09. 07. 2021.

Sedma Knjižna booka širom otvorila prozore!

 

Sedma po redu Knjižna booka, svečanost knjige i čitanja, kojom inače obilježavamo Međunarodni dan dječje knjige i Andersenov rođendan, održana je 10. lipnja u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu!

U prostoru su postavljene tematske izložbe, radovi učenika osnovnih i srednjih škola nastali u suradnji i pod stručnim vodstvom školskih knjižničara. Izložbu su prije samog početka svečanosti razgledali važni gosti: ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je na svom Facebook profilu napisala:

Doživjeti pravu ljubav prema knjizi i čitanju uvijek je poseban doživljaj, a pogotovo kad je u pitanju energija i entuzijazam školaraca koji zajedno sa svojim školskim knjižničarima razvijaju navike čitanja!

Stoga sam prije sjednice Vlade s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom s veseljem posjetila tematsku izložbu radova učenika osnovnih i srednjih škola na sedmoj po redu proslavi knjiga i radosti čitanja – Knjižna booka 2021. Hrvatske udruge školskih knjižničara u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Čestitam dobitnicima nagrada koje su dodijeljene za natječaj Kanižajada Limačijada, Stvarajmo eKreativno te Ljekovita lektira!

Pozdravni govori

Na svečanome otvorenju nazočne je pozdravila Vanja Jurilj, potpredsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara i idejna začetnica same svečanosti koja je naglasila:

Knjižna booka se održala i ostala glasna i u prošlogodišnjem velikom naletu utišavanja i  možemo reći i da je dobila na snazi… Jedno je od prvih javnih zbivanja koje se približava onome što prepoznajemo kao staro i jedino normalno… Iza ovogodišnje svečanosti stoji zalaganje više od pet stotina učenika, mentora i školskih knjižničara. 

Knjižna booka održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija  pa je tako uime Ministarstva skup pozdravila Maja Zrnčić, voditeljica projekta Ruksak (pun) kulture. Pohvalila je našu upornost i nastojanja da u Godini čitanja održimo ovako lijepu i vrijednu manifestaciju. Umjetnost i kultura neizmjerno su važni u životu djece i mladih jer uz njihovu pomoć vide svijet na drugi, nov način.

Od prve Knjižne booke koja se održala na Zrinjevcu, podržava nas Gradski ured za kulturu, a već šestu godinu nam je srdačan i susretljiv domaćin Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Dobrodošlicu nam je zaželjela knjižničarska savjetnica za međunarodnu suradnju Nacionalne i sveučilišne knjižnice Jasenka Zajec koja je naglasila ulogu školskih knjižničara na putu druženja s knjigom: Knjiga je naša najljepša putovnica za budućnost!

Predsjednica Udruge Goranka Braim Vlahović obratila se svima prisutnima s porukom: Knjiga nas sve okuplja, slavi se Knjižna booka! i proglasila Knjižnu booku otvorenom. Ujedno je i najavila prvi dio programa, predstavljanje tematskih izložaba.

Izložbe

Kolaž koji su pripremili učenici viših razreda Osnovne škole Jurja Habdelića u suradnji s prof. likovne kulture Tamare Kordić Mišković nadahnut je zbirkom pjesama Otvori prozor proljeću Grigora Viteza, čiju smo 110. obljetnicu rođenja proslavili ove godine.

Motiv otvaranja prozora nadahnuo je i učenike Osnovne škole Antuna Mihanovića pod mentorstvom njihove školske knjižničarke Vanje Jurilj na izradu zanimljivog triptiha na kojem je ispisan i moto ovogodišnje Knjižne booke, citat Neila Gaimana.

Ivana Kosko iz Osnovne škole Stjepan Radić iz Božjakovine predstavila je izložbu i projekt Sajam dobrih naslova koji provode od 2015. godine u suradnji s učiteljem likovne kulture i  Gradskom knjižnicom Dugo Selo, a učenici se natječu u izradi najkreativnijeg plakata kojim pozivaju druge da pročitaju njihovu omiljenu knjigu.

