14. 03. 2021.

Webinar Podružnice HUŠK-a Osječko-baranjske županije

U organizaciji Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije, 9. ožujka 2021. organiziran je webinar u svrhu naglašavanja važnosti utjecaja Udruge na rad školskih knjižničara.

 

Webinar Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije održan je 9. ožujka 2021. na mrežnoj platformi Zoom u trajanju od 2 i pol sata. Webinar se sastojao od pet predavanja i jedne virtualne izložbe.

Prvo izlaganje na webinaru pod nazivom Važnost profesionalne suradnje i udruživanja održala je Goranka Braim Vlahović. Školski knjižničar kao odgovorni profesionalac samo suradnjom na različitim razinama postiže vidljivost svoje školske knjižnice, a udruživanjem i uključivanjem u aktivnosti koje provodi Hrvatska udruga školskih knjižničara, čini struku vidljivijom u cijeloj zajednici.

Izlaganje Podružnica Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije – 15 godina rada daje prikaz najvažnijih aktivnosti Osječko-baranjske podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara u promoviranju knjižničarske struke. Također su se predstavili rezultati Istraživanja specifičnosti i djelatnosti rada školskih knjižnica Osječko-baranjske županije i utjecaj Podružnice na njihov rad predstavljeni u studenom 2020. u tiskanom Zborniku radova s 5. stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Okrugli stol „Prvih dvadeset 21. stoljeća u knjižničarstvu”.

10 razloga za ponos u 18 godina punoljetnosti izlaganje je Marije Purgar koje donosi pregled 10 samostalnih državnih skupova koje je Hrvatska udruga školskih knjižničara organizirala od 2011. do 2020. godine koji su tematski i sadržajno bili usmjereni prema aktualnim potrebama školskog knjižničara koje donosi svakodnevna praksa, a o kojima se raspravljalo sa znanstvenicima različitih područja.

Alta Pavin Banović imala je izlaganje Konvergencija, osnaživanje, transformacija školske knjižnice kojim je dala pregled 48. svjetskog kongresa školskih knjižničara – IASL 2019 u Dubrovniku na kojem je i sama sudjelovala. Navodi se sadržaj programa skupa koji su ispunila predavanja, radionice, prikazi istraživačkih tema, prigodne izložbe, aukcije i stručni izleti.

Prikaz projekta Stvarajmo eKreativno! predstavile su Irena Bando i Nataša Mesić Muharemi. One su govorile o nacionalnom projektu za školske knjižnice u organizaciji Podružnice HUŠK-a Osječko-baranjske županije koji se temelji na kreativnoj uporabi web alata kod oblikovanja prezentacija, izrade stripova, audiovizualnih slikovnica ili interaktivnih priča te analiza istraživanja proteklih pet godina provođenja projekta. Projekt naglašava važnost međupredmetnog povezivanja, stvaralačko-procesnog učenja te stvaranje završnog kreativnog uratka.

Posljednje izlaganje bila je virtualna izložba Knjižnice očima knjižničara autorice izložbe Ivane Hengl koja je prikazala autorske fotografije knjižnica sa svojih brojnih putovanja po svijetu u kojima su autoricu privlačile knjižnice ne samo kao kulturna dobra nego i kao zanimljiva arhitektonska rješenja. Predstavljene fotografije samo su mali dio bogate autoričine kolekcije fotografija knjižnica.

Evaluacija webinara

Za evaluaciju webinara ocijenjene su sljedeće kategorije:

  • aktualnost sadržaja (4,75)
  • značaj stručnog skupa za osobni profesionalni razvoj (4,63)
  • ocjena stručnog skupa u cjelini (4,87).

Na pitanje što bi sudionici ocijenili kao vrijednost skupa navedeno je:

  • kvaliteta izlagača koji su vrlo profesionalni
  • prezentacije različitih radova
  • raznolikost predavanja
  • zanimljiv pregled djelovanja HUŠK-a i Podružnice HUŠK-a Osječko-baranjske županije
  • zanimljiva predavanja.

Webinar je bio prilika da se predstavi raznoliki rad Hrvatske udruge školskih knjižničara i naglasi važnost aktivnog djelovanja u Udruzi u promicanju knjižničarstva uopće.

Webinar su organizirale Nataša Mesić Muharemi, dopredsjednica i  Irena Bando, predsjednica Podružnice.

 

Irena Bando
predsjednica Podružnice HUŠK-a Osječko-baranjske županije

 

Odgovori