12. 12. 2018.

Odgovor na Molbu za izmjenu spornih odredbi u Prijedlogu zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti i zaštitu djelatnosti knjižnica u odgojno-obrazovnim ustanovama Republike Hrvatske

Poštovana gospođo Jurilj,

nastavno na Vaš upit poslan elektronskom poštom Vladi Republike Hrvatske u kojem predlažete da se članak 10. stavak 1. Nacrta prijedloga zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti izmijeni na način da se zajamči obveza osnivanja knjižnica u školskim ustanovama, visokim učilištima i javnim znanstvenim institutima, ovim putem Vas obavještavamo da je predmetna odredba izmijenjena u tekstu Nacrta konačnog prijedloga zakona koji je upućen Vladi Republike Hrvatske od strane predlagatelja Ministarstva kulture. Navedeni članak 10. stavak 1. u izmijenjenom tekstu predviđa da su školske ustanove, visoka učilišta i javni znanstveni instituti dužni osnovati knjižnicu u sastavu tih ustanova, odnosno posebnim ugovorom s kojom drugom javnom knjižnicom, visoka učilišta i javni znanstveni instituti mogu osigurati knjižnične usluge nužne za obavljanje nastavne i znanstvene djelatnosti, sukladno standardima ovoga Zakona.

Prema tome, ovom odredbom je zajamčena obveza osnivanja knjižnica u sastavu školskih ustanova, visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta. Školskim ustanovama nije dopušteno da posebnim ugovorom s kojom drugom knjižnicom osiguraju knjižnične usluge.

 

S poštovanjem,

 

sc. Ivica Poljičak 

Državni tajnik

Kabinet ministrice

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

10000 Zagreb, Runjaninova 2

mail: ivica.poljicak@min-kulture.hr

tel.  + 385 1 4866 301

www.min-kulture.hr

 

 

Vlada RH_Molba za izmjene spornih odredbi u Prijedlogu zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti i zaštitu djelatnosti knjižnica obrazovnim ustanovama i _10.12.2018

Ogovor na dopis Molba za izmjene spornih odredbi za izmjenu spornih odredbi u Prijedlogu zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti _Ivica Poljičak, 12. 12. 2018.

 

Odgovori