18. 05. 2015.

Zagreb Book Festival

Zagreb Book Festival vraća kulturu na velika vrata! 

18.-24. svibnja; Muzej za umjetnost i obrt

ZBF zamišljen je kao redovna godišnja manifestacija, a svake godine birat će se tema s naglaskom na određenu nacionalnu književnost ili kulturno područje. U sklopu toga predstavit će se i recentna izdanja hrvatskih nakladnika u kontekstu suvremene svjetske književnosti. U premijernom izdanju Festivala u 2015. godini pod motom Kriminalno dobre knjige! u fokusu će biti švedska literatura kao suvremena globalna predstavnica kriminalističih romana te ćemo je povezati s recentnom domaćom književnosti koja također gaji tradiciju u tom žanru, ali je nerijetko zapostavljena.

Unutar književnog programa osmislili smo i tribine koje će propitivati važna pitanja vezana uz temu Festivala kroz prizmu književnosti i sociologije: kriminalistički roman nekad i danas; zašto je danas najpopularniji žanr; propitkivanje razloga popularnosti; refleksija sustava u kojem živimo; u konačnici, što je to kriminal?

Uz bogat književni program cilj nam je u širem kontekstu predstaviti kulturu zemlje gosta, kao i žanr ili umjetničku praksu koja će nam biti u fokusu, i prožeti je te povezati s recentnom domaćom produkcijom na raznim područjima: glazba, gastronomija, multimedijalni projekti kao što su kreativne radionice za djecu i odrasle.

Kulturu, prije svega, vidimo kao neovisnu i ohrabrujuću snagu koja se temelji na slobodi izraza. Ujedno, kultura i umjetnost u svakom društvu djeluju kao sile napretka i bez posebne pažnje usmjerene na kulturu, ne možemo očekivati napredak. U njezinoj oblasti svi imaju mogućnost sudjelovanja, što je jedan od naših ciljeva – dostupnost vrhunske književne i umjetničke ponude našim građanima.

Promičući kvalitetna postignuća novih umjetničkih ostvarenja, bezuvjetno se vraćamo i naslijeđu iz kojeg su umjetničke prakse proistekle, kako na lokalnoj razini, tako i u sinergiji s europskom baštinom. Na taj način želimo promicati internacionalnu i interkulturalnu razmjenu i suradnju.

Osim toga, snažan naglasak želimo staviti na prava djece i integriranje mladih ljudi u kulturni život društva. U tom smislu, velik dio našeg programa bit će posvećen predstavljanju dječje literature, kako domaće tako i strane, poticanje djece na čitanje i stvaranje, kao i pružanje roditeljima kutka na našem Festivalu u kojem će se osjećati sigurno, slobodno i nadahnuto.

 
Više zanimljivih materijala možete pronaći na:
 
          You tube kanalu ZBF-a: https://www.youtube.com/channel/UCOuN72VN5EayPkvAMwcQlVg
 
          Web stranici: http://www.zgbookfest.hr/galerija.html

 

 

 

 

Odgovori