Zašto postati član/članica Hrvatske udruge školskih knjižničara?!

lipanj 2019.

Od kada se nalazim na funkciji predsjednice Hrvatske udruge školskih knjižničara, a i ranije dok sam bila njena dopredsjednica i radila u marketinškom timu, povremeno sam čula od predsjednika ili predsjednica podružnica da kolege/kolegice školski knjižničari i knjižničarke postavljaju pitanje: Zašto postati član/članica Hrvatske udruge školskih knjižničara? To mi je pitanje donekle bilo neobično: sjećam se vremena kad sam kao pripravnica počela raditi u narodnoj knjižnici i kad su mi kolegice odmah na početku rada predložile da se učlanim u Hrvatsko knjižničarsko društvo, to sam prihvatila kao čast, svi ostali su to doživljavali tako i podrazumijevalo se da se sa prve plaće u godini obustavi novac za članarinu HKD-u. Koliko znam, liječnici ni ne pomišljaju na mogućnost da ne budu članovi Liječničke komore ili odvjetnici da ne budu članovi Odvjetničke komore, u njihovom slučaju isključenje iz strukovne udruge je neka vrsta kazne i smetnja, ako ne i prepreka, za budući rad.

S namjerom osiguranja istog ili barem sličnoga digniteta struke školskih knjižničara, nekoliko vizionara školskog knjižničarstva je u proljeće 2002. utemeljilo Hrvatsku udrugu školskih knjižničara. Uzimajući u obzir sve specifičnosti školskog knjižničarstva, od obrazovanja, stručnih ispita, zaduženja, načina financiranja, nadležnih ustanova, s pravom su smatrali da će interese školskih knjižnica i knjižničara najbolje zastupati oni sami. Jesu li bili u pravu? Bez obzira na stalno nezadovoljstvo školskih knjižničara i bez obzira na činjenicu da ima još puno problema koje treba razriješiti, statistike – dakle mjerljivi podatci, kažu da su bili u pravu.

Hrvatsko školsko knjižničarstvo po mnogim je elementima među najboljima u svijetu!

Možemo reći i da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u kojima je ostvaren cilj IFLA-ine kampanje: Svaka škola u Hrvatskoj ima školsku knjižnicu. U stručnoj osposobljenosti školskih knjižničara  od 2003. godine napravljen je veliki pomak – od 43% diplomiranih knjižničara u školskim knjižnicama do preko 90% školskih knjižničara koji imaju odgovarajuću stručnu spremu danas.

Te se činjenice reflektiraju i na međunarodni ugled koji ima hrvatsko školsko knjižničarstvo i Hrvatska udruga školskih knjižničara. Od 2015. godine Udruga ima člana u IFLA-inoj Sekciji za školske knjižnice, od 2016. godine predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara je i predsjednica Međunarodne udruge školskih knjižničara za Europu… Ove godine Hrvatska je i domaćin Svjetskoga kongresa školskih knjižničara (IASL 2019) – to je najveći svjetski stručni skup školskih knjižničara, ali i najveći stručni skup u području knjižničarstva i obrazovanja ikada održan u Hrvatskoj. Međunarodna priznanja su rezultirala i boljim pozicioniranjem Udruge i profesije u Hrvatskoj – na molbu predsjednice Hrvatske udruge školskih knjižničara upućene izravno premijeru, izmijenjen je sporni članak Zakona o knjižnicama. Od svibnja ove godine imamo i predstavnika u Hrvatskome knjižničnome vijeću, najvišem stručnome tijelu u području knjižničarstva u Hrvatskoj.

Hrvatska udruga školskih knjižničara organizator je i redovitih državnih skupova školskih knjižničara – do sada ih je održano osam. S ciljem promocije školskoga knjižničarstva redovito organizira i okrugle stolove na Interliberu, pokrenula je i svečanost knjige i čitanja Knjižna booka kojom obilježava Međunarodni dan dječje knjige,  s partnerima organizira natječaj za pomoć školskim knjižnicama slabijeg materijalnoga stanja Knjigodar, od 2018. godine partner je u organizaciji manifestacije Noć knjige.

Uz sve ove javne aktivnosti, puno je skrivenoga rada i angažmana uloženo u unaprjeđenje školskoga knjižničarstva u pregovorima vezanim uz financiranje nabave knjižnične građe od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i osnivača, i ostalih pitanja važnih za kvalitetan rad školskih knjižnica i knjižničara.

Nakon mnogih sušnih godina sredstva za nabavu knjižnične građe za školske knjižnice vraćena su u proračun Republike Hrvatske. U tijeku je izrada važnih dokumenata za rad školskih knjižnica, započeli su i dogovori sa sindikatima oko neriješenih pitanja statusa školskih knjižničara.

Na svima nama je da iskoristimo taj val pozitivne percepcije i očekivanja i još uspješnijim i opsežnijim projektima skrenemo pozornost na naš rad i sa zahtjevima nastupimo pred nadležne institucije.

Do sada je rad Udruge bio zasnovan na entuzijazmu i angažmanu pojedinaca, značajan porast odgovarajuće obrazovanih i stručnih školskih knjižničara pruža nam mogućnost da uz potporu i angažman većeg broja članova, postanemo snažna zajednica koja poštuje i unaprjeđuje svoju struku.

Da se vratim na početak priče: samim početkom rada u školskoj knjižnici mi postajemo članovi zajednice školskih knjižničara, to se i bez učlanjenja u Hrvatsku udrugu školskih knjižničara podrazumijeva. Pitanje je samo želimo li tu pripadnost formalno i objaviti? Kao i u svakoj ljubavi, odgovor je u nama!

Vanja Jurilj, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara

 

Pristupnica
Zaštita osobnih podataka
Izjava o privatnosti
Članarina