21. 04. 2013.

Noć knjige

“Noć knjige” održava se povodom “Svjetskog dana knjige i autorskih prava” koji se obilježava 23. travnja.

Nakon velikog uspjeha prošlogodišnje, prve Noći knjige 2012., i ove se godine ovom manifestacijom u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja), kao i Dan hrvatske knjige (22. travnja). Tim povodom knjižare i knjižnice na širem području RH te drugi uobičajeni prostori za promoviranje knjiga i autora, postaju mjesto odvijanja raznovrsnog i širokoj publici zanimljivog programa, koji traje od 18 sati do 1 sat iza ponoći, a ove godine uključuje i matineje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima u školskim knjižnicama.

Noć knjige 2013. održat će se 23. travnja, u preko 100 gradova i mjesta diljem Hrvatske, s najvećim brojem programa u Zagrebu (71). Obilježit će se i na otocima, Braču, Hvaru, Lošinju, Rabu, Murteru, Krku, Korčuli i Pagu. Kada se tome pribroje gradovi na obali, s veseljem možemo zaključiti kako će veliki broj čitateljskih lampica te noći svijetliti duž cijelog Jadrana. No s knjigom će se družiti i u Slavoniji, Međimurju, Zagorju, Lici… Ukratko, u Noći knjige 2013. čitat će cijela Hrvatska.

Program Noći knjige 2013. održat će se u 174 knjižnice (39 školskih) diljem Hrvatske, te u 50-tak knjižara i ostalih prostora koje su za svoje posjetitelje priredile bogat i raznovrstan prigodni program čitaonica i pričaonica za najmlađe, kreativnih radionica, kvizova, nagradnih igara, dramskih izvedbi, glazbenih slušaonica, javnih čitanja, projekcija filmova pa sve do klasičnih predstavljanja knjiga, druženja s autorima i zalogaja za ozbiljnije književne sladokusce. U programima sudjeluje preko 200 pisaca te brojni urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači…

U Noći knjige neće manjkati ni prodajnih akcija koje ce se moći ostvariti u više od 100 knjižara, koje će za Noć knjige svojim posjetiljima ponuditi brojne popuste i pogodnosti.

Posebnost ovogodišnjeg programa je program realiziran u suradnji s Trećim programom Hrvatskoga radija i ZET-om (Zagrebački električni tramvaj). Knjigoljupci će za vrijeme trajanja Noći knjige putem radijskih valova uživati u čitanju poezije i proze, razgovorima s književnicima i posebnim izdanjima emisija.

Ovo događanje ostvareno je u suradnji Noći knjige sa ZET-om, koji je osigurao da se radijski program PRENOSI I PUTNICIMA ZAGREBAČKOG JAVNOG PRIJEVOZA, putem razglasa u večernjim i noćnim tramvajima i autobusima!

Na svečanom otvorenju Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 23. travnja s početkom u 18.00 sati, predstavit će se rezultati najnovijeg istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj (GFK, travanj 2013.), razgovarati o načinima poticanja čitanja i buđenja interesa za knjigu, te održati otvorenje izložbe “Kadar za čitanje”, nastale u suorganizaciji s Fotoklubom Zagreb. Izložba će nakon NSK krenuti na putovanje gradovima i mjestima diljem Hrvatske.

 

***

Manifestacija “Noć knjige” pokrenuta je na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok, kojima su se u organizaciji pridružili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Program obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava podržava Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.

Više na: http://nocknjige.hr/noc-knjige/

 

Comments are closed.