17. 02. 2015.

Obilasci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u sklopu Dana otvorenih vrata 2015.

Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata NSK, 23 i 24. veljače, svim zainteresiranim posjetiteljima bit će omogućen obilazak Knjižnice u skupinama pod stručnim vodstvom. U sklopu obilaska moći će se razgledati Zbirka rukopisa i starih knjiga, Grafička zbirka, Zbirka zemljopisnih karata i atlasa i Zbirka muzikalija i audiomaterijala.

Zbirka rukopisa i starih knjiga, kao poseban odjel Kraljevske sveučilišne knjižnice, utemeljena je 1894. godine zauzimanjem tadašnjega upravitelja Knjižnice Ivana Kostrenčića. U to je doba Knjižnica bila smještena u današnjoj zgradi Sveučilišta. Zbirka skuplja, čuva, obrađuje i daje na korištenje najbogatiji fond starih hrvatskih rukopisa i knjiga u našoj zemlji, uz rukopise te brojne rijetke i stare knjige koje pripadaju kulturama drugih naroda.
Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata moći će se razgledati rukopisni i tiskani hrvatski glagoljični spomenici, a s obzirom na to da ove godine obilježavamo i 300. obljetnicu rođenja Baltazara Adama Krčelića, u prostoru Zbirke bit će izložena i tri Krčelićeva autografa.

Crteži i grafike dio su fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od utemeljenja Knjižnice prije četiri stotine godina, a Grafička zbirka, kao zasebna jedinica u sklopu Knjižnice, utemeljena je 1919. Grafička zbirka NSK, uz to što je najstarija, po brojčanim je pokazateljima najveća zbirka te vrste u Hrvatskoj. Uz brojna djela velikih imena hrvatske likovne umjetnosti, u njezinu su fondu i djela mnogih velikana svjetske umjetnosti.
Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata moći će se vidjeti grafička mapa Preko mora koja je inspirirana istoimenim djelom Eugena Kumičića. Mapa, koja je djelo petero grafičara istarsko-riječkoga kruga Đanina Božića, Maje S. Franković, Melinde Kostelac, Zdravka Milića i Jasne Šikanja, sastoji se od 10 grafičkih listova tiskanih u tehnikama litografije na kamenu, sitotiska, linoreza, slijepoga tiska i dubokoga tiska u bojama.

Zbirka zemljopisnih karata i atlasa utemeljena je 1945. godine kao zasebna jedinica Knjižnice. Nastala je odabirom iz njezinih fondova, iz prikupljenog obveznog primjerka, iz darova i ostavština znamenitih pojedinaca te darova mnogobrojnih ustanova. U Zbirci se zemljopisnih karata i atlasa prikuplja, čuva, obrađuje i daje na korištenje kartografska građa. Posebna pozornost posvećuje se fondu starije i vrijedne kartografske građe te nacionalnomu fondu i kontroli obveznoga primjerka.
Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata moći će se vidjeti odabrana kartografska građa i noviji atlasi iz fonda zbirke.

Zbirka muzikalija i audiomaterijala nastala je 1945. godine izdvajanjem notne građe od knjižnoga tekstualnog fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Od 1964. Zbirka prikuplja gramofonske ploče i kasete, a od 1989. kompaktne diskove te glazbene DVD-e. Rukopisne muzikalije u sastavu Zbirke nabavljene su kupnjom ili darom skladatelja.
Na Danima otvorenih vrata NSK u Zbirci muzikalija i audiomaterijala moći će se vidjeti odabir rukopisne građe (autografa) iz bogate ostavštine skladatelja Ivana pl. Zajca te odabrana izdanja tiskane i zvučne glazbene građe iz fonda Zbirke.

Za obilazak Knjižnice potrebno se prijaviti e-poštom na e-mail otvorena_vrata@nsk.hr. Nakon primljene najave obilaska, Knjižnica će potvrditi slobodan termin.

 

 

Izvor: www.nsk.hr

Poveznica: http://www.nsk.hr/obilasci-nacionalne-i-sveucilisne-knjiznice-u-zagrebu-u-sklopu-dana-otvorenih-vrata-2015/

Odgovori