06. 06. 2021.

U mjesecu kiše

Nisam spremna da odem

Postoje još uvijek neki ljudi
kojima dugujem riječi
Postoje još uvijek krajevi
koji čekaju na mene
Postoje još uvijek rijeke
koje trebaju moje dodire
Postoje još uvijek oblaci
sa najavom kiše
koji trebaju moje suze
Postoje još uvijek neke slike
koje traže moj pogled
Još uvijek postoje svjetovi
koje volim
i zato nisam spremna
da zauvijek odem

                                        Luca Matić, iz zbirke ‘U mjesecu kiše’

 

U dubokoj tuzi objavljujemo da nas je naša draga kolegica, školska knjižničarka Luca Matić, napustila nakon duge i teške bolesti.

Luca je rođena 1965. u Gradačcu (BiH). Diplomirala je 1991. na Pedagoškom fakultetu u Osijeku te stekla zvanje profesorice hrvatskoga jezika i književnosti. Godine 1993. zapošljava se u Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski u Koprivnici gdje dugi niz godina radi kao stručna suradnica školska knjižničarka položivši 1998. stručni ispit za zvanje diplomiranog knjižničara. Napredovala je u zvanje stručni suradnik mentor, a potom i u zvanje stručni suradnik savjetnik. Tri je godine vodila Županijsko stručno vijeće za izvannastavne aktivnosti Koprivničko-križevačke županije organizirajući izuzetno kvalitetna predavanja i edukacije.

Zalaže se da školska knjižnica postane središte zbivanja cijele škole, organizira programe, književne susrete, obnavlja fond te funkcionalno i moderno oprema prostor knjižnice. Provodila je brojne projekte poticanja čitanja te bila članicom školskog Erasmus tima. Sa svojim je suradnicima u školi pokrenula Natječaj za najljepši dječji putopis Putositnice. Često je isticala da svako događanje u školi treba započeti te završiti u školskoj knjižnici. I zaista je to i provodila.

Sudjelovala je u radu strukovnih udruga: Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja i Hrvatske udruge školskih knjižničara. Objavljivala je stručne članke, održavala predavanja i radionice, stručno se usavršavala na svim razinama. Autorica je pjesničke zbirke U mjesecu kiše.

Vječno će je pamtiti generacije učenika Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski u Koprivnici kao simbola školske knjižnice i školskih dana. Luca je ostavila neizbrisiv trag u našim srcima. Ostaje praznina koju ćemo puniti uspomenama, dobrotom i ljubavlju koje je imala za sve nas.

 

Posljednji ispraćaj održat će se 7. lipnja 2021. u 14 sati na gradskom groblju u Koprivnici. Komemoracija će se održati 9. lipnja 2021. u 12 sati u dvorani Domoljub u Koprivnici.

Luco, kao cvijeće neka ti je laka zemlja koja će te pokriti. Počivala u miru.

 

Odgovori