27. 05. 2023.

Sve boje Knjižne booke

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održala se 24. svibnja 2023. godine manifestacija posvećena knjizi i čitanju, deveta po redu Knjižna booka.

Svečanost knjige i čitanja pod nazivom Knjižna booka održava se već osmu godinu za redom u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i njome obilježavamo Međunarodni dan dječje knjige koji se slavi na Andersenov rođendan. Knjižnu booku pokrenula je Hrvatska udruga školskih knjižničara radi promicanja knjige te poticanja čitanja i čitateljskih navika učenika. Sudionici svečanosti su učenici osnovnih i srednjih škola najčešće iz Zagreba i Zagrebačke županije, ali i učenici dobitnici nagrada koje dodjeljujemo na svečanosti iz cijele Hrvatske, njihovi mentori, školski knjižničari i učitelji, a a ove je godine sudjelovalo 130 sudionika.

U samom su prostoru dan ranije vrijedni školski knjižničari postavili izložbe vezane uz važne obljetnice ili projekte koje su proveli sa svojim učenicima. Središnji prostor namijenjen pozornici krasio je ogroman kolaž učenika viših razreda Osnovne škole Jurja Habdelića posvećen 150. obljetnici rođenja književnika Dinka Šimunovića i njegovoj pripovijetki Duga koji su izradili uz vodstvo prof. likovne kulture Tamare Kordić Mišković.

Prije početka same svečanosti, za vrijeme prijave sudionika, učenici su mogli odigrati igru U potrazi za knjigama i čitanjem koju su pripremile školske knjižničarke Irena Bando iz Osnovne škole Jagode Truhelke i Marija Purgar iz Osnovne škole Grigor Vitez iz Osijeka.

Pozdravni govori

Predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara Goranka Braim Vlahović pozdravila je sudionike Knjižne booke uime organizatora uz stihove pjesme Najprije Zvonimira Baloga. Najavila je sljedeću govornicu, Dorju Mučnjak, diplomiranu romanisticu, fonetičarku i dugogodišnju visokoškolsku knjižničarku koja je pozdravila skup uime domaćina, Nacionalne i sveučilišne knjižnice i njene glavne ravnateljice prof. dr. sc. Ivanke Stričević. Naglasila je koliku važnost ima knjiga i čitanje za naše, knjižničarske, karijere i nada se da će prisutni mladi čitatelji jednog dana biti korisnici ove knjižnice i budući akademski građani. Na kraju je skup pozdravila idejna začetnica Knjižne booke, dopredsjednica Udruge i izvrsna savjetnica Vanja Jurilj, prisjetila se prve svečanosti na Zrinjevcu i objasnila učenicima zašto je čitanje važno. Osim što čitanje dobrih knjiga predstavlja užitak, ono je važno da bismo stekli znanje.

Program za osnovne škole

Prvi dio programa namijenjen je osnovnoškolcima, posljednji srednjoškolcima, a povezuju ih završnice naših kreativnih natječaja. U oba programa izmjenjuju se kreativni nastupi samih učenika i predstavljanje izložaba i projekata koji su do njih doveli.

Program smo započeli Videonajavom za djela Dinka Šimunovića koju su nam pripremile učenice Mia Kovačević, Leda Fulir i Marija Čukman pod vodstvom školske knjižničarke Snježane Kovačević iz Osnovne škole Zlatar Bistrica, a motiv duge iskoristili su i učenici Osnovne škole Eugena Kvaternika iz Velike Gorice za poetsko i likovno izražavanje. Skupina učenika drugog razreda predstavila je izložbu ilustracija na temu Stanari u slonu prema djelu Dubravka Horvatića. Učenike su pripremile učiteljica Jelena Milinković i školska knjižničarka Davorka Facko-Vnučec.

