25. 12. 2020.

Pismovijest 25. prosinca 2020.

 

Poštovane školske knjižničarke i školski knjižničari,
drage kolegice i kolege,

ova je godina sve samo ne obična, sigurno ćemo je pamtiti po tome koliko je naše privatne i profesionalne živote izmijenila pandemija koronavirusa. Stavila je pred nas nove izazove, nove načine druženja i suradnje, kao da se svijet podijelio na realni, prepun ograničenja i onaj virtualni u kojemu tek učimo kako se snalaziti. Ipak, nadamo se da ćemo je pamtiti i po nastojanju da i dalje, ili baš u inat, ne odstupamo od zacrtanih planova. Čak bismo mogli reći da su se neke stvari, na kraju, i dobro posložile.

U 2020. godini nastavili smo sa svim našim uobičajenim aktivnostima iako s puno zapreka i s više uloženog truda.

Krajem veljače održan je 5. okrugli stol školskih knjižničara Karlovačke županije Pet za 5: Izazovi, prilike i odgovornost za školske knjižniceu suorganizaciji Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Karlovačke županije.

U ožujku se na Proljetnoj se školi trebala održati izborna Skupština naše Udruge i, tradicionalno, dodjela Nagrade Višnja Šeta, ali Proljetna škola je odgođena za iduću godinu kad će se održati dvije: jedna krajem ožujka na mreži, a druga dva tjedna kasnije u Splitu kako saznajemo iz Kataloga stručnih skupova Agencije za odgoj i obrazovanje za 2021.

Kako bismo omogućili daljnje poslovanje, sazvali smo Izvanrednu sjednicu Skupštine koja je održana od 16. do 21. ožujka u elektroničkom obliku i donesena je odluka o produženju mandata svim tijelima upravljanja Udrugom (Upravnom odboru, Nadzornom odboru i Sudu časti) uključujući i osobu za zastupanje do stjecanja uvjeta za održavanje izborne Skupštine, a najkasnije do 31. listopada 2020. godine. Tako su se stekli uvjeti da na našem samostalnom stručnom skupu ove godine održimo izbornu Skupštinu i dodijelimo obje naše nagrade, a planiramo tako i ubuduće.

Tijekom nastave na daljinu, Hrvatska udruga školskih knjižničara, u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom i Hrvatskim knjižničnim vijećem, pripremila je dokument s uputama za rad školskih knjižnica u vrijeme epidemije.

Nastavili smo i s našim kulturnim i javnim aktivnostima. Literarni natječaj Kanižajada Limačijada  privukao je najveći broj sudionika dosada – pristiglo  je preko 230 radova iz cijele Hrvatske, a zainteresirali smo i polaznike hrvatske nastave u inozemstvu!

Natječaj Posadi priču organiziran u okviru aktivnosti obilježavanja Noći knjige, nadmašio je sva očekivanja: u samo 14 dana trajanja stiglo je 205 priča učenika osnovnih i srednjih škola i 61 fotografija učenika osnovnih škola. Osim brojnosti, oduševljava i kvaliteta radova, a naročito ohrabruje veliki broj uspješnih radova na narječjima hrvatskoga jezika.

Šesta po redu Knjižna booka trebala se održati 2. travnja, pa smo je ponovo pripremali u lipnju, no u međuvremenu se epidemiološka situacija pogoršala, tako da smo je ponovo morali odgoditi. Tako smo listopad i Mjesec školskih knjižnica započeli sa svečanošću knjige i čitanja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu koja nam je ponovo pružila gostoprimstvo i dobrodošlicu njene glavne ravnateljice prof. dr. Ivanke Stričević. Iako s malim brojem sudionika uživo, iza ovogodišnje svečanosti stoji predani i stvaralački rad više od 500 učenika i njihovih mentora, a na svečanosti su dodijeljene nagrade naših natječaja Kanižajada Limačijada, Posadi priču i Stvarajmo eKreativno. Cijeli je događaj sniman pa smo mu na taj način povećali publiku, a objavljen je i članak u Školskim novinama.

Dobili smo priliku sudjelovati i u emisiji Uvijek prvi – obrazovanje i znanost na prvom programu Hrvatskog radija posvećenoj Mjesecu školskih knjižnica i govoriti o školskim knjižnicama i školskim knjižničarima.

Nismo odustali ni od organizacije 10. samostalnog stručnog skupa prigodno nazvanog Živjeti u ‘zanimljivim’ vremenima. Održao se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 30. listopada s ograničenim brojem sudionika uz mogućnost sudjelovanja putem izravnog prijenosa (live streaminga), a i jedno je predavanje održano preko Zooma. U izravni je prijenos bilo uključeno više od 900 sudionika, a događaj je na mrežnim stranicama za sada pregledalo 5364 korisnika.

Nakon stručnog skupa, održala se 18. redovna i izborna Skupština Udruge na kojoj su članovi također mogli sudjelovati i glasati preko Zooma. U radnom dijelu Skupštine predsjednica Vanja Jurilj održala je uvodno izlaganje pod naslovom 18. godina rada Hrvatske udruge školskih knjižničara – uvjeti za punoljetnost jednoga profesionalnog udruženja, prihvaćena su izvješća i planovi i izabrani novi članovi upravnih tijela Udruge. U svečanom dijelu dodijeljene su Nagrada Višnja Šeta i Poezija među profesijama.

Iako ove godine nije bilo Interlibera, Zajednica nakladnika i knjižara organizirala je virtualni sajam Knjige svima i svuda koji smo i mi podržali na našim mrežnim i Facebook stranicama kako bismo što povoljnije utrošili namjenska sredstva MZO-a.

I na kraju, ako ste slučajno zaboravili platiti članarinu u ovoj godini, još uvijek stignete, a olakšali smo vam plaćanje i za iduću godinu pomoću barkoda!

Hrvatska udruga školskih knjižničara

 

Partneri:
 
 
logo-mozaik-knjiga
 

Odgovori