04. 10. 2022.

Pismovijest 4. listopada 2022.

 

Poštovane školske knjižničarke i školski knjižničari,
drage kolegice i kolege,

započela je nova školska godina, no red je da se prisjetimo i one prošle.

Lijepe vijesti stižu nam iz naših podružnica, u prošloj školskoj godini započele su neke aktivnosti za koje se nadamo da će se nastaviti i proširiti, a nadamo se da će potaknuti i neke druge podružnice na veću aktivnost:

  • Fotkaj se s knjigom – 1. fotografski natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola Istarske županije povodom Međunarodnog dana dječje knjige u organizaciji Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Istarske županije i Županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara, odličnog odaziva i rezultata
  • Upoznaj svoje sugrađane! – projekt Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije namijenjen školskim knjižničarima na na eTwinning portalu
  • Digitalni godišnjak – godišnjak Podružnice školskih knjižničara Vukovarsko-srijemske županije u kojem je predstavljen rad 26 školskih knjižničara i njihovih aktivnosti u prošloj školskoj godini

• • •

Započeo je i mjesec listopad, mjesec u kojemu slavimo naše školske knjižnice: Međunarodni mjesec školskih knjižnica. Sigurno ste već počeli smišljati kako obilježiti temu Čitanje za svjetski mir i sklad uz nezaobilaznu razmjenu straničnika i nemojte zaboraviti da informacije i fotografije vaših aktivnosti možete podijeliti na stranici ISLM-a Što se radi u Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica, a bilo bi nam drago i da ih podijelite s nama na našoj mrežnoj stranici i stranici Facebooka.

• • •

Već dvanaest godina središnji događaj Mjeseca školskih knjižnica je samostalni stručni skup Hrvatske udruge školskih knjižničara namijenjen prvenstveno našim članovima, ali i svim školskim knjižničarima Hrvatske. Svake godine okupljamo se u drugom gradu i drugoj županiji kako bismo osnažili naše podružnice i školsko knjižničarstvo. Prilika je to za učenje, razmjenu ideja i mišljenja, predstavljanje aktivnosti, nagrađivanje i, ono najvažnije, za međusobno druženje. Kad se okupi toliki broj zaljubljenika u svoj posao na jednom mjestu, mora se dogoditi čarolija.

Nakon Godine čitanja, Slavonski Brod u kojem je stvarala Ivana Brlić-Mažuranić, naša najznačajnija književnica za djecu i mlade, činio nam se kao savršeno mjesto.

Pozivamo vas na Stručni skup, ove godine i s međunarodnim sudjelovanjem, koji će se održati 21. i 22. listopada i to u nedavno obnovljenoj kući Brlićevih!

Za naziv skupa odabrali smo njen citat: Kad si sretan i sunce za tobom žuri − o knjigama i čitanju u školskim knjižnicama. Pokušaj je to nastavka učinjenog u Godini čitanja, promišljanja o načinima suradnje s učiteljima i našoj međusobnoj suradnji, predstavljanju nekih drugačijih iskustava iz svijeta i predstavljanju novog natječaja za školske knjižničare za najbolji projekt poticanja čitanja u školskoj knjižnici. Tema je to primjenjiva u praksi, a opet dovoljno izazovna za teorijsko promišljanje.

U kasnom popodnevnom dijelu prvoga dana Skupa, obići ćemo uz stručno vodstvo kuću Brlićevih, a nakon toga slijedi jubilarna 20. Skupština Hrvatske udruge školskih knjižničara, kojom obilježavamo dvadeset godina postojanja naše Udruge, a u večernjim će satima biti svečano dodijeljene Nagrade Višnja Šeta i Nagrada Poezija među profesijama.

Još jednom pozivamo članove upravnih odbora svih naših podružnica da svakako prisustvuju našem skupu i skupštini i da predstave ukratko rad svoje podružnice!

Drugog dana Skupa predviđen je obilazak Slavonskoga Broda i njegovih kulturnih i povijesnih znamenitosti i, naravno, knjižnica.

Vjerujemo da smo vas nagovorili i da se vidimo na izvorištu čarolija, a sunce će nas, sigurni smo, pratiti. Prijave na Stručni skup traju do 15. listopada, a za uspješno zagovaranje pripremili smo vam Dopis ravnateljima.

• • •

Članove koji to još nisu učinili, ljubazno podsjećamo i pozivamo na plaćanje članarine za 2022. godinu kako bi mogli koristiti sve pogodnosti članstva, a bilo bi lijepo da ostvarimo cilj zadan na prošloj Skupštini: da svaki član uvede još jednog novog člana u našu Udrugu.

Sretan nam početak Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica!

Upravni odbor, Organizacijski odbor Skupa i Predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara

 

Partneri:

 

 

 

 

 

Odgovori