O nama

Hrvatska udruga školskih knjižničara osnovana je u proljeće 2002. godine s temeljnom zadaćom kvalitetnijeg promicanja školskog knjižničarstva u svim njegovim aspektima. Osnovne smjernice zagovaranja školskih knjižnica zacrtane su u svojevrsnom manifestu Udruge.

Zalažemo se za poštivanje

Zakona o osnovnom i srednjem školstvu prema kojem svaka škola mora imati knjižnicu financiranu od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa

Standarda za rad školskih knjižnica:

  • dovoljan broj knjiga za lektiru i stručnih knjiga za učenike i nastavnike
  • dovoljan broj časopisa
  • dovoljan broj audio-vizualne građe i multimedije
  • dovoljan broj mjesta u čitaonicama

Zakona o knjižnicama prema kojem školski knjižničari neće imati veće obveze od ostalih knjižničara (dva stručna ispita, nadzor dvaju službi).

Pedagoškog standarda prema kojem svaka škola mora imati knjižnicu s punim radnim vremenom knjižničara, te 2 knjižničara ako škola ima više od 12 razrednih odjela ili radi u dvije smjene

Pravilnika o normi u kojem će biti propisana struktura radnog vremena kao što je učinjeno za nastavnike“

U skladu s proklamiranim načelima, Hrvatska udruga školskih knjižničara provodi aktivnosti kojima pokušava obuhvatiti sve kojih se školske knjižnice na bilo koji način tiču: korisnike (učenike, njihove roditelje, nastavno osoblje i ostale djelatnike škola), nadležne ustanove (Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo kulture, tijela lokalne samouprave), srodne strukovne udruge kroz organizaciju stručnih skupova, okruglih stolova, suradnju sa srodnim udrugama i nadležnim institucijama i izravnim kontaktima s članstvom, korisnicima i zainteresiranom javnošću. Osnivači Hrvatske udruge školskih knjižničara idejni su začetnici jednog od najstarijih i najposjećenijih stručnih skupova u zemlji – Proljetne škole školskih knjižničara.

U Hrvatskoj svaka škola, osim područnih, ima školsku knjižnicu. Dakle, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj je ostvaren zagovarani cilj krovnih svjetskih knjižničarskih udruga. Dio zasluga za to može se pripisati i aktivnostima Hrvatske udruge školskih knjižničara u zagovaranju školskih knjižnica koja je osim svog izravnog djelovanja poticala i pružila okvir za djelovanje i ostalim institucijama koje se bave školskim knjižničarstvom.

Naš cilj

Svaka škola mora imati školsku knjižnicu u skladu sa standardima i u njoj zaposlenog kvalificiranog školskog knjižničara! Ako se možda čini da nije pravi trenutak za tako ambiciozan cilj, navest ćemo riječi Willa Duranta:

Vrijeme, kada je potrebno nešto učiniti, jest upravo ono vrijeme kada nitko drugi to ne želi učiniti, kada ljudi govore da se to uopće ne može učiniti…

Will Durant

Prilozi

Vanjski izvori

Facebook stranica Udruge
Youtube kanal Udruge