01. 10. 2021.

Pismovijest 1. listopada 2021.

 

Poštovane školske knjižničarke i školski knjižničari,
drage kolegice i kolege,

list po list, knjiga po knjiga, predaja ili bajka i stigosmo do najznačajnijeg mjeseca za nas školske knjižničare – Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica. Sigurno ste već počeli smišljati kako obilježiti temu Bajke i narodne predaje iz svih kutova svijeta uz nezaobilaznu razmjenu straničnika i nemojte zaboraviti da informacije i fotografije vaših aktivnosti možete podijeliti na stranici ISLM-a Što se radi za Međunarodni mjesec školskih knjižnica, a bilo bi nam drago i da ih podijelite s nama na našoj stranici Facebooka.

• • •

Osnovne škole imaju malo više razloga za slavlje, stigla su im sredstva i Odluka o raspodjeli sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja za opremanje lektirom i stručnom literaturom, nadamo se da uskoro slijede i za srednje škole, ako je suditi po Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. godinu i projekcije za 2022. i 2023. godinu. Sredstva treba utrošiti do 17. listopada, i poslati izvješće, pa nam Interliber koji bi se trebao održati od 9. do 14. studenog ove godine neće u tome pomoći. Ne brinite, naši partneri pripremili su za vas povoljnije cijene lektirnih i stručnih naslova.

• • •

Danas je u Narodnim novinama objavljen Pravilnik o uvjetima i načinu stjecanja zvanja u knjižničarskoj struci, a prethodili su mu još neki važni dokumenti vezani uz Zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnostiPravilnik o matičnoj djelatnosti i sustavu matičnih knjižnica u Republici Hrvatskoj i standardi za različite tipove knjižnica – digitalne, specijalne i narodne. Na redu je onaj za školske knjižnice, čeka na odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja…

• • •

Događaj kojemu se najviše veselimo jest naš stručni skup pod nazivom Na dobrobit zajednici koji će se održati uživo 22. i 23. listopada i za koji su otvorene prijave!

Nakon deset godina vraćamo se u Split, štoviše i u Hotel Park. Svoj jedanaesti samostalni stručni skup Hrvatska udruga školskih knjižničara održava u istom gradu i u istom prostoru u kojem je i započela svoj veliki profesionalni uzlet. Obogaćeni iskustvom organizacije brojnih kasnije pokrenutih profesionalnih događaja, čak i iskustvom organizacije Svjetskog kongresa školskih knjižničara, vraćamo se u najlipši grad na svitu s još jasnijom vizijom i snažnijim htijenjem pokazati i učiniti rad školskih knjižnica i knjižničara na dobrobit profesionalnoj i široj zajednici i prikazati na koje načine surađujemo na dobrobit naših korisnika.

Naši predavači i gosti bit će ugledni znanstvenici i stručnjaci iz predmetnih područja, saznat ćemo na koji nas način vide drugi, a pružili smo priliku i kolegama školskim knjižničarima da prikažu svoj rad. Hvala svima koji su se javili i željeli s nama podijeliti primjere dobre prakse!

U nastavku Stručnoga skupa održat će se i 19. redovna Skupština članova Hrvatske udruge školskih knjižničara, a u večernjim će satima biti svečano dodijeljene Nagrade Višnja Šeta i Nagrada Poezija među profesijama (povjerenstva imaju pune ruke posla).

Drugog dana Skupa predviđen je stručni izlet i dalje istraživanje neprocjenjive kulturne baštine Splitsko-dalmatinske županije.

Vjerujemo da smo vas nagovorili i da se vidimo u Splitu, a za uspješno zagovaranje pripremili smo vam Dopis ravnateljima.

• • •

Članove koji to još nisu učinili, ljubazno podsjećamo i pozivamo na plaćanje članarine za 2021. godinu kako bi mogli koristiti sve pogodnosti članstva, a predsjednike podružnica podsjećamo da, ako već nisu, sazovu skupštinu – mnogima ističe mandat ove godine.

Sretan nam početak Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica!

Upravni odbor, Organizacijski odbor Skupa i Predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara

 

Partneri:

 

 

 

 

 

Odgovori