09. 07. 2021.

Sedma Knjižna booka širom otvorila prozore!

 

Sedma po redu Knjižna booka, svečanost knjige i čitanja, kojom inače obilježavamo Međunarodni dan dječje knjige i Andersenov rođendan, održana je 10. lipnja u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu!

U prostoru su postavljene tematske izložbe, radovi učenika osnovnih i srednjih škola nastali u suradnji i pod stručnim vodstvom školskih knjižničara. Izložbu su prije samog početka svečanosti razgledali važni gosti: ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je na svom Facebook profilu napisala:

Doživjeti pravu ljubav prema knjizi i čitanju uvijek je poseban doživljaj, a pogotovo kad je u pitanju energija i entuzijazam školaraca koji zajedno sa svojim školskim knjižničarima razvijaju navike čitanja!

Stoga sam prije sjednice Vlade s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom s veseljem posjetila tematsku izložbu radova učenika osnovnih i srednjih škola na sedmoj po redu proslavi knjiga i radosti čitanja – Knjižna booka 2021. Hrvatske udruge školskih knjižničara u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Čestitam dobitnicima nagrada koje su dodijeljene za natječaj Kanižajada Limačijada, Stvarajmo eKreativno te Ljekovita lektira!

Pozdravni govori

Na svečanome otvorenju nazočne je pozdravila Vanja Jurilj, potpredsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara i idejna začetnica same svečanosti koja je naglasila:

Knjižna booka se održala i ostala glasna i u prošlogodišnjem velikom naletu utišavanja i  možemo reći i da je dobila na snazi… Jedno je od prvih javnih zbivanja koje se približava onome što prepoznajemo kao staro i jedino normalno… Iza ovogodišnje svečanosti stoji zalaganje više od pet stotina učenika, mentora i školskih knjižničara. 

Knjižna booka održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija  pa je tako uime Ministarstva skup pozdravila Maja Zrnčić, voditeljica projekta Ruksak (pun) kulture. Pohvalila je našu upornost i nastojanja da u Godini čitanja održimo ovako lijepu i vrijednu manifestaciju. Umjetnost i kultura neizmjerno su važni u životu djece i mladih jer uz njihovu pomoć vide svijet na drugi, nov način.

Od prve Knjižne booke koja se održala na Zrinjevcu, podržava nas Gradski ured za kulturu, a već šestu godinu nam je srdačan i susretljiv domaćin Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Dobrodošlicu nam je zaželjela knjižničarska savjetnica za međunarodnu suradnju Nacionalne i sveučilišne knjižnice Jasenka Zajec koja je naglasila ulogu školskih knjižničara na putu druženja s knjigom: Knjiga je naša najljepša putovnica za budućnost!

Predsjednica Udruge Goranka Braim Vlahović obratila se svima prisutnima s porukom: Knjiga nas sve okuplja, slavi se Knjižna booka! i proglasila Knjižnu booku otvorenom. Ujedno je i najavila prvi dio programa, predstavljanje tematskih izložaba.

Izložbe

Kolaž koji su pripremili učenici viših razreda Osnovne škole Jurja Habdelića pod mentorstvom prof. likovne kulture Tamare Kordić Mišković nadahnut je zbirkom pjesama Otvori prozor proljeću Grigora Viteza, čiju smo 110. obljetnicu rođenja proslavili ove godine.

 

Slični motiv – otvaranja vrata nadahnuo je učenike Osnovne škole Antuna Mihanovića pod mentorstvom njihove školske knjižničarke Vanje Jurilj na izradu zanimljivog triptiha.

Na svečanosti će biti održane dodjele nagrada za tri naša ovogodišnja natječaja: literarne natječaje Kanižajada Limačijada i Ljekovita lektira (u suradnji s Noći knjige) i natječaja za primjenu mrežnih alata Stvarajmo eKreativno! (u suradnji s Podružnicom Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije).

 

 

 

Organizacijski odbor Knjižne booke
Vanja Jurilj, Bojana Beata Doko, Jadranka Jurić, Anica Tkalčević, Jerko Stare i Goranka Braim Vlahović

Odgovori