09. 12. 2015.

PODRUŽNICA HUŠK-a SREDNJIH ŠKOLA GRADA ZAGREBA, ZAGREBAČKE I KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE

Aktivnosti kojima smo, i ove godine, obilježili Mjesec hrvatske knjige  i Međunarodni mjesec školskih knjižnica:

 

PRVA GIMNAZIJA, ZAGREB

Poezija u knjižnici Prve gimnazije Zagreb: Upali lampicu i čitaj! (Ono si što čitaš)

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 23. listopada 2015. u školskoj knjižnici Prve gimnazije Zagreb održao se poetski recital učenika posvećen Dobriši Cesariću, jednome od najpoznatijih učenika Prve gimnazije. Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2015. godinu Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

Stoga je Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2015. godine svoje programe posvetio ovoj temi pod motom Upali lampicu i čitaj! (Ono si što čitaš).

Književna akcija pokrenuta je na cijelome prostoru Hrvatske istoga dana pod motom Poeziju u knjižnice! U petak, pri kraju nastave, učenici Prve gimnazije oduševili su  učeničku publiku  i profesore recitirajući, uz svjetlost lampica, pjesme Dobriše Cesarića: Svjetlo u dolini, U svjetlosti, Pjesma o tišini, Balada iz predgrađa, Tiho, o tiho govori mi jesen, Noć tajanstva, Dorica, Ma kako uzdiglo se srce… kao i Cesarićeve antologijske pjesme, ali na njemačkome jeziku, u prijevodu profesora Dalibora Jolera: Tiho, o tiho govori mi jesen i U suton.

Recital je otvoren biblijskim tekstom Creatio mundi iz Knjige postanka na latinskome jeziku, a francuski  jezik bio je  predstavljen pjesmom Jacquesa Préverta Paris at night. Publika je imala priliku uživati u pjesmama bivših učenika Prve gimnazije Lucije Bakšić, Marije Banek i Nikoline Matković te sadašnjih učenika Nikoline Guštin (4.c) i Antuna Zlodija (1.c).

Učenički recital pripremila je profesorica Antonia Sikavica Joler, a u školskoj knjižnici postavljena je izložba plakata i fotografija posvećenih Cesariću kao „pjesniku svjetlosti“, koje su, sa školskom knjižničarkom, profesoricom Marijom Petričec, izradile učenice 1.d razreda te na taj način zaokružile temu svjetlosti.

Zagreb 09.12.2015. PGZ 06 Zagreb 09.12.2015. PGZ 05 Zagreb 09.12.2015. PGZ 04 Zagreb 09.12.2015. PGZ 03 Zagreb 09.12.2015. PGZ 02 Zagreb 09.12.2015. PGZ 01

 

SREDNJA ŠKOLA BAN JOSIP JELAČIĆ, ZAPREŠIĆ

Uz Mjesec hrvatske knjige i 60. obljetnicu smrti Tina Ujevića, u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić u Zaprešiću 12. studenoga 2015. gostovala je psihoterapeutkinja i spisateljica Branka Jakelić.

U čast Tinu Ujeviću, učenici/ce su kazivali njegove pjesme te odsvirali i otpjevali Odlazak. Kako je ovogodišnji Mjesec knjige bio u znaku Međunarodne godine svjetlosti, razgovor s našom gošćom posvetili smo unutarnjoj svjetlosti. Inspirirani književnicom Marianne Williamson, odakle i naslov Plaši nas naše svjetlo, a ne naš mrak, mogli smo čuti odgovore na pitanja: Kako pronaći sebe? Kako otkrivati tko smo zapravo mi? Kako pronaći i slijediti svoje svjetlo? Kako smoći hrabrosti da budemo svoji pa i drukčiji? No isto tako, učenike/ce su  zanimala pitanja: Što očekujemo od sebe i  drugih? Kakvu kritiku upućujemo sebi i drugima? Bojimo li se nepoznatoga? Odakle perfekcionizam  – zašto smatramo da su pogreške loše…?

Za kraj ovoga lijepog događanja, čuli smo pjesmu True Colors  čije su se riječi …Zato se ne boj / pokazati im / svoje prave boje / prekrasne su, poput duge…odlično uklopile i podržale našu temu …

Članovi likovne skupine, inspirirani pjesmama Tina Ujevića kao i temom svjetlosti, napravili su plakate i power-point prezentaciju.

U ovom programu sudjelovali su učenici/ce svih usmjerenja – četverogodišnjih: gimnazija, hotelijersko-turistički tehničari, ekonomisti i tehničari za računalstvo, kao i trogodišnji: frizeri, kuhari-konobari-slastičari i prodavači.

Zagreb 09.12.2015. SSBJJZ 03 Zagreb 09.12.2015. SSBJJZ 02 Zagreb 09.12.2015. SSBJJZ 01

EKONOMSKA, TRGOVAČKA I TURISTIČKA ŠKOLA, SAMOBOR
GIMNAZIJA A. G. MATOŠA, SAMOBOR
SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA, SAMOBOR

U knjižnici triju samoborskih srednjih škola (Ekonomske, trgovačke i turističke škole; Gimnazije A. G. Matoša i Srednje strukovne škole) održane su, u svim završnim razredima, radionice iz leksikografije Pronađi riječ, uz izložbu Leksikografija za početnike. Povod ovoj temi bio je Dan rječnika – 16. 10. Učenici su bili podijeljeni u šest grupa, a svaka je trebala u određenome rječniku pronaći značenje pet riječi, čemu je prethodila prezentacija o osnovama leksikografije. Cilj nastavnoga sata bio je poučiti učenike pravilnome odabiru potrebnoga rječnika i općenito snalaženju u jezičnim rječnicima na temelju natuknica.

Postavili smo izložbu Svjetlosno onečišćenje povodom Međunarodne godine svjetlosti i tehnologija vezanih uz svjetlost (2015.). Toj temi bio je posvećen i Mjesec hrvatske knjige 2015.

Među učenicima svih razreda proveli smo anketu Naša knjižnica u vašim očima.

Zagreb 09.12.2015. SSETTG 04 Zagreb 09.12.2015. SSETTG 03 Zagreb 09.12.2015. SSETTG 02 Zagreb 09.12.2015. SSETTG 01

GIMNAZIJA TITUŠA BREZOVAČKOG, ZAGREB

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2015. i manifestacije Čitajmo zajedno, čitajmo naglas profesori i učenici Gimnazije okupili su se, već tradicionalno, 23. listopada, u 20 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke. Čitali smo poeziju, prozu, svoje pjesme, tuđe tekstove. Čitali smo jedni drugima, čitali smo naglas. Slavili smo svjetlost i ona nas je cijelu večer obasjavala jer smo bili dar jedni drugima.

U Mjesecu hrvatske knjige povezali smo knjigu i kazalište. U utorak, 27. listopada 2015. godine u Gimnaziji je održan susret maturanata s glumicom Darijom Lorenci. Budući da je cijelu sezonu u Hrvatskom narodnom kazalištu igrala glavu ulogu u Ibsenovoj Nori, bila je to prilika da s učenicima i profesorima razgovara o glumačkome pozivu, o pripremama za predstavu, o dramskoj pedagogiji, o liku Nore, o ulozi žene danas, o izazovima koje pojedine uloge nude, o kazališnome programu…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply