26. 02. 2019.

Posvećenost cjeloživotnom učenju – potpora kvalitetnijoj školi

 

Zaključci s 4. okruglog stola Karlovačke županije

Školski knjižničari Karlovačke županije nastavljaju s dobrom praksom javnog zagovaranja. S tim ciljem u Osnovnoj školi Dubovac 14. veljače 2019. godine održan je četvrti po redu Okrugli stol čija je tema bila Posvećenost cjeloživotnom učenju – potpora kvalitetnijoj školi. Naime, posvećenost učitelja i stručnih suradnika cjeloživotnom učenju neophodna je za uspješnu i kvalitetnu školu koja osposobljava djecu i mlade za suvremeni život, svijet rada i nastavak obrazovanja. Sukladno tome, željelo se, prije svega, predstaviti mogućnosti i potrebe stručnog usavršavanja knjižničara, ali i potaknuti ravnatelje na jaču podršku knjižničarima te iznijeti vlastita iskustva i prijedloge.

U prvom dijelu skupa predstavljene su neke od mogućnosti stručnog usavršavanja koje se nude školskim knjižničarima. Viša savjetnica za školske knjižničare pri Agenciji za odgoj i obrazovanje Adela Granić govorila je o novim paradigmama stručnog usavršavanja koje proizlaze iz Strategije stručnog usavršavanja za profesionalni razvoj odgojno-obrazovnih radnika (2014. – 2020.) Agencije za odgoj i obrazovanje. Savjetnica je predstavila rezultate ankete o stručnom usavršavanju koju je ispunilo 537 knjižničara iz 17 županija. Što se tiče preferiranih oblika stručnog usavršavanja, Savjetnica je istaknula preporuku za modularni oblik usavršavanja. Od tema i područja koja bi trebala biti više zastupljena na stručnim skupovima, školski knjižničari su na prvo mjesto stavili metodiku školskog knjižničarstva i razvoj kompetencija knjižničara.

Profesorica Antonija Filipeti, koordinatorica Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, predstavila je pokazatelje sudjelovanja školskih knjižničara u programima trajne izobrazbe Centra u razdoblju od 2016. do 2018. godine koje je pokazalo da većinu sudionika čine upravo školski knjižničari, što je osobito izraženo kod webinara gdje školski knjižničari čine čak 70 % polaznika. Najavljeni su i novi tečajevi koji su uvršteni u program za 2019. godinu: Knjižnice i turizam, Sedam ključeva za čitanje s razumijevanjem, Prema otpornijim knjižnicama: spremnost na katastrofe, Glazbene zbirke: načela izgradnje i poslovanja, Pravilnik za opis i pristup građi u arhivima, knjižnicama i muzejima, Osposobljavanje za primjenu prema modelu edukacija edukatora, te Primjena ISO  standarda u knjižničnoj statistici.

Renata Kučan predstavila je dugogodišnji i uspješan Preventivni program Grada Karlovca koji obuhvaća edukaciju prosvjetnih djelatnika i stručnih službi, edukaciju roditelja te programe za djecu i mlade kojima se razvijaju zdravi stilovi življenja i socijalne vještine. Do sada je educirano 180 učitelja i stručnih suradnika kroz pet generacija edukacije. Dosadašnji edukativno-supervizijski program izvrsno je prihvaćen od svih uključenih i prepoznat je kao iznimno koristan u školama i u lokalnoj zajednici, a upravo kreće edukacija šeste generacije polaznika.

Plenarni dio skupa zatvorila je Vanja Jurilj, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara, najavom Svjetskog kongresa školskih knjižničara koji će se održati u listopadu ove godine u Dubrovniku naglasivši mogućnost razmjene iskustava, novih trendova i dostignuća na međunarodnoj razini.

Poticaj za raspravu, koja je slijedila, bili su rezultati ankete provedene među školskim knjižničarima Karlovačke županije koji su pokazali da su knjižničari zadovoljni mogućnostima za svoje stručno usavršavanje te da su spremni inicirati partnerstva i dijeljenje znanja unutar škole i šire zajednice. Sukladno tome, kao glavni zaključak ovog okruglog stola je da knjižničari, u suradnji s ravnateljima škola i osnivačima škola u Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji, predlažu osmišljavanje i provedbu projekta edukacije za učitelje iz područja informacijske pismenosti.

Kao i ranijih godina, Skup su svojim dolaskom i sudjelovanjem podržali predstavnici Osnivača: Mirna Mohorić, viša stručna suradnica za kulturu, tehničku kulturu i sport Karlovačke županije sa suradnicama te Renata Kučan, voditeljica Odsjeka za kulturu, odgoj i obrazovanje, udruge, sport i socijalnu skrb grada Karlovca te ravnatelji osnovnih i srednjih škola.

Na Međunarodni dan darivanja knjigom, okrugli stol zajedno su organizirali Županijsko stručno vijeće školskih knjižničara, Matična služba Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić i Podružnica Hrvatske udruge školskih knjižničara Karlovačke županije.

Ana Sudarević, voditeljica ŽSV-a školskih knjižničara Karlovačke županije
047/454-315, knjiznica.dubovac@gmail.com

Kristina Čunović, voditeljica Županijske matične službe, Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić 
047/412-377 (k.113), kristina@gkka.hr

Gordana Šutej, predsjednica Podružnice HUŠK-a  Karlovačke županije
047/841-114, gordana.sutej@gmail.com

Odgovori