03. 10. 2022.

U listopadu čitamo za svjetski mir i sklad!

Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica (International School Library Month – ISLM), godišnja proslava školskih knjižnica diljem svijeta. Pronađite načine na koje možete obilježiti, sudjelovati i zagovarati važnost školskih knjižnica, knjižničarskih stručnjaka i učenika koji ih čine izvrsnima!

Tema za 2022. godinu je Čitanje za svjetski mir i sklad. Temelji se na temi IASL-ove konferencije 2022.: Školsko knjižničarstvo i razvoj globalnog informacijskog krajolika. Znamo da su trenutno mnoge zemlje suočene s teškim situacijama. Jedna stvar oko koje se svi možemo složiti jest potreba za mirom i skladom diljem svijeta. Naša će tema potaknuti sve koji ove godine sudjeluju u u obilježavanju Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica da razmisle o tome kako nam čitanje može pomoći da razumijemo i podržimo jedni druge. Istinsko doživljavanje tuđeg putovanja kroz pripovijedanje vodi nas na vlastiti put prema većem razumijevanju i suosjećanju.

Ove godine pozivamo sudionike da promisle i proslave vezu između knjiga, čitanja, školskih knjižnica i načina zajedničkog promicanja mira i sklada. Odabrali smo temu za koji vjerujemo da će biti pristupačna svim našim sudionicima (od 3 do 20 godina). Nadamo se da će Međunarodni mjesec školskih knjižnica 2022. biti prekrasna kreativna i maštovita svjetska proslava školske knjižnice. Tema se može tumačiti na mnogo načina, ali koji god da izaberemo, ona je u pozadini važne uloge školskih knjižnica u životima djece.

Tim iza Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica pripremio je brojne aktivnosti u kojima možete sudjelovati, a nema sumnje da ćete i vi, knjižničari, imati vlastite ideje kako najbolje iskoristiti ovaj mjesec u školskim knjižnicama. Molimo vas da se uključite, bez obzira na veličinu vaše školske knjižnice.

Međunarodni mjesec školskih knjižnica otvoren je za sve, bilo da ste članovi Međunarodne udruge školskih knjižničara (IASL-a), a članovi Hrvatske udruge školskih knjižničara to jesu, ili ne, stoga proširite vijest i počnite se pripremati za uzbudljivo vrijeme s nama ovog listopada! I zapamtite, svoja fantastična iskustva možete podijeliti sa svima slanjem tekstova i fotografija na stranicu Što se radi u Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica, a bilo bi nam drago i da ih podijelite s nama na našoj stranici Facebooka.

Općenite upite o Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica šaljite na: letscelebrateislm@gmail.com.

ISLM tim skupina je volontera koje je entuzijazam prema školskim knjižnicama motivirao da se uključe u odbor Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica kako bi zajedno organizirali i omogućili njegovo provođenje. Novi članovi su uvijek dobrodošli. I vi možete postati član Organizacijskog tima ISLM-a 2023. ispunjavanjem idućeg obrasca.

ISLM tim 2022.: Ramandeep (Indija) – voditeljica projekta, Francie Ingram (SAD), Breege O’Brien (Irska), Sunita Malekar (Indija), Hosea Tokwe (Zimbabve), Dr. Chhavi Jain (Indija), Seema Satti (Indija), Inez Kinanthi (Indonezija), Abha Singh (Indija), Orlova Svetlana (Rusija), Jerry Mathema (Zimbabve), Farhat Jabeen (Pakistan), Sigridur Halldora Gunnarsdottir (Island), Mayasari Abdul Majid (Malezija), Anabela Silva (Portugal).

Uključite se u projekte:

  • Projekt razmjene straničnika – povežite se s drugim školama diljem svijeta i razmijenite straničnike koje su napravili vaši učenici, razmjena straničnika poštom
  • Projekt razmjene digitalnih straničnika – povežite se s drugim školama diljem svijeta i razmijenite straničnike koje su napravili vaši učenici, virtualna razmjena straničnika
  • Projekt virtualnih veza diljem svijeta – omogućite vašim učenicima razgovor s vršnjacima iz neke udaljene zemlje tijekom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica putem Skypea, Zooma ili MS Teams-a

Proslavimo zajedno listopad, Međunarodni mjesec školskih knjižnica!

 ISML 2022

tekst prevela: Jelena Šaban


naslovni plakat vodoravni
naslovni plakat okomiti

Jedan odgovor na “U listopadu čitamo za svjetski mir i sklad!”

  1. […] U listopadu čitamo za svjetski mir i sklad! | Husk.hr […]

Odgovori