27. 04. 2012.

Stručni skup “Knjižničar – svjetionik u moru novih izazova”

Međužupanijski stručni skup školskih knjižničara u organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničara (Podružnice Osječko-baranjske i Podružnice Vukovarsko-srijemske županije) te Agencije za odgoj i obrazovanje,održan je u Osijeku u Knjižari Nova, 26. travnja 2012. godine.

Stručni skup organiziran je povodom 10 godina rada  Osječko-baranjske podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara.

osilek2Na Skupu su sudjelovali renomirani predavači s područja knjižničarstva (Tatjana Aparac-Jelušić i Sanja Galic ) i s područja psihologije i pedagogije (Vladimir Gruden i Ivana Biljan) kako bi se problem školskog knjižničarstva nastojao sagledati iz više perspektiva.

U prvom bloku predavanja stručna suradnica savjetnica, školska knjižničarka Sanja Galic retrospektivno nas je podsjetila na uspješan rad Udruge za vrijeme njezinog mandata predsjednice podružnice Osječko-baranjske županije, kao i na njen aktivan doprinos zajednici unazad 8 godina, koji se očitovao u suradnju s raznim institucijama, te nastojanjem da se školska knjižnica istakne kao jednu od najvažnijih spona u odgojno-obrazovnom procesu.

Pregled rada i smjernice za buduće dvogodišnje razdoblje podružnica dviju županija iznijele su aktualne predsjednice Osječko-baranjske podružnice, stručna suradnica mentorica, školska knjižničarka Irena Bando i školska knjižničarka Marija Purgar. Irena Bando je naglasila važnost suradnje sa srodnim udrugama i ustanovama kao i međunarodno povezivanje kroz zajedničke projekte.

osijek1Školska knjižničarka Marija Purgar, predsjednica Vukovarsko-srijemske podružnice, također je naglasila važnost aktivnog uključivanja njihove Podružnice, kao i želju za povećanjem članstva.

Nadalje se kroz predavanja prof.dr. sc. Tatjane Aparac – Jelušić naglasak stavio na specifičnosti školskog knjižničarstva, gdje se od školskog knjižničara očekuje osiguravanje korištenje svih izvora znanja i informacija, ali i pridržavanje načela profesionalne etike. Isto tako navela je sve prisutniji oblik komunikacije i učenje na daljinu u svrhu ostvarivanja temeljnog cilja cjeloživotnog učenja.

O neminovnosti suradnje unutar timskog rada, kako među učenicima, tako i među nastavnicima i stručnim suradnicima, govorila je viša savjetnica za stručne suradnike Ivana Biljan. Naglasila je važnost kreativnosti, sustavnosti i hrabrostiza stvaranje kvalitetnih timova sa sinergijskim učinkom.

Posljednje predavanje prof.dr.sc. Vladimira Grudena razmatralo je problem modernog čovjeka u primjeni suvremenih tehnologija, koji u konačnici rezultira prevelikim prilivom informacija i nedostatku vremena da ih čovjek u sebi u potpunosti obradi. Tako je naglasio sve veću važnost pronalaženja vremena za sebe i „susretanja čovjeka sa samim sobom“.

osijek3Skupu su prisustvovala 69 knjižničara, šest predavača i desetak gostiju. Među gostima bila je predstavnica Osječko-baranjske županije, viša savjetnica za školstvo Mirjana Kolarić, koja se na samom početku Skupa obratila uzvanicima i izrazila podršku i pohvalu za aktivnost Udruge, posebice Podružnice Osječko-baranjske županije. Skupu se također obratila i predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara Vanja Jurilj, koja je izrazila podršku i pohvalu organizatorima Skupa, te naglasila važnost promocije vlastite struke. Skupu je nazočila i ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, Dubravka Pađen Farkaš, zatim Ljiljana Krpeljević, voditeljica matična službe GISKO-a, ujedno i predstavnica DKSB, te predstavnik Odsjeka za informacijsku znanost u Osijeku izv.prof.dr.sc. Zoran Velagić.

Skup je medijski vrlo uspješno popraćen: napravljena je kratka reportaža na Osječkoj televiziji (emitirano 27.travnja); snimljen je razgovor s organizatorima (na Radio Osijeku, emitirano 1.svibnja); internetska objava na stranicama HRT, Radio Osijek, te članak objavljen u Glasu Slavonije.

Za potrebe ovog Skupa izrađena je brošura Skupa s uvrštenim sažecima predavanja i hodogramom. Budući da je Skup trajao od 10 do 17 sati, za uzvanike je bila osigurana topla zakuska, piće i kava.

Skup je završio zahvalom svim sponzorima (Gradu Osijeku , Osječko-baranjskoj županiji te Knjižari Nova) i željom da knjižničarski svjetionik ovoga Skupa širi svoju pozitivnu svjetlost dovoljno daleko u mraku već svima poznate recesije – prosječna evaluacijska ocjena 4,92 govori da smo u tome i uspjeli!

Naše brošure

Flicker foto album

Odgovori