11. 07. 2018.

Sva lica školskih knjižnica – osmi samostalni stručni skup Hrvatske udruge školskih knjižničara na Braču

 

Osmi samostalni stručni skup Hrvatske udruge školskih knjižničara pod nazivom Sva lica školskih knjižnica  održat će se 19. i 20. listopada 2018. godine na otoku Braču. Skupom se, prema dobroj tradiciji, obilježava Međunarodni mjesec školskih knjižnica i progovara o aktualnim temama školskoga knjižničarstva.

Zašto ova tema, zašto otok Brač?

Kao profesionalno udruženje školskih knjižničara Hrvatske zalažemo se za pružanje jednako kvalitetne usluge za sve učenike jer jedino tako možemo osigurati jednake uvjete obrazovanja za sve. Istovremeno smo svjesni činjenice da je  upravo neujednačenost usluge za korisnike jedna od najvećih slabosti našega školskoga knjižničarstva, time i slabosti našega odgojno-obrazovnoga sustava. Stoga pružamo  potporu i dodatnu motivaciju kolegama i kolegicama iz svih dijelova Lijepe Naše kako bi taj cilj bolje i kvalitetnije ostvarivali. K tome, učimo od svih! Upoznajemo sve specifične uvjete i aspekte rada školskih knjižnica i tako se i osobno i profesionalno osnažujemo i obogaćujemo. Tema i naziv ovogodišnjega skupa Sva lica školskih knjižnica pruža nam idealan okvir za takvo istraživanje i osnaživanje. Naziv obuhvaća podteme Skupa: otočke knjižnice, knjižnice na području posebne državne skrbi, područne knjižnice, specifične usluge školskih knjižnica za pripadnike nacionalnih manjina, rad školskih knjižnica u školama/ustanovama za učenike s posebnim potrebama i darovite učenike.

Prvi dan Skupa je predviđen za stručni dio programa: plenarna izlaganja, primjere dobre prakse i okrugli stol. Održat će se u kongresnoj dvorani hotela Velaris u Supetru, gdje je osiguran i smještaj.

U kasnom popodnevnom dijelu prvoga dana Skupa, predvidjeli smo uobičajeni posjet školskoj knjižnici prema izboru domaćina, a upoznat ćemo se i s kulturnom baštinom grada Supetra. U večernjem dijelu programa održat će se i prva dodjela nove nagrade Hrvatske udruge školskih knjižničara Poezija među profesijama.

Drugi dan Skupa predviđen je za dalje istraživanje neprocjenjive kulturne baštine otoka Brača: posjetit ćemo Pustinju Blace i njenu knjižnicu, rijetko viđeni spomenik ljudskoj ustrajnosti i pobjedi kulture i znanja nad svim nevoljama. Nakon zahtjevnoga pothvata osiguran je zajednički ručak i druženje u ambijentalno i kulinarski dojmljivom restoranu Kaštil Gospodnetić u Dolu.

Pozivi za prijavu primjera dobre prakse vezanih uz temu Skupa, poziv na prijavu kandidata za dodjelu Nagrade Poezija među profesijama bit će objavljene krajem kolovoza, a prijave na Skup otvorene početkom rujna.

Vjerujemo da će nam se kolege osvjedočene u kvalitetu i zanimljivost sadržaja naših stručnih skupova uvijek iznova vraćati, pozivamo i one koji to iskustvo još nisu imali da u svojim profesionalnim kalendarima rezerviraju 19. i 20. listopad. Ove godine, u Međunarodnome mjesecu školskih knjižnica, slavimo sva njihova lica okruženi maslinicima, uvijek zelenim borovima…  cvrčanje cvrčaka na čistom čakavskome jeziku ćemo zamisliti!

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori