14. 04. 2014.

Održana 12. Skupština Hrvatske udruge školskih knjižničara

 

U kongresnoj dvorani Hotela Histria u Puli, uklopljena u uvijek zgusnuti raspored programa Proljetne škole školskih knjižničara, prkoseći i preklapajućem terminu izleta na Brijune, održana je 8. travnja 2014. godine 12. Skupština Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Prema „dobroj praksi“ prethodnih godina, Skupština je ponovo održana u dva dijela: radnom i svečanom. Radni dio Skupštine ove je godine bio pretrpan, osim uobičajenih usvajanja izvješća za prethodnu i planova za tekuću godinu, održani su izbori za članove tijela Udruge kojima je istekao mandat, odnosno za naredni mandat od 2014. do 2018. godine. Tako smo na dnevnom redu imali izbor članova/članica Nadzornoga odbora, Suda časti i Povjerenstva za dodjelu Nagrade „Višnja Šeta“. S obzirom da je dosadašnjim članovima/članicama ovih tijela istekao prvi mandat, u skladu sa Statutom Udruge imali su mogućnost kandidiranja za još jedan mandat na istoj funkciji, što su u najvećem broju slučajeva sudionici Skupštine i odlučili. Nataša Mesić Muharemi, Ivana Čarapina i Ines Krušelj Vidas izabrane su u Nadzorni odbor; Ivana Perić, Tihomir Dunđerović i Toni Markotić u Sud časti, a članice Povjerenstva za dodjelu Nagrade Višnja Šeta su: Korina Udina, Irja Jerković, Danica Pelko i Jasna Milički.

Dopredsjednica Udruge Korina Udina upoznala je članove s aktivnostima vezanim uz formiranje novih stručnih tijela Udruge:Povjerenstva za nakladničku djelatnost, Povjerenstva za studijsko-istraživački rad, Povjerenstva za područje primjene zakona i pravilnika, Povjerenstva za materijalne uvjete za izvođenje projekata i programa, Povjerenstva za studijska putovanja i Povjerenstva za promidžbu i odnose s javnošću.Predloženo je da nakon formiranja, u skladu s načinom rada do sada ustrojenih stručnih tijela, povjerenstva izaberu predsjednike/predsjednice, izrade planove rada i pravilnike o radu onih povjerenstava za koja to do sada nije učinjeno.

Imali smo dovoljno vremena i za diskusiju o stručnoj temi koja nas sve zanima, riječ je o novoj Strategiji hrvatskoga knjižničarstva od 2014. do 2020. godine. Uvod u raspravu su napravile Tea Grujić, voditeljica Tima za izradu Strategije hrvatskoga knjižničarstva do 2020. godine iz Sveučilišne knjižnice u Puli i Vanja Jurilj, članica Tima. Ovom dijelu Skupštine pridružile su se i više savjetnice za školske knjižničare Mira Zovko (MZOS) i Veronika Čelić Tica (NSK). Rasprava je bila plodna, svi prisutni, ali i svi školski knjižničari pozvani su da sudjeluju u otvorenoj javnoj raspravi o Nacrtu Strategije hrvatskoga knjižničarstva 2015.-2020.

Svi dokumenti usvojeni na Skupštini dostupni su u prilogu, a objavljeni su i na mrežnim stranicama Hrvatske udruge školskih knjižničara. Zapisnik sa sjednice Skupštine bit će objavljen nakon ovjere.

Svečani dio 12. Skupštine Hrvatske udruge školskih knjižničara, dodjela Nagrade Višnja Šeta, održan je u prekrasnoj auli Hotela Histria. Dobitnice Nagrade za 2013. godinu su Jasna Milički i Vanja Jurilj, a kolegica Elvira Katić je prva dobitnica Nagrade Višnja Šeta za životno djelo. Izvješće o radu Povjerenstva za dodjelu Nagrade Višnja Šeta podnijela je predsjednica Povjerenstva Korina Udina, a prikazani su i kratki filmovi o dobitnicama.

Na Proljetnoj školi održan je i sastanak članova/članica upravnih odbora podružnica, a i ove smo godine postavili info-pult HUŠK-a na kojem su mnogi od vas vrijedno dežurali i na kojemu ste se mogli učlaniti u Udrugu, platiti članarinu i preuzeti vrećicu s otisnutim motom i, naravno, saznati sve vijesti.

Ovogodišnja Proljetna škola započela je milozvučjem stihova Mate Balote: Oj, kako je lipo, tamo u istarskoj dragi, pramaliće…

 U nama ta lipota još traje…

Dokumenti

Video prezentacije dobitnica Nagrade “Višnja Šeta” i kratak film sa svečanosti dodjele

Fotografije s 12. Skupštine Hrvatske udruge školskih knjižničara i Info pulta

Fotografije s dodjele Nagrade “Višnja Šeta”

Fotografije s Proljetne škole školskih knjižničara i … djelić Pule

Odgovori