10. 04. 2019.

Peta Knjižna booka za pet!

 

Sa zadovoljstvom Vam javljamo da je naša peta Knjižna booka prema mišljenju sudionika, a i prema percepciji u javnosti, zaista zaslužila peticu!

Koncept promoviranja i poticanja onoga što je u vezi s knjigom i čitanjem već dobro, pružanje prilike mladim nadarenim učenicima i njihovim mentorima,  polako stvara ono što smo od početka i željeli: povezivanje lijepih slika i osjećaja u vezi s knjigom i čitanjem.

Kad se prije pet godina rodila ideja o svečanom obilježavanju Međunarodnog dana dječje knjige kojim svjetska zajednica slavi rođendan Hansa Christiana Andersena, nismo znali da će od skromnih, ali glasnih, početaka na Zrinjevcu, Knjižna booka prerasti u ozbiljnu manifestaciju (po značaju, ali ne i raspoloženju) koja se 2. travnja održala u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice, centralnom mjestu knjige.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica i ove se godine pokazala kao gostoljubiv domaćin, a odličan izložbeni prostor omogućio je da se prikažu učenički kreativni radovi nadahnuti knjigom i čitanjem.

Ponovo smo imali priliku vidjeti izvrsne plakate Gimnazije Sesvete koji su zauzeli najveći dio izložbe. Oslikana glagoljica primjer je suradnje knjižničarke Ruže Jozić i profesorice Likovne kulture Ine Jozić i, naravno, sesvetskih gimnazijalaca.

Svaka od škola koje su sudjelovale na izložbi već je prepoznatljiva po svojim izlošcima. Tako se XV. gimnazija predstavila sa zbirkom pjesmarica na engleskom jeziku, mentorice prof. Darije Kos i školske knjižničarke Anice Tkalčević.

      

Gimnazija Tituša Brezovačkog izložila je likovne radove po motivima Kafkine Preobrazbe, Biblije i Ezopove basne Gavran i lisica, a posebno su oduševile skice, matrice i otisci grafika u tehnici bakropisa po motivima Divljeg konja Božidara Prosenjaka. Maturanti su radove pripremili pod mentorstvom prof. Vlaste Sokolić i školske knjižničarke Jadranke Jurić.

   

Scenu su krasili umjetnički kolaži koje su načinili učenici 5. i 8. razreda Osnovne škole Jurja Habdelića uz vodstvo prof. Tamare Kordić, učiteljice Monike Buhin i školske knjižničarke. Tema radova su Andersenove bajke: Mala sirenaKraljevna na zrnu graška i Palčica.

 Habdelić se još predstavio oslikanim majicama na temu lektirnih djela, a Osnovna škola Trnsko lutkama na temu Poštarske bajke i Snjeguljice.

Prve je dvije godine Knjižna booka okupljala osnovnoškolce, a tada su se uključili i učenici srednjih škola i zorno pokazali da interes za knjigu ne prestaje s pubertetom. Svoje je mjesto dobila i završnica literarnog natječaja posvećenog Paji Kanižaju – Kanižajada Limačijada, a publika je pristigla iz cijele Hrvatske.

Prošle su godine predstavljeni nagrađeni radovi još jednog, malo drugačijeg natječaja koji potiče izražavanje i kreativnost učenika u novim medijima – Stvarajmo eKreativno. Ta su dva događaja dobila središnje mjesto u samom programu, tako da mu mogu prisustvovati učenici i osnovnih i srednjih škola.

Cijeli ovaj poduhvat ne bi bio moguć bez sudionika ove svečanosti, bez pisaca koji rado posjećuju svečanost, nakladnika i domaćina, Nacionalne i sveučilišne knjižnice.
Tako je nakon pozdravne riječi predsjednice Hrvatske udruge Vanje Jurilj, uime Nacionalne i sveučilišne knjižnice svečanost otvorila savjetnica za školske knjižnice Frida Bišćan.

  

Jutarnji dio programa za učenike osnovnih škola vodili su učenici Osnovne škole Jurja Habdelića Rebeka Ćaćić i Ivan Rodić.

Pozornicu je na početku zauzeo zbor prvašića Osnovne škole Antuna Mihanovića koji nas je uveo u druženje s pjesnikom i autorom radijskih emisija Mladenom Kušecom. Prvo su otpjevali njegovu pjesmu Kuća luda, a zatim su ga voditelji pozvali na pozornicu kako bi im odgovorio na nekoliko pitanja. Nakon toga smo mu pripremili iznenađenje: prvo javno izvođenje uglazbljenih stihova njegovih stihova pjesme Ćiribiri koju je otpjevala Dunja Marija Ivelj uz pratnju profesora Stefka Kačurova.

Osnovna škola Eugena Kvaternika, koja sudjeluje svake godine, prikazala je scensku igru Bijeli jelen učenika Područne škole Lukavec. Pripremile su ih Jelena Dobrić i knjižničarka Davorka Facko-Vnučec.

