dnevniku i Vijestima iz kulture HRT-a.

Noć knjige

Burno i aktivno proljeće nastavljeno je uspješnom suradnjom s Hrvatskom zajednicom nakladnika i knjižara i organizatorima manifestacije Noć knjige. Suradnja je uspjela značajno povećati vidljivost školskih knjižnica u javnosti. O školskim knjižnicama govorilo se i na svečanom otvorenju Noći knjige 23. travnja, točno u podne, u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice, ali i u medijima.

Na otvorenju su predstavljeni i rezultati natječaja Koji si ti lik?!, koji je proveden u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara.

Svjetski kongres školskih knjižničara

Pripreme za Svjetski kongres školskih knjižničara u punom su jeku. Na Kongresu će biti održano preko 80 znanstvenih i stručnih izlaganja, radionica i prezentacija. Govornici su nam najstručniji, najpoznatiji i najiskusniji poznavatelji teorije i prakse školskoga knjižničarstva iz cijeloga svijeta. Mjesto je to koje, ne samo prepoznaje nego i stvara trendove u školskome knjižničarstvu, pristupu učenju, podučavanju i mijenja percepciju obrazovanja. Za sudjelovanje na Kongresu dosad su se  prijavili sudionici iz 42 zemlje svijeta. Željeli bismo da na njemu bude prisutno što više školskih knjižničara iz Hrvatske.

Stoga smo poslali dopis vašim ravnateljima, osigurali povoljniju kotizaciju do kraja rujna i dogovorili popust za zrakoplovne karte Croatia Airlinesa.

Pridružite nam se u ovome jedinstvenom profesionalnom i osobnom iskustvu!

Sudjelovanje u radu Hrvatskoga knjižničnog vijeća

Nakon godina nastojanja školski knjižničari imaju svojega predstavnika u Hrvatskome knjižničnom vijeću. Mandat je novome sastavu Vijeća započeo 1. svibnja ove godine, a dosad je održana konstituirajuća sjednica, koja je je zbog brojnih točaka dnevnoga reda trajala čak  dva dana.

Za knjižničarstvo Hrvatske važna je dobra volja svih članova Vijeća da nađu rješenja za neke dugogodišnje probleme. Dobra volja iskazana je i u namjeri razrješavanja dugogodišnjih problema školskoga knjižničarstva, naročito polaganja dvaju stručnih ispita i dvostrukoga sustava profesionalnoga napredovanja.

Svi članovi Hrvatske udruge školskih knjižničara i ove su godine pridruženi članovi IASL-a

I ove godine, svim članovima Hrvatske udruge školskih knjižničara osigurali smo pridruženo članstvo u Međunarodnoj udruzi školskih knjižničara (IASL-u). Pridruženo članstvo podrazumijeva mogućnost pristupa sadržajima koji su predviđeni samo za članove (members only), povlaštene kotizacije za stručne skupove u organizaciji IASL-a i pristup redovitom biltenu (newsletteru).

Molba članovima

Kako bi se sve pogodnosti toga članstva mogle i ostvariti, potrebno je dobiti korisničko ime i lozinku za pristup.  U skladu s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka (EU) 2016/679, pristupni podatci bit će poslani svim članovima nakon davanja dopuštenja za slanje tih podatka na aktualnu adresu e-pošte. Molimo članove da ispune Izjavu o privatnosti kako bismo vam mogli slati newsletter i kako biste mogli sudjelovati u svim aktivnostima Udruge.

Podsjetnik za plaćanje članarine

Ljubazno podsjećamo i pozivamo članove na plaćanje članarine za 2019. godinu (one koji to još nisu učinili) kako bi neometano mogli koristiti sve pogodnosti članstva.

Nagrada Poezija među profesijama

Budući da se ove godine neće održati samostalni stručni skup naše Udruge, Nagradu Poezija među profesijama za mlade školske knjižničare/knjižničarke dodijelit ćemo prve večeri na Svjetskom kongresu školskih knjižničara u Dubrovniku. Stoga smo već sada raspisali Javni poziv članovima i članicama HUŠK-a za predlaganje kandidata za Nagradu Poezija među profesijama. Razmislite koga biste mogli predložiti!

Nakon svih lijepih vijesti, želimo vam ugodno, opuštajuće ljeto i mirno more!

 

Upravni odbor i Predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara

Partneri:


logo-skolska-knjiga logo-alfa
logo-naklada-ljevak logo-mozaik-knjiga

Odgovori