22. 10. 2012.

Održan drugi samostalni stručni skup Hrvatske udruge školskih knjižničara: Školske knjižnice: ključ za prošlost, sadašnjost i budućnost

Raduje nas činjenica da se, usprkos teškim materijalnim situacijama u školama, skupu odazvao veliki broj školskih knjižničara iz svih dijelova Lijepe naše. Osim školskih knjižničara, skupu su prisustvovale i predstavnice matičnih službi, savjetnice za školske knjižnice pri AZZO i ostali stručnjaci koji prate školsko knjižničarstvo.

Međunarodni mjesec školskih knjižnica ove je godine obilježen održavanjem stručnog skupa Školska knjižnica – ključ za prošlost, sadašnjost i budućnost 19. listopada u Zagrebu, kongresna dvorana Zrinski, Hotel Palace te 20. listopada stručnim izletom u stubički kraj.

Raduje nas činjenica da se, usprkos teškim materijalnim situacijama u školama, skupu odazvao veliki broj školskih knjižničara iz svih dijelova Lijepe naše. Osim školskih knjižničara, skupu su prisustvovale i predstavnice matičnih službi, savjetnice za školske knjižnice pri AZZO-u i ostali stručnjaci koji prate školsko knjižničarstvo.

Kao predstavnik  pokrovitelja skupa, Grada Zagreba, skup je poticajnim riječima otvorio gradonačelnik Milan Bandić. Nismo sigurni što je uzrokovalo poprilično zanimanje medija za ovaj skup: gradonačelnik ili tema, ali bili su prisutniji nego ikada. S obzirom na profil lista i upućeno uredništvo koje prati rad škola, pa tako i školskih knjižnica, sigurni smo da je prisutnost Školskih novina bila motivirana jedino interesom struke.

Održana su sva predavanja najavljena programom grupirana u tematske cjeline Pregled prošlosti: Knjižnice i društvo, dr. sc. Josip Stipanov; Iz povijesti školskih knjižnica u Hrvatskoj: Knjižnice srednjih škola u Zagrebu 1929. – 1941., mr. sc. Jasna Milički, OŠ Marija Bistrica; Priručnik za sadašnjost: Usluga usmjerena na korisnika, prof. dr. sc. Ivanka Stričević; Čitanje u svijetu ekrana, Mladen Kušec, književnik; Školski knjižničar i područna škola, Biserka Sinjerec, OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica; Natuknice za budućnost: E škola, E-Knjižnica, Andrijana Prskalo Maček, CARNet; Transforming learning – Novi način učenja i poučavanja, Željko Milić, Apcom Hrvatska; Sreća kao pedagoški cilj, Vanja Jurilj, OŠ Antuna Mihanovića, Zagreb.

U radnom dijelu skupa održan je i okrugli stol o obrazovanju školskih knjižničara koje je izazvao veliko zanimanje prisutnih. Kao aktivni sudionici razgovoru su se odazvali Mira Zovko, viša savjetnica za školske knjižnice u MZOŠ-u; Davorka Bastić, predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog vijeća, Marijana Mišetić, predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva; prof. dr. sc. Ivanka Stričević; Sveučilište u Zadru, Odjel za informacijske znanosti prof. dr. sc. Zoran Velagić, Sveučilište u Osijeku, Odsjek za informacijske znanosti; doc. dr. sc. Ana Barbarić, Odsjek za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Rasprava je potrajala znatno duže od za to predviđenog vremena što je pokazatelj činjenice od kolikog je značaja ta tema i za školske knjižničare i za predstavnike sveučilišta. Zaključak skupa je da predstavnici Hrvatske udruge školskih knjižničara i predstavnici odsjeka i odjela informacijskih znanosti zainteresiranih sveučilišta napišu zajednički dopis MZOS-u s molbom za osiguranje odgovarajućeg obrazovanja za školske knjižničare koji će u svom programu sadržavati i stručne knjižničarske predmete, ali i one iz oblasti pedagogije i time pružiti mogućnost da potrebno obrazovanje bude stečeno tijekom redovitog studija!

Ugodna i topla listopadska večer omogućila je da se završna svečanost i proglašenje pobjednika prvog ciklusa projekta za poticanje čitanja Tulum s(l)ova održi u romantičnom ozračju Zrinjevca. Najboljom je proglašena škola OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca, a kao gosti programa u javnom čitanju su se okušali i Pero Galić iz Opće opasnosti i Ivan Šibenik iz Replice.

Subotnji izlet u stubički kraj bio je predviđen kao nastavak putovanja u bogate riznice prošlosti, ali i kao upoznavanje sadašnjosti dviju knjižnica – jedne školske i jedne specijalne. Za ugodan boravak u stubičkom kraju, ali i stručno vodstvo pobrinule su se kolegice Danica Pelko, Ines Krušelj-Vidas i Jasna Milički. U školskoj knjižnici OŠ Donja Stubica nas je uz knjižničarku Danicu Pelko, ovogodišnje dobitnice Nagrade Višnja Šeta, dočekao i kum te knjižnice, književnik Hrvoje Kovačević. Nakon toplog dočeka i ugodnih razgovora, pošli smo u obilazak Stubičkog dvorca Golubovec, zaštićenog spomenika kulture prve kategorije sagrađenog krajem 18. stoljeća, u kojem je od 2002. godine otvorena stalna izložba Kajkaviana Croatica sa 143 originalna eksponata koja u sažetom obliku prikazuje višestoljetno postojanje kajkavske književne riječi, njezinu višeslojnost i polifunkcionalnost, a namijenjena je prvenstveno učenicima i nastavnicima hrvatskog jezika kao mjesto edukacije i upoznavanja s najvažnijim činjenicama iz povijesti kajkavskoga jezika i književnosti. Upoznavanje stubičkog kraja nastavljeno je obilaskom jedinog preživjelog svjedoka Seljačke bune – Gupčeve lipe. Fascinirala nas je snaga života prisutna u tom drvetu koje usprkos pukotinama i dalje cvjeta i lista! Naposljetku smo obišli najpoznatije i najposjećenije svetište Majke Božje u nas: Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Uz stručno vodstvo saznali smo povijest čudotvornog kipa Majke Božje s Djetetom u naručju koji se čuva u ovom hrvatskom Marijinu svetištu i prošteništu.

Cijelim putem nas je pratilo ugodno jesenje sunce, mogli smo uživati u ugodnoj šetnji Marijom Bistricom i odabiru darova i uspomena na ovaj lijepi kraj i lijepi dan!

Organizacijski odbor: Vanja Jurilj, Iva Grisogono, Monika Meštrović, Božica Kühn i Vedran Škarica

Izvješće (doc)
Program skupa (doc)
Brošura (pdf)
Plakat (pdf)

Prezentacije predavača

Isječak iz povijesti školskih knjižnica u Hrvatskoj.ppt
Školski knjižničar i područna škola.ppt
E-Škola.ppt
Sreća kao pedagoški cilj.ppt
HUŠK, Okrugli stol – Obrazovanje školskih knjižničara jučer, danas i sutra.ppt

Iz medija

Index.hr
Filozofski fakultet u Osijeku
Odisej.biz
Zagrebancija

Sva ostala izvješća, analize evaluacijskih listića, fotografije i filmski isječci sa skupa bit će objavljivani onako kako pristižu!

Galerija slika

Odgovori