14. 03. 2021.

Webinar Podružnice HUŠK-a Osječko-baranjske županije

U organizaciji Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije, 9. ožujka 2021. organiziran je webinar u svrhu naglašavanja važnosti utjecaja Udruge na rad školskih knjižničara.

 

Prvo izlaganje na webinaru bilo je pod nazivom Važnost profesionalne suradnje i udruživanja u kojem je nova predsjednica Udruge Goranka Braim Vlahović naglasila važnost suradnje školskih knjižničara s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara uključivanjem u razne aktivnosti Udruge.

Izlaganje Podružnica Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije – 15 godina rada i predstavljanje istraživanja Analiza utjecaja Podružnice HUŠK-a Osječko-baranjske županije na rad školskih knjižnica prikazale su Irena Bando i Sanja Galic. Izlaganje ističe najvažnije aktivnosti Osječko-baranjske podružnice u promoviranju knjižničarske struke, kao i rezultate stručnog istraživanja o utjecaju Podružnice na rad školskih knjižničara.

10 razloga za ponos u 18 godina punoljetnosti  izlaganje je Marije Purgar koje donosi pregled 10 samostalnih državnih skupova Hrvatske udruge školskih knjižničara tematski i sadržajno usmjerenih prema aktualnim potrebama školskog knjižničara.

Alta Pavin Banović imala je izlaganje Konvergencija, osnaživanje i transformacija školske knjižnice kojim je dala pregled 48. svjetskog kongresa školskih knjižničara – IASL, Dubrovnik 2019 na kojem je i sama sudjelovala.

Prikaz projekta Stvarajmo eKreativno! predstavile su Irena Bando i Nataša Mesić Muharemi. One su govorile o nacionalnom projektu za školske knjižnice u organizaciji Podružnice HUŠK-a Osječko-baranjske županije koji se temelji na kreativnoj uporabi web alata kod oblikovanja prezentacija, izrade stripova, audiovizualnih slikovnica ili interaktivnih priča.  Dana je analiza istraživanja proteklih pet godina provođenja projekta s naglaskom na specifičnosti i razvoj projekta.

Posljednje izlaganje bila je virtualna izložba Knjižnice očima knjižničara autorice izložbe Ivane Hengl koja je prikazala svoje autorske fotografije knjižnica s njenih brojnih putovanja po svijetu.

Webinar je bio prilika da se predstavi raznoliki rad Hrvatske udruge školskih knjižničara i naglasi važnost aktivnog djelovanja u Udruzi u promicanju knjižničarstva uopće.

 

Irena Bando
predsjednica Podružnice HUŠK-a Osječko-baranjske županije

 

Odgovori