Izložba Zlatovez, proizišla iz kreativnih radionica u knjižnici Osnovne škole Jagode Truhelke koje već duži niz godina vodi Irena Bando i koja ju je i predstavila, inspirirana je slavonskom ornamentikom koji su se oslanjali na prethodna učenička istraživanja o zlatovezu. Slijedio je nastup učenika Osnovne škola Davorina Trstenjaka i Glazbene škole Ivana Zajca.

Osnovna škola Davorina Trstenjaka razveselila nas je glazbenim intermezzom.

Učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog i njihova školska knjižničarka Jadranka Jurić pripremili su nam i izložbu i kratak program kojim su predstavili svoju kreativnost: Razlistaj talent za fotografiranje izložba je pobjedničkih fotografija sa školskoga natječaja, a čuli smo i recital pjesama iz zbirke Titušanska mlada lirika i predstavljanje romana Umorstva u Marseilleu učenice Vanje Baždar kojim su predstavili izložena izdanja.

Izložbu Naš Šenoa učenika Gimnazije Sesvete predstavila je njihova knjižničarka Ruža Jozić, a čak dvadeset plakata nastalih u suradnji s prof. likovne kulture Inom Jozić prikazuje portrete Augusta Šenoe i naslovnice njegovih knjiga nastalih uz 140. obljetnicu smrti i 150 godina od objave Zlatarovog zlata

U programu je sudjelovala i književnica Silvija Šesto uime Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade koja se na sebi svojstven način osvrnula na trenutnu situaciju, o potresu, o čitanju, o međugeneracijskoj povezanosti, o kreativnosti, o pandemiji…

Dodjele nagrada

Na svečanosti su održane dodjele nagrada za tri naša ovogodišnja natječaja: natječaj za primjenu mrežnih alata Stvarajmo eKreativno! (u suradnji s Podružnicom Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije), literarni natječaj Kanižajada Limačijada Ljekovita lektira (u suradnji s Noći knjige).

Na 6. natječaj Stvarajmo eKreativno! Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije pristiglo je dosad najviše radova, ukupno njih trideset, a neke škole sudjeluju u natječaju od samih početaka. Prikazani su svi nagrađeni radovi, a nagrade je dodijelila voditeljica projekta Irena Bando.

 

Na literarni natječaj Kanižajada Limačijada, posvećen Paji Kanižaju, ove je godine pristiglo manje radova no prošle, no veseli da je velik broj dobitnika nagrada prisustvovao Knjižnoj booki i tako nam uljepšao svečanost. Dodjeli nagrada prisustvovao je i predsjednik Povjerenstva za dodjelu nagrada književnik Božidar Prosenjak.

Literarni nagradni natječaj Ljekovita lektira organizirali smo povodom i u suradnji s Noći knjige 2021. Pristiglo nam je 180 učeničkih radova iz 70 škola iz 17 županija i 21 kreativni rad koji su potvrdili kako knjiga, i to još lektirna, stvarno može biti lijek! Radove su predstavile Vanja Jurilj i Dobrila Zvonarek.

U programu su sudjelovali učenici Osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog, Osnovne škole Braća Radić iz Koprivnice, Osnovne škole Davorina Trstenjaka iz Zagreba, Osnovne škola Ljudevit Gaj iz Krapine, Osnovne škole Srdoči iz Rijeke, Gimnazije Tituša Brezovačkog, Gimnazije Sesvete i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba. Učenici koji nisu mogli prisustvovati samoj svečanosti poslali su nam videosnimke svog nastupa.

Cijela svečanost je snimljena i objavljena na YouTube kanalu Udruge.

Organizacijski odbor Knjižne booke
Vanja Jurilj, Bojana Beata Doko, Jadranka Jurić, Jelena Šaban, Monika Meštrović, Jerko Stare i Goranka Braim Vlahović

Odgovori