20. 09. 2022.

Poziv na stručni skup Kad si sretan i sunce za tobom žuri

Naš 12. stručni skup pod nazivom Kad si sretan i sunce za tobom žuri održat će se 21. i 22. listopada u Mjesecu školskih knjižnica u Slavonskom Brodu, gradu u kojem je živjela i stvarala naša najznačajnija dječja književnica Ivana Brlić-Mažuranić i to upravo u nedavno obnovljenoj kući Brlićevih. Stručnim skupom posvećenom knjizi i čitanju i svečanom Skupštinom obilježit ćemo dvadeset godina postojanja Hrvatske udruge školskih knjižničara!

Stručni skup Hrvatske udruge školskih knjižničara namijenjen je školskim knjižničarima Republike Hrvatske i stručnjacima koji se bave školskim knjižničarstvom, ima razinu državnoga skupa i svim sudionicima izdaju se potvrde o sudjelovanju (naši članovi uvijek imaju povoljniju kotizaciju).

Samostalni stručni skup i skupština Hrvatske udruge školskih knjižničara, ove godine dvadeseta, centralna je proslava Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica (International School Library Month) koji ove godine nosi temu Čitanje za globalni mir i sklad. Skup se održava uvijek u listopadu, ali svake godine u drugome gradu s ciljem osnaživanja školskoga knjižničarstva.

Za naš 12. samostalni stručni skup odabrali smo citat Ivane Brlić-Mažuranić: Kad si sretan i sunce za tobom žuri − o knjigama i čitanju u školskim knjižnicama. Pokušaj je to nastavka učinjenog u Godini čitanja, promišljanja o načinima suradnje s učiteljima i našoj međusobnoj suradnji, predstavljanju nekih drugačijih iskustava iz svijeta i predstavljanju novog natječaja za školske knjižničare za najbolji projekt poticanja čitanja u školskoj knjižnici. Tema je to primjenjiva u praksi, a opet dovoljno izazovna za teorijsko promišljanje.

Prvi dan Skupa

Prvi dan Skupa predviđen je za stručni dio programa koji će se održati u dvorani Interpretacijskog centra Ivana Brlić-Mažuranić: plenarna izlaganja, primjere dobre prakse i 20. Skupštinu Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Naši predavači i gosti bit će ugledni znanstvenici i stručnjaci iz predmetnih područja, saznat ćemo na koji nas način vide drugi, a pružit ćemo priliku i kolegama školskim knjižničarima da prikažu svoj rad.

Naši ovogodišnji pozvani predavači su: dr. sc. Helen Chan, knjižničarska savjetnica, predsjednica Odbora stručnog odjela IFLA-e, Sveučilište Hong Kong, Kina; dr. sc. Irena Krumes Šimunović s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek, Slavonski Brod i Vanja Jurilj, stručna suradnica izvrsna savjetnica, Osnovna škola Antuna Mihanovića, Zagreb, dopredsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara, predsjednica IASL-a za Europu i članica IFLA-ine Sekcije za školske knjižnice.

Primjere dobre prakse i suradnje iz svojih knjižnica, škola i lokalne zajednice prikazat će nam kolegice: Monika Meštrović, stručna suradnica mentorica i vjeroučiteljica savjetnica Marija Patrlj iz Osnovne škole Nikole Hribara u Velikoj Gorici i Marija Čelan-Mijić, stručna suradnica savjetnica iz Osnovne škole Pujanki u Splitu i logopetkinja Ivana Šabić iz Osnovne škole Trilj.

U kasnom popodnevnom dijelu prvoga dana Skupa, obići ćemo uz stručno vodstvo kuću Brlićevih, a nakon toga slijedi jubilarna 20. Skupština Hrvatske udruge školskih knjižničara. Pozivamo članove upravnih odbora svih naših podružnica da svakako prisustvuju našem skupu i skupštini i da predstave ukratko rad svoje podružnice!

U večernjem dijelu programa održat će se svečana dodjela profesionalnih priznanja: NagradaVišnja Šeta – godišnja i nagrada za životno djelo za školske knjižničare koji su dali izniman doprinos knjižničarskoj profesiji i Nagrada Poezija među profesijama, profesionalno priznanje i ohrabrenje zapaženim mladim školskim knjižničarima. Podsjećamo, prijave za obje nagrade traju do 23. rujna!

Drugi dan Skupa

Drugi dan skupa uvijek je odvojen za stručni izlet u kojem upoznajemo kulturne znamenitosti kraja u kojem se nalazimo. Ovoga puta obići ćemo grad Slavonski Brod, prije svega Spomen-dom Dragutina Tadijanovića, tvrđavu Brod, Muzej tambure, Galeriju Ružić, Franjevački samostan Presvetog Trojstva i njihovu knjižnicu, Gradsku knjižnicu Slavonski Brod i školsku knjižnicu Gimnazije Matija Mesić u Slavonskom Brodu u kojoj će nas dočekati kolegica Sandra Blažević. Uz ovaj vrlo bogat program, ono što nas najviše veseli je, svakako, prilika za ugodno druženje.

Vjerujemo da ćete svojim dolaskom podržati naša nastojanja u promociji hrvatskoga školskoga knjižničarstva!  

Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Organizacijski odbor Stručnog skupa:
Ivana Brkić Klimpak, Manuela Tomljenović, Vedran Šperanda, Vanja Jurilj i Goranka Braim Vlahović


Uskoro: Prijava na 12. stručni skup do 15. listopada 2022.
Dopis ravnateljima – Stručni skup Kad si sretan i sunce za tobom žuri, Slavonski Brod 2022.

Naslovna fotografija: detalj murala iz kuće Brlićevih

 

Odgovori