Učenica Sara Vidaković iz Osnovne škole Antuna Mihanovića izvela je monolog iz djela Imaš fejs velikogoričke autorice Jasminke Tihi Stepanić, a slijedio je nastup zbora Osnovne škole Jurja Habdelića pod ravnanjem mentorice Ane Blažević. Otpjevali su baladu Miroslava Krleže Gumbelijum ruža fino diši koju je uglazbio Darko Rundek. Monolog Svašta u mojoj glavi prema tekstu Mire Gavrana izveo je sudionik državne smotre LiDraNo Mateo Quien Brozičević, a pripremila ga je mentorica Ema Berger.

Čuli smo još jedan monolog, ovog puta autorice Sanje Pilić Mamina maza u izvođenju učenice Nine Trcin iz Osnovne škole Antuna Mihanovića, a pripremila ju je učiteljica Nives Glavak.

Glazbenu točku Sonata, 1. stavak, B-manior, Jamesa Hooka na trubi, instrumentu koji stvarno može stvoriti prilično buke, izveo nam je Marin Ćaćić iz Umjetničke škole Franje Lučića, pod mentorstvom Tomislava Špoljara.

Knjižničarka Osnovne škole Budaševo-Topolovac-Gušće Mirjana Čubaković predstavila nam je bogatu izložbu nastalu prilikom obilježavanja 10. obljetnice hrvatsko/slovenskog projekta za poticanje čitanja Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja, a iz iste škole imali smo priliku vidjeti scensku igru Bazlamača, Ane Kraljević u izvođenju učenica 4. razreda Ane Marije Čondić i Katje Cink i pod mentorstvom učiteljice Ljiljane Slunjski.

Program za osnovnoškolce završio je književnim kvizom koji je pripremila Bojana Beata Doko i u kojem je sudjelovala ekipa iz Osnovne škole Budaševo-Topolovac-Gušće i ekipe iz čak tri velikogoričke škole: Osnovne škole Nikole Hribara, Osnovne škole Eugena Kvaternika i Osnovne škole Jurja Habdelića. Pobijedila je ekipa Osnovne škole Jurja Habdelića, a odmah za njom slijedila je ekipa Osnovne škole Budaševo-Topolovac-Gušće.

Završnice kreativnih natječaja

Dodijeljene su i nagrade za dva kreativna natječaja.

Literarni natječaj Umjetna ili uvjetna inteligencija osmišljen je i proveden u suradnji s manifestacijom Noć knjige, a predstavila ga je članica Povjerenstva Vanja Jurilj. Tročlano povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika organizatora i suradnika, odabralo je dva pobjednička rada, po jedan u svakoj kategoriji koja smo oba imali prilike čuti.

U kategoriji učeničkih radova osnovnih škola (od 5. do 8. razreda) nagrađen je rad Terminator ili odani prijatelj Thomasa Velčića iz 6. razreda Osnovne škole Gornja Vežica, Rijeka, mentorica je Vesna Argentin, a školska knjižničarka Tina Majnarić. U kategoriji učeničkih radova srednjih škola nagrađen je rad Preuzeta svijest učenice Dahe Kragić iz 2. razred Gimnazije Tituša Brezovačkog, Zagreb, mentorica joj je profesorica Marta Lukić Prebeg.

Drugi naš nagradni natječaj za primjenu mrežnih alata Stvarajmo eKreativno! organiziran u suradnji s Podružnicom Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije predstavile su Irena Bando – voditeljica projekta i Marija Purgar – predsjednica Povjerenstva. Natječaj se održava osmu godinu zaredom, a ove je godine pristiglo 17 radova u četiri kategorije iz osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske.

Pogledali smo sve nagrađene radove, a svoj rad su same predstavile dobitnice nagrade u 3. kategoriji natječaja Audiovizualna slikovnica. Rad Četiri godišnja doba stigao je iz Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška. Riječ je o zanimljivom prikazu pjesme koja je popraćena ilustracijama prirode godišnjih doba i onomatopejskim efektima. Školska knjižničarka Ena Javor Kučera mentorica je učenicama Lauri Badanjak i Nicki Bunjevac, a slikovnica je objavljena u Bookcreatoru.

