19. 05. 2022.

Sjećanje na Ivanu

Ivana Štimec-Sajko (1975. – 2022.) – in memoriam

S velikim žaljenjem i neizmjernom tugom objavljujemo da je naša draga kolegica, vrijedna članica Županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara Varaždinske županije, stručna suradnica savjetnica školska knjižničarka Ivana Štimec-Sajko preminula nakon dulje i teške bolesti u utorak 17. 5. 2022. u Varaždinu.

Ivana Štimec-Sajko rođena je 31. 5. 1975. godine u Čakovcu. Diplomirala je na Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu 29. 6. 1998. godine i stekla zvanje diplomirani učitelj razredne nastave. Potom je 29. 1. 2003. godine diplomirala na Filozofskom fakultetu te stekla zvanje diplomirani bibliotekar. U školskim knjižnicama radila je od 2000. godine, a njezino je posljednje radno mjesto bilo od 2006. godine u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi, Varaždin gdje je njezina knjižnica zbog nje bila pravo srce škole, kako za učenike, tako i za zaposlenike pa i ostale školske knjižničare Varaždinske županije koje je rado ugošćavala kao organizatorica stručnih skupova. Provodila je brojne projekte i aktivnosti poticanja čitanja, organizirala kulturnu i javnu djelatnost.

Bila je voditeljica ŽSV-a srednjoškolskih knjižnica Varaždinske županije od 2008. do 2014. kad su oba vijeća spojena u jedno. Rado je dijelila svoja školsko- knjižničarska iskustva na skupovima Županijskog stručnog vijeća, međužupanijskim i državnim skupovima. Bila je uvijek spremna izaći iz svoje zone komfora i učiti od drugih. Svojim je radom stekla zvanje stručni suradnik mentor 28. 6. 2013. godine, a 27. 6. 2018. godine postaje stručni suradnik savjetnik.

Ivana je svojom aktivnošću i svojim životom obilježila i mnoge naše živote, a svom je poslu bila predana i radila ga sa srcem. Kao naš član od 2009. redovito je sudjelovala na skupštinama održavanim uživo. Na stručnim skupovima HUŠK-ovih podružnica Međimurske i Varaždinske županije U dobrome društvu vodila je radionice timskih igara. Od početaka zajedničkoga projekta HUŠK-a i HMŠK-a Tulum s(l)ova njezina knjižnica i učenici bili su redoviti sudionici. Na e-savjetovanjima je zagovarala školsko knjižničarstvo svojim stručnim komentarima na zakone i pravilnike vezanim uz domenu knjižničarstva te odgoja i obrazovanja.

Bila je iznimno angažirana članica Hrvatske mreže školskih knjižničara, članica Upravnog odbora, voditeljica projekta Čitanjem do zvijezda/Mreža čitanja od 2013. do 2021. Kao članica Knjižničarskog društva Varaždinske županije bila je uvijek spremna pomoći u organizaciji događanja, skupova, edukacija, radu s djecom i mladima posebno, a stručnim tekstovima za za e-časopis Društva Kontekst doprinijela je boljem poznavanju poslova i rada školskih knjižničara.

Njeni učenici nosit će je u srcu jer je imala personalizirani pristup svakom učeniku imajući razumijevanja i za njihove potrebe u turbulentno vrijeme njihovog odrastanja. Iskazivala im je poštovanje, pažnju i ljubav. Poštivala je svoje učenike i pristupala im s velikom ljubavi i pažnjom. Na mudar ih je način približavala beletristici, kao i popularno-znanstvenoj literaturi, sadeći u njima ljubav prema čitanju pažljivim odabirom literature za obvezno, stručno i slobodno čitanje, vodila računa o razvoju njihove informacijske pismenosti te pisanju maturalnih radnji.

Njezin odnos sa školskim i knjižničarskim kolegama posebna je priča. Uvijek je našla vremena za suradnju, znala je poslušati kolege i dati im dobar savjet i pohvalu, ali i učiti od njih. Obožavala je čitati, svugdje je sa sobom nosila knjigu. Ivana je uvijek bila vrelo optimizma i pozitivne energije i teško je povjerovati da njezin zvonki smijeh više neće odjekivati našim knjižnicama i na našim susretima. Pamtit ćemo njezinu toplinu i optimizam, a ona neka mirno jedri nebeskim morima i prostranstvima. Svojom radišnošću, veseljem i entuzijazmom, ostat će uvijek u sjećanju svima nama.

Naša draga kolegica Ivana Štimec-Sajko ostavila je svojim radom svijetli trag u hrvatskom školskom knjižničarstvu i u našim srcima, prerano nas ostavivši. Ostavila nam je samo lijepe uspomene na sebe i naše zajedničke aktivnosti u kojima smo se osjećali ispunjenima, zahvaljujući predivnoj toploj i pozitivnoj energiji koju je prosipala na nas. Nadamo se da će to biti dovoljno da ispunimo ogromnu prazninu koju je ostavila. Hvala joj na dobroti i ljubavi koju nam je podijelila te na strasnom primjeru kako živjeti svaki tren života, kako raditi posao školske knjižničarke sa zadovoljstvom.

Ivana Štimec-Sajko napustila nas je nakon borbe koja je bila teška, ali u kojoj je uspijevala ostati pozitivnom i hrabrom djelujući u svim trenucima snažnije od svih nas koji smo je poznavali.

Sjećanja objedinila Draženka Stančić

 

 

 

Odgovori