07. 04. 2023.

Pismovijest – proljeće 2023.

 

Poštovane školske knjižničarke i poštovani školski knjižničari,
drage kolegice i dragi kolege,

proljeće se skriva i izmjenjuje sa zimom, no ipak je stiglo!

Prije početka proljetnih praznika želimo vas informirati o najvažnijim aktivnostima Hrvatske udruge školskih knjižničara i najvažnijim vijestima za našu struku ovoga proljeća.

Stupio je na snagu novi Pravilnik o zaštiti, reviziji i otpisu knjižnične građe, a dugo pripremani i najavljivani Standard za školske knjižnice bliži se konačnom donošenju i vjerujemo da će omogućiti kvalitativni pomak u našem radu. Hrvatska udruga školskih knjižničara je prijedlozima i komentarima tijekom donošenja, u javnoj raspravi, a i radom u Hrvatskom knjižničnom vijeću, dala doprinos nastanku toga dokumenta.

Naša uobičajena proljetna aktivnost je sudjelovanje u organizaciji Noći knjige, vjerujemo da ćete prigodnim programima u svojim knjižnicama iskoristiti još jednu priliku za promociju knjige i čitanja.

Još uvijek se stignete prijaviti i na naš likovni i literarni natječaj koji ove godine, u skladu s temom Noći knjige, organiziramo pod nazivom Umjetna ili uvjetna inteligencija. Rok za prijavu likovnih radova je 14. travnja, objava rezultata bit će 18. travnja (na rođendan Ivane Brlić-Mažuranić), a dobitnike nagrada očekujemo na svečanom otvorenju Noći knjige, 21. travnja 2023. u 12 sati u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Istog dana bit će objavljeni i dobitnici nagrada našeg literarnog natječaja (koji traje do 18. travnja), no za njih i za pobjednike 8. natječaja Stvarajmo eKreativno svečana dodjela nagrada održat će se na manifestaciji Knjižna booka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Sve vas koji ste bili vrijedni i ove godine i sa svojim ste učenicima pripremili neki program koji biste rado s nama podijelili na bilo koji način: nastupom uživo, radovima na izložbi, snimkom nastupa, audio i/ili videosnimkom, molimo ispunite što prije Tablicu za prijavu sudjelovanja u programu Knjižne booke. Ovdje prijavljujete program, a sudionike programa koji mogu doći na Knjižnu booku molimo da popune obrazac Prijava − Knjižna booka 2023. Točan datum održavanja Knjižne booke, objavit ćemo na Noć knjige!

• • •

Raduju nas i lijepe vijesti iz naših podružnica, neke vrijedno rade, održale su izborne skupštine i poslale izvješća za proteklu godinu u planove i programe za ovu, sredile popise članova i podsjetile ih na plaćanje članarine.

U organizaciji Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije, početkom siječnja organiziran je stručni skup o projektima pod nazivom Erasmus+ Ključna aktivnost 1 – KA1 na primjeru projekta Krea(k)tivnost suvremenog učenja / Crea©tivity of Modern Learning.

U Karlovcu je na Valentinovo, Međunarodni dan darivanja knjiga, održan tradicionalni  7. Okrugli stol knjižničara Karlovačke županije s prigodnim naslovom Zar je u daru spas?, a  njegove je zaključke vrijedno podijeliti:

  • Potrebno je dostatno i sustavno financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja uz sufinanciranje Osnivača za nabavu građe u školskim knjižnicama do ispunjenja Standarda za školske knjižnice, čime bi se osiguralo jednako pravo na obrazovanje i na pristup informacijama svakom učeniku.
  • Nužna je bolja komunikacija i suradnja na razini školski knjižničar – ravnatelj – Osnivač.
  • U Plan i program rada škole (pod stavku Kapitalna ulaganja) uvrstiti nabavu knjiga za školsku knjižnicu, posebno građe za čitanje u slobodno vrijeme.
  • Prije donošenja proračuna, potrebno je uputiti Osnivačima prijedloge za unošenje iznosa za financiranje nabave knjiga za školske knjižnice u proračun Grada i Županije.
  • Potrebno je redovito upućivati dopise Osnivaču s navedenim potrebama za opremanje fondova školskih knjižnica, prvenstveno gradom za čitanje u slobodno vrijeme.
  • Nužno je redovito i kvalitetno opremanje školskih knjižnica jer je knjiga sredstvo za rad knjižničara.
  • Knjižničari uz potporu vodstva škole trebaju proaktivnije tražiti alternativne izvore financiranja.

Podružnica Hrvatske udruge školskih knjižničara Karlovačke županije dobila je sredstva županije za provedbu projekta KAčitaonica u koji je uključeno šest osnovnih i jedna srednja škola.

U tijeku je fotografski natječaj Fotkaj se s knjigom za učenike osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije koji organizira Podružnica Hrvatske udruge školskih knjižničara u suradnji sa Županijskim stručnim vijećem školskih knjižničara Splitsko-dalmatinske županije. Prošle su godine ovaj putujući natječaj započeli Istrijani, a iduće godine može ga preuzeti bilo koja podružnica!

Šaljite nam vijesti (i izvješća) iz svojih podružnica, iz svojih škola, svoje prijedloge, stručne članke…

Proljeće je tu, radujmo se!

Goranka Braim Vlahović 
predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara

 

Partneri:

 

 

 

Odgovori