18. 03. 2023.

Umjetna ili uvjetna inteligencija

 

Povodom manifestacije Noć knjige 2023. Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara otvara nagradni likovni i literarni natječaj pod nazivom Umjetna ili uvjetna inteligencija. Pravo sudjelovanja imaju učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a provoditelji natječaja su stručni suradnici knjižničari.

Umjetna ili uvjetna inteligencija

Zadnjih tjedana i dana svijet bruji o ChatGPT-4-ju. Izazovi i pitanja koja pred nas postavlja su brojna.

Prema definiciji Hrvatske enciklopedije, naziv umjetna inteligencija se koristi za označavanje svojstva svakoga neživog sustava koji pokazuje inteligenciju (inteligentni sustav). Neka od najčešćih područjâ i primjena umjetne inteligencije jesu: računalne igre i simulacije, pretraživanje podataka, automatsko programiranje, inteligentni agenti, razumijevanje i obradba prirodnih jezika (razumijevanje govora, prevođenje), računalni vid (raspoznavanje uzoraka ili predmeta, analiza scene), rješavanje problema…

Književnost se umjetnom inteligencijom bavi još od 19. stoljeća, od objave romana Samuela Butlera Nigdina Erewhon 1872. godine. U svojevrsnom eseju unutar teksta, naziva Book of the Machines, inspiriran Darwinovom teorijom evolucije, autor predviđa da bi strojevi mogli razviti svijest. Zrelo dvadeseto stoljeće u području znanstvene fantastike obilježili su Isaac Asimov, Robert A.  Heinlein i Arthur C. Clarke. Pitanja koja su vizionarski postavili tada, sada postaju stvarnost koja dotiče sve: ugrožava li ili pomaže umjetna inteligencija razvoj ljudske inteligencije, do koje granice se ljudska bića mogu i smiju oslanjati na umjetnu inteligenciju, hoće li umjetna inteligencija razvojem poprimiti ljudske osobine ili će ljudska bića poprimiti osobine umjetne inteligencije, u kojim područjima možemo imati koristi od umjetne inteligencije, a gdje je prostor u kojem postoji velika opasnost od njene zloupotrebe, u čijim rukama je odgovornost za dalji razvoj umjetne inteligencije, a u čijim odgovornost za razvoj čovječanstva…

Zanima nas u kojoj je mjeri umjetna inteligencija dio tvog svakodnevnog života? Koliko vremena provodiš igrajući igre na računalu, a koliko igrajući se u stvarnome svijetu s prijateljima? Gdje tražiš nepoznate riječi? Tko ili što te budi? Kako ćeš stići na neku adresu bez pomoći aplikacija? Gdje ćeš pronaći potrebno znanje i informacije ako nestane električne energije? U kojoj je mjeri tvoj svijet određen oslanjanjem na umjetnu inteligenciju, a u kojoj na tvoju, ljudsku, inteligenciju? Na koji način vježbaš svoju inteligenciju i činiš se manje ovisnim o potpori i poticajima izvana?

Pozivamo te da svoja razmišljanja na ovu temu izraziš u pisanom ili likovnom obliku, u formi koja najviše odgovara tvome načinu izražavanja i doživljaju ove teme.

Likovni natječaj

 • na natječaj se prijavljuju likovni radovi 
 • u natječaju sudjeluju učenici osnovnih škola u dvije kategorije:
  • 1. – 4. razred osnovne škole
  • 5. – 8. razred osnovne škole
 • rad mora biti originalan – radovi koji su precrtani ne mogu sudjelovati u natjecanju
 • svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke:
  • ime i prezime učenika, razred
  • naziv i adresu škole
  • ime i prezime stručnog suradnika školskog knjižničara, kontakt (telefon, adresu e-pošte)
 • stručni suradnici školski knjižničari, sami ili u suradnji s učiteljem/predmetnim nastavnikom, odabiru do 3 najbolja rada iz svoje škole i prijavljuju svaki zasebno do 14. travnja 2023. godine u ponoć, putem obrasca prijave
 • likovne radove treba skenirati ili fotografirati (vidi upute u obrascu).

Nagrade

Od pristiglih će radova ocjenjivački odbor, sastavljen od predstavnika organizatora Natječaja, odabrati tri rada u svakoj kategoriji na temelju uspješnoga odgovora na zadatak, stil, originalnost i maštovitost.

Nagradu čini za ovu priliku posebno oblikovano izdanje paketa za likovnu kulturu pokrovitelja TOZ Penkala namijenjen učeniku autoru rada te poklon-paket pokrovitelja TOZ Penkala namijenjen školskoj knjižnici.

Obavijest o nagrađenim radovima bit će objavljena 18. travnja 2023. na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Nagrađeni radovi bit će izloženi na svečanom otvaranju Noći knjige te predstavljeni na mrežnoj stranici i društvenim mrežama organizatora. Sudionici natječaja slanjem svojih radova pristaju na to da se oni koriste za promociju Noći knjige i čitanja, a školski knjižničari suradnici od roditelja trebaju ishoditi suglasnost.

Dodjela nagrada i prigodnih zahvalnica održat će se na svečanom otvorenju Noći knjige, 21. travnja 2023. u 12 sati u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Literarni natječaj

 • na natječaj se prijavljuju literarni radovi 
 • u natječaju sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola u dvije kategorije:
  • 5. – 8. razred osnovne škole
  • 1. – 4. razred srednje škole
 • rad mora biti originalan – ne smije prethodno biti objavljen ili posuđen iz nekog već napisanog djela
 • svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke:
  • ime i prezime učenika, razred
  • naziv i adresu škole
  • ime i prezime stručnog suradnika školskog knjižničara, kontakt (telefon, adresu e-pošte)
 • stručni suradnici školski knjižničari, sami ili u suradnji s učiteljem/predmetnim nastavnikom, odabiru 3 najbolja rada iz svoje škole i prijavljuju svaki zasebno do 18. travnja 2023. godine u ponoć, putem obrasca prijave.

Nagrade

Nagrade se dodjeljuju u dvije kategorije: 5. – 8. razreda osnovne škole i 1. – 4. razreda srednje škole. Od pristiglih će radova ocjenjivački odbor, sastavljen od predstavnika organizatora Natječaja, odabrati po jedan najbolji rad u svakoj kategoriji na temelju uspješnoga odgovora na zadatak, stil, originalnost i maštovitost.

Nagrade čini poklon-paket knjiga namijenjen učeniku autoru rada te poklon-paket namijenjen školskoj knjižnici.

Nagrađeni radovi bit će predstavljeni na mrežnoj stranici Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara, društvenim mrežama, a prema mogućnostima i na drugim promidžbenim materijalima manifestacije. Sudionici natječaja slanjem svojih radova pristaju na to da se oni koriste za promociju Noći knjige i čitanja, a školski knjižničari suradnici od roditelja trebaju ishoditi suglasnost.

Obavijest o nagrađenim radovima bit će objavljena 21. travnja 2023. na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Dodjela nagrada i prigodnih zahvalnica održat će se početkom svibnja 2023. na svečanosti knjige i čitanja Knjižna booka u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.


Suglasnost za natječaj Umjetna ili uvjetna inteligencija

 

nocknjige@nocknjige.hr   husk@husk.hr

Facebook Noći knjige   Facebook HUŠK-a

Odgovori