Program za srednje škole

Posljednji dio svečanosti bio je namijenjen učenicima srednjih škola, a prva škola koja se predstavila bila je Gornjogradska gimnazija. Šestero učenika, članova čitateljskog kluba izvelo je nadahnut glazbeno-scenski recital pod nazivom Kad bi se moglo otputovatiKazivali su i pjevali stihove Tina Ujevića, Gustava Krkleca, Arsena Dedića i Vesne Parun, a predstavila ih je školska knjižničarka Zrinka Brigić.

Čak dvije škole sudjelovale su u projektu Pogledaj gore i obje su ga predstavile na različite načine. Idejna začetnica projekta Angela Crnobrnja, prof. latinskoga jezika predstavila je projekt o arheološkim ljepotama Zagreba u kojem su sudjelovali učenici Gimnazije Lucijana Vranjanina u suradnji sa školskom knjižničarkom Ljiljanom Centrih-Lovrić i profesoricom likovne umjetnosti Petrom Orbanić. Učenici su pripremili izložbu, Intervju s Antonijom Škunca Bekavac, Interaktivnu kartuAudio vodičSlikovni mitološki rječnik i videozapis:

I učenici Gimnazije Sesvete sudjelovali su u projektu zajedno sa školskom knjižničarkom Ružom Jozić, Marijom Sušac, prof. latinskog jezika i Inom Jozić, prof. likovne umjetnosti i predstavili su nam izložbu Mitološki likovi na zagrebačkim pročeljima.

Knjižničarka Gimnazije Tituša Brezovačkog Jadranka Jurić svake je godine prisutna sa svojim učenicima na Knjižnoj booki, a ovog puta sudjeluju sa tri izložbe nastale kroz tri projekta. Prvi izlošci –zmajevi, nastali u suradnji s profesoricom Sandrom Vukić Gjeldum, zmajevi nakon čitanja kultnog romana Gonič zmajeva Khaleda Hosseinija i svaki od njih nosi neki citat iz samog djela. Slijede trodimenzionalni prikazi Danteova Pakla koje su predstavile učenice Marta i Maja nastali prema ideji profesorice Sande Jelenski. Treću izložbu nastalu u sklopu zajedničkog projekta učenika I. gimnazije i njihove gdje su čitali tekst Malog princa na različitim jezicima svijeta, ostvarili su u suradnji s Likovnom grupom i prof. Vlastom Sokolić, pa je ona i predstavila tijek nastanka radova.

Prvi put nam se na svečanosti predstavila Škola za modu i dizajn s projektom i izložbom zanimljivog naziva Slovo na konac kojim se istražuju poveznice mode i književnosti, kroz izradu kostima za dramu Na tri kralja ili kako već hoćete. To je, doslovno Shakespeare u novom ruhu! Tijek samog projekta predstavila je školska knjižničarka Ksenija Banović i učenica Franka Vojković.

Iz XV. gimnazije ponovo nam stiže vrlo zanimljiv projekt i izložba koja nosi naslov Belgija 2021. 2023. odn. Učimo o Belgiji kroz pet osjetila. Predstavila ga je školska knjižničarka Anica Tkalčević uz pomoć Vite i Mije, učenica autorica keramičkih radova i vanjske suradnice na projektu, akademske slikarice Diane Sokolić.

Školska knjižničarka Iva Grisogono predstavila je radionice u kojima su sudjelovali učenici Tehničke škole Zagreb i polaznici Učeničkog doma Tehničke škole pod nazivom Šake pune oblaka koje su se održavale u školskoj knjižnici i u suradnji s Udrugom Blok. U projektu su sudjelovali učenici još dvaju učeničkih domova, a reportažu Ljubice Letinić o projektu čitanja djela Mladež bez boga Ödöna von Horvátha možete poslušati na podcastu.

Prezentaciju Tin i ja učenice Erin Brozd iz Gimnazije Lucijana Vranjanina predstavila je školska knjižničarka Ljiljana Centrih-Lovrić.

Radujemo se sljedećoj, desetoj Knjižnoj booki uz zahvalu domaćinu, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici!

Cijela svečanost je snimljena i objavljena na YouTube kanalu Udruge.

Izvješće pripremila Goranka Braim Vlahović
Svečanost snimila Jelena Šaban

Odgovori