20. 09. 2018.

Poziv na stručni skup Sva lica školskih knjižnica

 

Povodom obilježavanja Međunarodnoga mjeseca školskih knjižnica 2018. Hrvatska udruga školskih knjižničara organizira osmi samostalni stručni skup pod nazivom Sva lica školskih knjižnica. Skup će se održati 19. i 20. listopada u Supetru na Braču.

Stručni skup Hrvatske udruge školskih knjižničara namijenjen je školskim knjižničarima Republike Hrvatske i stručnjacima koji se bave školskim knjižničarstvom, ima razinu državnoga skupa i svim sudionicima izdaju se potvrde o sudjelovanju.

Skupom se, prema dobroj tradiciji, obilježava Međunarodni mjesec školskih knjižnica i progovara o aktualnim temama školskoga knjižničarstva.

Zašto ova tema, zašto otok Brač?

Kao profesionalno udruženje školskih knjižničara Hrvatske zalažemo se za pružanje jednako kvalitetne usluge svim učenicima jer jedino tako možemo osigurati jednake uvjete obrazovanja za sve. Istovremeno smo svjesni činjenice da je upravo neujednačenost usluge za korisnike jedna od najvećih slabosti našega odgojno-obrazovnoga sustava, a time i našega školskoga knjižničarstva. Zato i želimo upoznati sva lica školskih knjižnica, upoznati sve specifične uvjete i aspekte rada školskih knjižnica kako bismo mogli unaprijediti ono čime nismo zadovoljni, preuzeti i primijeniti ono dobro, ono na što smo ponosni. Razmjenom iskustava se i osobno i profesionalno osnažujemo i obogaćujemo.

Organiziranjem stručnih skupova, koje možemo shvatiti i kao profesionalnu razmjenu i obogaćivanje, pružamo potporu i dodatnu motivaciju kolegama i kolegicama iz svih dijelova Lijepe Naše. Tema i naziv ovogodišnjega skupa Sva lica školskih knjižnica pruža nam idealan okvir za takvo istraživanje i osnaživanje.

Prvi dan Skupa predviđen je za stručni dio programa: plenarna izlaganja, primjere dobre prakse i okrugli stol. Održat će se u kongresnoj dvorani hotela Velaris u Supetru, gdje je osiguran i smještaj.

U kasnom popodnevnom dijelu prvoga dana Skupa, predvidjeli smo uobičajeni posjet školskoj knjižnici prema izboru domaćina, a upoznat ćemo se i s kulturnom baštinom grada Supetra. U večernjem dijelu programa održat će se i prva dodjela nove nagrade Hrvatske udruge školskih knjižničara Poezija među profesijama.

Drugi dan Skupa predviđen je za dalje istraživanje neprocjenjive kulturne baštine otoka Brača: posjetit ćemo Pustinju Blace i njenu knjižnicu, rijetko viđeni spomenik ljudskoj ustrajnosti i pobjedi kulture i znanja nad svim nevoljama. Nakon zahtjevnoga pothvata osiguran je zajednički ručak i druženje u ambijentalno i kulinarski dojmljivom restoranu Kaštil Gospodnetić u Dolu.

 

S obzirom na materijalnu situaciju u kojoj se nalaze škole naš Stručni skup organizirali smo tako da se u kratkome vremenu i uz najmanje troškove dobije zaista kvalitetan i informativan sadržaj, primjenjiv u svakodnevnome radu stručnih suradnika knjižničara. Iznimno povoljan smještaj dogovoren je u  hotelu Velaris u Supetru, a za sudionike iz sjevernog dijela Hrvatske bit će organiziran prijevoz iz Zagreba.

Vjerujemo da ćete svojim dolaskom podržati naša nastojanja u promociji hrvatskoga školskoga knjižničarstva, naše kulturne baštine i njihova očuvanja na našim otocima.

 Očekujemo Vas na otoku Braču!

Organizacijski odbor Skupa: Sanja Nejašmić, Ana Saulačić, Zdravka Purkić, Katarina Blagojević i Vanja Jurilj

Prijava na Skup
Program Skupa
Dopis ravnateljima

Odgovori