03. 10. 2021.

Slavimo rad školskih knjižnica svakog listopada!

 

Međunarodni mjesec školskih knjižnica (International School Library Month – ISLM) prilika je za školske knjižničare diljem svijeta da odaberu dan, tjedan ili cijeli mjesec u listopadu kako bi obilježili važnost školskih knjižnica i proslavili sve što one predstavljaju.

Tema za 2021. godinu je Bajke i narodne predaje iz svih kutova svijeta, a temelji se na godišnjoj temi konferencije Međunarodne udruge školskih knjižničara (IASL-a): Bogati mozaik prakse i istraživanja širom svijeta. Kada začujemo riječi Jednom davno… u trenu se nađemo u magičnom svijetu knjiga, koje nam daju skriveni pogled u živote vila, vilenjaka, goblina i ostalih stvorenja. Priče i bajke koje se prenose generacijama uče nas o ljudskim vrijednostima i kulturama. Pričajmo priče, povežimo se i učimo o zemljama diljem svijeta.

Ove godine pozivamo vas da promislite i proslavite vezu između knjiga, čitanja, školskih knjižnica, bajki i narodnih predaja. Tema je uobličena tako da bude dostupna svim našim korisnicima. Pozivamo ih da obilježe Međunarodni mjesec školskih knjižnica 2021. sudjelovanjem u ovogodišnjim projektima i aktivnostima te se nadamo kreativnoj i maštovitoj proslavi školskih knjižnica.

Tim iza Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica pripremio je brojne aktivnosti u kojima možete sudjelovati, a nema sumnje da ćete i vi, knjižničari imati vlastite ideje kako najbolje iskoristiti ovaj mjesec u školskim knjižnicama. Molimo vas da se uključite, bez obzira na veličinu vaše školske knjižnice.

Međunarodni mjesec školskih knjižnica otvoren je za sve, bilo da ste članovi Međunarodne udruge školskih knjižničara (IASL-a), a članovi Hrvatske udruge školskih knjižničara to jesu, ili ne, stoga proširite riječ i pripremite se za odličan provod u listopadu! I nemojte zaboraviti da informacije i fotografije vaših aktivnosti možete podijeliti na stranici ISLM-a Što se radi za Međunarodni mjesec školskih knjižnica, a bilo bi nam drago i da ih podijelite s nama na našoj stranici Facebooka.

Emin likovni rad na službenom plakatu

Odbor Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica pozvao je još u lipnju sve mlade umjetnike da podijele svoj originalni umjetnički rad na temu Bajke i narodne predaje iz svih kutova svijeta, a rad učenice Eme Dujmović kojim je predstavila Šumu Striborovu Ivane Brlić-Mažuranić, samim time i Hrvatsku, odabran je da postane sastavnim dijelom službenog plakata i straničnika ISLM-a 2021.

Ema je učenica OŠ Milana Langa iz Bregane, a na prijedlog školske knjižničarke Ivančice Huđek rado se odazvala novom izazovu. Osim toga, Ema je napravila i videouradak koji je također objavljen na službenim Facebook stranicama IASL-a u kojem na engleskom jeziku predstavlja svoj likovni rad i bajku Ivane Brlić Mažuranić Šuma Striborova.

Ema je učenica 4. razreda osnovne škole, a o njezinom iznimnom talentu u likovnoj umjetnosti ne treba sporiti. Trenutno radi na izradi lika maskote škole i oslikavanju slikovnice koja je zajednička ideja i rad drugih djelatnika škole. Osim što uživa u likovnim ostvarajima i uči od više likovnih umjetnika, Ema čita od svoje treće godine i knjige joj predstavljaju iznimno zadovoljstvo. Uz navedeno, Ema je sjajna u jezicima, a posebno ju ispunjava učenje kineskog jezika.

Predstavljamo vam malu izložbu njenih likovnih radova na temu knjiga i čarobnog svijeta bajki:

Proslavimo zajedno listopad, Međunarodni mjesec školskih knjižnica!

 

Goranka Braim Vlahović
predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara

Odgovori