01. 10. 2021.

Poziv na stručni skup Na dobrobit zajednici i Skupštinu Hrvatske udruge školskih knjižničara

 

Hrvatska udruga školskih knjižničara održava svoj jedanaesti samostalni stručni skup Na dobrobit zajednici koji će se održati u Hotelu Park u Splitu 22. i 23. listopada u Mjesecu školskih knjižnica!

 

Poštovane članice i članovi Hrvatske udruge školskih knjižničara,

pridružite nam se na našem stručnom skupu koji se tradicionalno održava u listopadu i kojim obilježavamo Međunarodni mjesec školskih knjižnica (International School Library Month)!

Stručni skup Hrvatske udruge školskih knjižničara namijenjen je školskim knjižničarima Republike Hrvatske i stručnjacima koji se bave školskim knjižničarstvom, ima razinu državnoga skupa i svim sudionicima izdaju se potvrde o sudjelovanju.

I ovog puta bavit ćemo se aktualnim temama školskog knjižničarstva pod zajedničkim nazivom Na dobrobit zajednici. Svakako će biti zanimljivo ponovo se sresti u Splitu, na istom mjestu na kojem se 2011. godine održao naš prvi samostalni stručni skup.

Prvi dan Skupa

Prvi dan Skupa predviđen je za stručni dio programa: plenarna izlaganja, primjere dobre prakse i 19. Skupštinu Hrvatske udruge školskih knjižničara koji će se održati u dvorani Grand Park Hotela Park u Splitu.

Kao što smo najavili, cilj nam je pokazati na koji način školske knjižnice rade na dobrobit profesionalnoj i široj zajednici i na koje načine surađujemo na dobrobit naših korisnika.

Naši predavači i gosti bit će ugledni znanstvenici i stručnjaci iz predmetnih područja, saznat ćemo na koji nas način vide drugi, a pružit ćemo priliku i kolegama školskim knjižničarima da prikažu svoj rad.

Naši ovogodišnji pozvani predavači su: prof. dr. sc. Ivanka Stričević, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilšne knjižnice u Zagrebu, prof. dr. sc. Mario Hibert s Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu, ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu i knjižničarska savjetnica Grozdana Ribičić te Vanja Jurilj, stručna suradnica savjetnica, dopredsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Primjere dobre prakse iz svojih knjižnica, škola i lokalne zajednice prikazat će nam kolegice: Sanja Šušnjara Raić iz Osnovne škole Klinča Sela, Danijela Riger-Knez iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i Marija Čelan-Mijić iz Osnovne škole Pujanki u Splitu.

U kasnom popodnevnom dijelu prvoga dana Skupa, predvidjeli smo posjet Gradskoj knjižnici Marka Marulića i izložbi Marko Marulić – europski humanist. U večernjem dijelu programa održat će se dodjela Nagrade Višnja Šeta i Nagrade Poezija među profesijama.

Drugi dan Skupa

Za naš stručni izlet odabrali smo drugi po veličini grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji – grad Kaštela. Posebnost Kaštela leži u činjenici da se razvio oko sedam mjesta, odnosno utvrda – kaštela smještenih u samom središtu Splitsko-dalmatinske županije, a svako mjesto ima svoje specifičnosti koje karakteriziraju ovaj mediteranski kraj.

Prvo ćemo posjetiti školsku knjižnicu Bijaći u Kaštel Novom. OŠ Bijaći dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za uspješan rad na odgoju i obrazovanju te promicanju kulturnog, javnog i društvenog života grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije.

Sljedeća postaja na našem izletu bit će Muzej grada Kaštela čiji je stalni postav organiziran kao interpretacija i prezentacija života na ovom prostoru od prapovijesti do 20. stoljeća. Muzej grada Kaštela smješten je u dvorcu Vitturi koji se nalazi u Kaštel Lukšiću i poznat je po legendi iz 17. stoljeća o mladom paru, Miljenku i Dobrili, kaštelanskom Romeu i Juliji čija je ljubav, iako okrunjena brakom, završila tragično. To nas dovodi do sljedeće točke, a to je kostimirana interpretacijska šetnja u koju će nas povesti Dobrilina sluškinja Antica, koja će nam ispričati više o nesretnoj ljubavi dvoje mladih te o načinu života u Kaštelima u to vrijeme.

Druženje smo planirali završiti zajedničkim ručkom u restoranu Baletna škola u Kaštel Kambelovcu.

O načinu održavanja Skupa

Organizator i domaćin Skupa osiguravaju sve potrebne uvjete za održavanje događaja, u skladu s epidemiološkim preporukama. Uvjet za sudjelovanje na skupu je COVID-potvrda o cijepljenju, potvrda o preboljenoj bolesti COVID-19 u proteklih 6 mjeseci, PCR test (ne stariji od 48 sati) ili negativni brzi antigenski test prilikom dolaska na stručni skup (cijena testa – 100 kn).

Broj mjesta u dvorani je ograničen i zbog epidemioloških razloga ih nije moguće povećati, stoga molimo da na vrijeme osigurate mogućnost dolaska!

Vjerujemo da ćete svojim dolaskom podržati naša nastojanja u promociji hrvatskoga školskoga knjižničarstva!  

Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Splitsko-dalmatinske županije.

 

Prijava na stručni skup Na dobrobit zajednici

Dopis ravnateljima – Stručni skup Na dobrobit zajednici, Split 2021.

Na dobrobit zajednici – Program Skupa

Organizacijski odbor Stručnog skupa: Virgil Jureškin, Marina Nikolić, Mirna Šarić, Vanja Jurilj i Goranka Braim Vlahović

 

Odgovori