Trećaši iz Habdelića i ove su godine za Knjižnu booku pripremili premijeru animiranog filma. Ružica grad je nastao po motivima legende, a dramska grupa Jurekova družba voditeljice Ivane Babić nastupila je premijerno s dramsko-scenskom igrom Panika u Strahogradu.

Još jedna škola iz Velike Gorice, Osnovna škola Nikole Hribara, usporedila je Tajni leksikon Želimira Hercigonje i Curu na netu Zoe Sugg, a za Prebookiranje ih je pripremila knjižničarka Željka Markus-Greč.

Osnovna škola Antuna Mihanovića uokvirila je jutarnji program s čak tri monologa u izvedbi učenika 6. razreda koje je pripremila prof. Nives Glavak: Cankareve Suhe kruške, Puškinove Bajke o ribaru i ribici i Balogovim Ja magarac.
Dok su se ekipe triju velikogoričkih škola i ekipa Osnovne škole Davorina Trstenjaka pripremale za Halabooku, popularni kviz koji je pripremila predsjednica Podružnice HUŠK-a Grada Zagreba i Zagrebačke županije Bojana Beata Doko, voditelji su najavili drugog književnika, autora popularnih Tajni… Pitanja su Hrvoju Kovačeviću postavljali članovi ekipa i tako su, bez da ih ispitujemo, pokazali svoje znanje o njegovim knjigama. Pobjedu u Halabooki zaslužila je ekipa Osnovne škole Davorina Trstenjaka.

Uslijedio je domjenak, koji je većina učenika iskoristila za ugodno druženje i traženje autograma, a pisci su se družili i sa školskim knjižničarkama i dogovarali književne susrete.

Pridružio nam se i Božidar Prosenjak koji je predsjednik Povjerenstva literarnog natječaja Kanižajada Limačijada.

   

Na naše natječaje Kanižajada Limačijada i Stvarajmo eKreativno prijavljeno je preko stotinu radova, oni predstavljeni na Knjižnoj booki zaista ukazuju na svu raskoš darova naših učenika, njihovu istovremenu zrelost i zaigranost – pokazuju jednu lijepu stranu Lijepe Naše o kojoj ne slušamo često.

 

Učenici XV. gimnazije i Gimnazije Tituša Brezovačkog sudjelovali su našem Literarnom kutku kojeg smo smjestili između završnica dvaju literarnih natječaja: sami autori čitali su svoje tekstove, pjesme, kratke priče i epigrame, a čuli smo i dijalektalnu poeziju u izvođenju originalnih govornika Gimnazije Sesvete.

Program srednjih škola ponovo nas je iznenadio načinom predstavljanja književnika i njihovih djela. Iako je svaka točka trajala bar 20 minuta, nikome nije bilo dosadno. Nadbiskupska klasična gimnazija pripremila je biografiju i inscenaciju dramskih tekstova Novela o Marinu Držiću na novo učinjena. Gimnazija Bjelovar predstavila nam je život i djelo Antuna Gustava Matoša neobičnim scenskim kolažem, a trećašica Gimnazije Tituša Brezovačkog Helena Čačić pripremila je iscrpna i zahtjevna pitanja Julijani Matanović, našoj sljedećoj gošći, profesorici i književnici.

Scensko uživanje pripremile su nam Ilaria Skura i Martina Radovanić iz XV. gimnazije. Izvele su dijalog iz dramsko-scenske igre Mire Gavrana Ljubavi Georgea Washingtona, kojeg se ne bi posramilo niti jedno profesionalno kazalište, a suvremeni tekst Za Europu spremni Arijane Čuline izvela je maturantica XI. gimnazije Lucija Jakupčić. Za glazbeni intermezzo pobrinuli su se gitaristi Glazbene škole Ivana Zajca pod vodstvom prof. Tamare Katanice.

I srednjoškolski dio programa završio je u natjecateljskom duhu: u Halabooki su se natjecale ekipe Ugostiteljsko-turističkog učilišta, Upravne škole Zagreb, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Klasične, XV. i XVI. gimnazije, a pobjedu je odnijela ekipa XV. gimnazije.

Na samoj svečanosti sudjelovalo je više od dvjestopedeset  učenika osnovnih i srednjih škola iz različitih dijelova Hrvatske, preko pedeset njihovih mentora, knjižničara, učitelja, nastavnika, roditelja, baka i djedova…

Hram tišine je 2. travnja, na Andersenov rođendan, bio ispunjen zvonkim glasovima, stihovima, ljepotom i slutnjama stihova, umjetnosti lijepe riječi…

Vjerujemo da zajedničkim nastojanjima možemo i napredovati u ostvarenju još bolje i bučnije Knjižne booke.

Goranka Braim Vlahović i Vanja Jurilj 

HRT, Dnevnik (prilog započinje u 35. minuti)

HRT, Vijesti iz kulture: Obilježen Dan dječje knjige – koliko mladi čitaju?

Odgovori