15. 04. 2016.

Održana 14. Skupština članova Hrvatske udruge školskih knjižničara

U sklopu XXVIII. Proljetne škole školskih knjižničara koja se održala u Zadru u hotelu Kolovare 8. je travnja 2016. godine održana 14. Skupština članova Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Radni dio

Nakon himne i pozdravne riječi predsjednice Udruge Vanje Jurilj, ustanovljeno je da je prisutno 57 članova od 512 koliko ih ukupno ima pa je, u skladu s odredbama Statuta, početak Skupštine odgođen za 15 minuta.

Dnevni red i sva izvješća i planovi usvojeni su jednoglasno, a onda je došlo vrijeme za izbor novoga vodstva i članova Upravnoga odbora Udruge.

Na prijedlog članova, predsjednica Jurilj je otvorila raspravu o odredbama Statuta koje reguliraju trajanje mandata i koje ograničavaju ponavljanje mandata predsjedniku i članu Upravnog odbora.

Nakon prijedloga Josipa Rihtarića da prije postupka predlaganja i izbora novog predsjednika i novih članova Upravnog odbora ova Skupština donese vjerodostojno tumačenje Statuta i savjeta kolegice Zdravke Purkić, pravnice, kako pravna praksa predviđa da se donošenjem novog pravnog akta, odredbe prethodnog akta stavljaju izvan snage, izglasan je prijedlog Vjerodostojnog tumačenja Statuta: odredbe Statuta usvojenog 2013. godine počinju se primjenjivati na mandate od trenutka donošenja Statuta, a izvan snage se stavljaju sve odredbe svih prethodnih Statuta, uključujući i sve prethodne izmjene i dopune, tako da sadašnji članovi Upravnog odbora i predsjednica imaju pravo biti predloženi i izabrani još jedan mandat od 4 godine.

U radno predsjedništvo izabrane su: Iva Grisogono, Monika Meštrović i Ivana Perić. Za mjesto predsjednice Udruge izabrana je Vanja Jurilj, za prvu dopredsjednicu Anica Tkalčević, a za drugu Korina Udina. U Upravni odbor izabrani su: Tanja Radiković, Bojana Beata Doko, Goranka Braim Vlahović i Vedran Škarica.

Svečani dio

Svima draži dio Skupštine održao se navečer – svečano je dodijeljena Nagrada Višnja Šeta. Predsjednica Povjerenstva Korina Udina i članice Irja Jerković, Jasna Milički i Danica Pelko ove su godine imale lak zadatak, sve predložene kandidatkinje ujedno su i nagrađene.

Dvije školske knjižničarke nagrađene su za životno djelo: Biserka Sinjerec iz Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice u Međimurskoj županiji i Ljerka Medved iz Osnovne škole Voćin iz Virovitičko-podravske županije.

Koraljka Mahulja Pejčić iz riječke Osnovne škole Ivana Zajca i Zdenka Bilić iz zagrebačke OŠ Otok dobitnice su nagrade za proteklu, 2015. godinu.

Svaka od dobitnica predstavila se kratkom prezentacijom, osim kolegice Zdenke Bilić, koja, nažalost, nije mogla prisustvovati dodjeli, no nju je predstavila Evica Tihomirović.

Tek u ovakvim trenucima postajemo svjesni koliko truda i zalaganja, znanja i kreativnosti, strpljenja i upornosti školski knjižničari unose u svoj svakodnevni posao, pa je dodjela nagrade najboljima najmanje što možemo učiniti kako bismo im pokazali da cijenimo njihova postignuća.

Srdačno im još jednom čestitamo!

Cijela je večer bila izuzetno svečana i puna emocija, a pokazali smo i da se znamo opustiti uz pjenušac i slasnu tortu i plesati dok se ne ugase svjetla u dvorani…

 

Odgovori