15. 07. 2020.

Pismovijest – ljeto 2020.

 

Poštovane školske knjižničarke i knjižničari,

drage kolegice i dragi kolege,

nakon profesionalno i životno zanimljivoga proljeća pred nama je profesionalno i životno neizvjesno ljeto i … jesen.

Hrvatsko knjižničarstvo, a i hrvatsko školsko knjižničarstvo u proteklom se razdoblju svrstalo među zemlje koje su u najvećem opsegu održale knjižničnu uslugu.

Hrvatska udruga školskih knjižničara, u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom i Hrvatskim knjižničnim vijećem, pripremila je dokument s uputama za rad školskih knjižnica u vrijeme epidemije.

Nastavili smo i s našim kulturnim i javnim aktivnostima. Literarni natječaj Kanižajada Limačijada  privukao je najveći broj sudionika dosada – pristiglo  je preko 230 radova iz cijele Hrvatske, a zainteresirali smo i polaznike hrvatske nastave u inozemstvu!

Natječaj Posadi priču organiziran u okviru aktivnosti obilježavanja Noći knjige, nadmašio je sva očekivanja: u samo 14 dana trajanja stiglo je 205 priča učenika osnovnih i srednjih škola i 61 fotografija učenika osnovnih škola. Osim brojnosti, oduševljava i kvaliteta radova, a naročito ohrabruje veliki broj uspješnih radova na narječjima hrvatskoga jezika.

Smatramo da je ovako veliki odaziv sudionika na projekte vezane uz čitanje pokazatelj kako mladi nisu izgubili zanimanje za čitanje, pisanje, hrvatski jezik  i kulturu. Jedna od najvažnijih zadaća knjižničara i knjižnica je da to zanimanje održe i potiču, a naročito u vremenima kad su ti aspekti obrazovanja stavljeni na čekanje.

 

Pozadinske aktivnosti

Cijelo proljeće i početak ljeta održavaju se i različite stručne aktivnosti: rad u Hrvatskome knjižničnome vijeću, suradnja s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom kulture, Carnetom, IFLA-om, IASL-om i ostalim srodnim profesionalnim udrugama.

Standard za školske knjižnice u postupku je nomotehničke obrade prije davanja na javnu raspravu. Angažirali smo se i vezano uz najavljenu nabavu knjižne građe od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, u tom nastojanju intenziviramo suradnju sa Zajednicom nakladnika i knjižara. Ponovno smo pokrenuli razgovore s CARNET-om vezano uz osuvremenjivanje mrežnih stranica škola, a time i školskih knjižnica kako bi sve škole i njihove knjižnice mogle na primjeren način predstaviti svoj rad.

Iako su ovogodišnje IASL-ove i IFLA-ine konferencije odgođene za sljedeću godinu, aktivnosti na unaprjeđenju knjižničarstva se nastavljaju. Na mrežnim stranicama ovih uglednih profesionalnih udruženja, možete pronaći korisne informacije za svoj rad.

 

Planovi i volja

Svečanost knjige i čitanja Knjižna booka na kojoj, uz ostali program, dodjeljujemo nagrade za najbolje ocijenjene radove, odgođena je za jesen. Natječaj za Nagradu Poezija među profesijama je otvoren i pozivamo vas za slanje vaših prijedloga. Za listopad planiramo i naš redovni godišnji stručni skup na kojemu bi se ove godine održala i redovna skupština.

Planovi i volja su tu, pratimo razvoj situacije i naše aktivnosti ćemo prilagoditi mogućnostima… ali ćemo ih održati.

Kao profesionalna zajednica nećemo propustiti dati naš doprinos visokoj poziciji hrvatskoga školskoga knjižničarstva!

 

Podsjetnik za plaćanje članarine

Članove koji to još nisu učinili, ljubazno podsjećamo i pozivamo na plaćanje članarine za 2020. godinu kako bi mogli koristiti sve pogodnosti članstva.

 

Upravni odbor i Predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara

Odgovori