05. 07. 2021.

Pismovijest 5. srpnja 2021.

 

Poštovane školske knjižničarke i školski knjižničari,
drage kolegice i kolege,

puno je vremena prošlo od naše posljednje pismovijesti, pola godine ispunjene događajima za koje bismo najradije da se nikad nisu dogodili: još uvijek u znaku ograničenja svih vrsta uzrokovanih virusom, pa nas je ponovo Zemlja potresla i to razorno i, na kraju, oprostili smo se od troje izuzetnih školskih knjižničara – Jadranke, Denisa i Luce. Posljedice ćemo, vjerojatno, osjećati još dugo.

U ožujku se održao webinar u organizaciji Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije u svrhu naglašavanja važnosti utjecaja Udruge na rad školskih knjižničara. Vanja Jurilj je predstavila Svjetski kongres školskih knjižničara održan u listopadu 2019. u Dubrovniku na XXXII. Proljetnoj školi školskih knjižničara.

Jedna od posljedica s kojom smo se ponovo morali suočiti bila je nemogućnost održavanja Knjižne booke na Međunarodni dan dječje knjige 2. travnja, odgodili smo je za početak lipnja, iako to sigurno nije najbolje vrijeme. Željeli smo omogućiti stvaran susret školskih knjižničara, učenika i učitelja i nagraditi vrijedne sudionike naših natječaja u Godini čitanja pa je tako Knjižnoj bookiodržanoj 10. lipnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, prisustvovalo 60 sudionika. Reprezentativne izložene radove inspirirane knjigom i čitanjem, razgledali su i ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs prije sjednice Vlade.

Prvi, literarni nagradni natječaj, Ljekovita lektira, organizirali smo povodom i u suradnji s Noći knjige 2021. Pristiglo nam je 180 učeničkih radova iz 70 škola iz 17 županija i 21 kreativni rad koji su potvrdili kako knjiga, i to još lektirna, stvarno može biti lijek!

Na literarni natječaj Kanižajada Limačijada, posvećen Paji Kanižaju, ove je godine pristiglo manje radova no prošle, no veseli da je velik broj dobitnika nagrada prisustvovao Knjižnoj booki i tako nam uljepšao svečanost.

Na 6. natječaj Stvarajmo eKreativno! Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije pristiglo je dosad najviše radova, ukupno njih trideset, a neke škole sudjeluju u natječaju od samih početaka.

I ove godine su svi članovi Hrvatske udruge školskih knjižničara i pridruženi članovi Međunarodne udruge školskih knjižničara (IASL-a). Pogodnosti toga članstva su pristup redovitom biltenu (newsletteru) i povoljnija kotizacija za sudjelovanje na stručnim skupovima koje IASL organizira, pa vas podsjećamo, danas je zadnji dan za povoljniju registraciju na 49. godišnju konferenciji Međunarodnog udruženja školskog knjižničarstva  i 24. međunarodni forumu o istraživanju školskog knjižničarstva. Konferencija će se održati virtualno od 12. do 16. srpnja ove godine pod  nazivom: Bogati mozaik prakse i istraživanja širom svijeta.

Podsjetnik 

Članove koji to još nisu učinili, ljubazno podsjećamo i pozivamo na plaćanje članarine za 2021. godinu kako bi mogli koristiti sve pogodnosti članstva, a predsjednike podružnica podsjećamo da, ako već nisu, sazovu skupštinu – mnogima ističe mandat ove godine, a valja razmisliti i o prijedlozima kandidata za naše nagrade: Višnja Šeta i Poezija među profesijama.

I odmorite se, čeka nas burna jesen…

 

Upravni odbor i Predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara

 

Partneri:

 

 

 

Odgovori