30. 10. 2012.

Međunarodni mjeseca školskih knjižnica u Osijeku

Važnost knjižničarskog zvanja a posebice u odgojno obrazovnim ustanovama i ove je godine naglasila Hrvatska udruga školskih knjižničara, Podružnica Osječko-baranjske županije, kroz obilježavanje Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica.

Svečanost se održala 25. listopada u prostorijama Knjižare Nova u Osijeku. Tom prigodom pozvana je dr. sc. Zlata Živaković Kerže, osječka znanstvenica, povjesničarka i spisateljica, poznatija kao autorica knjiga „Svaštice i sjećanja iz prošlosti Osijeka “. Pišući o poznatim ili manje poznatim osječanima mnogi su neprimjetni neafirmirani ljudi, a koji su činili značajna djela za svoj grad ili svoje sugrađane, postali kroz njezine priče dio osječke povijesti. Ležerno, gotovo kao razgovor sa znancem, prolazili su ugodni trenutci s gošćom i omogućili knjižničarima vedru i konstruktivnu komunikaciju. Razgovaralo se o raznim zanimljivostima pri pisanju knjiga: od istraživačkog rada i neobičnih načina prikupljanja podataka do autoričinog ilustriranja vlastitih knjiga. Spominjala je razne anegdote i nepredvidive situacije, koje su sastavni dio svakog stvaralaštva,kreativnog rada, pa tako i pisanja.

Obilježavanje-Međunarodnog-mjeseca-školskih-knjižnica-u-Osijeku(2)

Kreativnost, inovativnost, organiziranost i sveobuhvatnost su primarne karakteristike rada školskog knjižničara. U takvu su se koncepciju savršeno uklopile dvije mlade talentirane umjetnice čineći umjetnički dio programa. Violinistica Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka Piroška Hegyi i Ana Stanković, profesorica klavira Glazbene škole Franje Kuhača iz Osijeka, predstavile su svoje „glazbene autorske svaštice“, duo violina i klavir. Na našoj knjižničarskoj proslavi mlade osječke glazbenice ekspresivnim i virtuoznim izražavanjem predstavile su se sa svojim autorskim djelima te izvele nekoliko kompozicija koje su ispunile prostor u punini a uzvanike ostavile bez daha. Kroz savršeno usklađene zvukove dinamične a vrlo senzibilne glazbe, jedini osjećaj koji nas je vodio je bio da čudesni zvukovi ne prestanu i da traju što duže. Uz glazbeni dio programa projicirane su izreke s citatima poznatih književnika, znanstvenika i umjetnika, podsjećajući nas na poznati citat Johna Greenleaf Whittiera:

Ono najbolje u knjizi nije misao koju ona sadrži, nego misao koju ona nagovještava; jednako kao što draž glazbe nije u tonovima, nego u odjecima naših srca.

Iz medija: osijek031
Flicker foto album

Odgovori