02. 12. 2016.

Više novca zastupnicima za tablete nego svim knjižnicama

Izvor: N1

Država će više izdvojiti za nabavu tableta koji bi saborskim zastupnicima trebali olakšati rad, nego što će sve školske knjižnice s pola milijuna učenika dobiti iz proračuna. Za sve školske knjižnice u zemlji planirano je svega 200 tisuća kuna, a upravo toliko potrošit će se na zastupničke tablete.

Hrvatska nikada sustavno nije riješila pitanje opremanja školskih knjižnica. Ministarstvo je najprije godinama kupovao knjige, pa se nerijetko dogodilo da stignu nelektirni naslovi ili neki koje učenicima nisu zanimljivi. Školama se od 2003. dodjeljuju namjenska sredstva za kupnju knjiga, no ona su redovito i u zadovoljavajućem omjeru stizala samo prve dvije godine.

Pema standardu za školske knjižnice, godišnje bi trebalo kupiti minimalno pola knjige po učeniku – kada se to pomnoži s po 500 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola, dolazi se do iznosa od 10 milijuna kuna na godinu. Ni približno tome, ali bar sve škole, novac su posljednji put dobile 2012.

Obavezu financiranja škola, pa tako i školskih knjižnica imaju i lokalne jedinice, ali rijetke ju ispunjavaju. Većina to ne čini zbog nedostatka novca.

“Zagreb relativno bolje stoji, a to povlači puno drugih elemenata. Dok to ministarstvo nije financiralo, Zagreb jest nekako”, kaže knjižničarka Vanja.

Ministar obrazovanja Pavo Barišić namjere još ne otkriva: “Još uvijek radimo intenzivno na pripremama za proračun, pa dopustite da završimo i onda ću komentirati pojedinačno.”

Razgovor o sramotnim sredstvima za školske knjižnice pokrenut je i u Saboru.

Više pogledajte u prilogu Ane Mlinarić.

 

Više novca zastupnicima za tablete nego svim knjižnicama

 

 

 

 

Odgovori