19. 06. 2023.

Završno predstavljanje projekta Upoznaj svoje sugrađane

 

U Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku 14. lipnja 2023. godine održalo se završno predstavljanje aktivnosti nastalih u eTwinning projektu Upoznaj svoje sugrađane u organizaciji Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije. Voditeljice su projekta Ksenija Kesegi-Krstin i Nataša Mesić Muharemi.

 

Ciljevi su projekta istraživanje i razvijanje kritičkog odnosa prema zavičajnoj kulturnoj produkciji. Ovim se projektom želi razvijati osjećaj pripadnosti i prepoznatljivosti u hrvatskom i europskom  prostoru, razvijati komunikacijske i socijalne vještine, njegovati zavičajnost, promicati čitanja radi uživanja, obogatiti rječnički fond te potaknuti kreativno izražavanje.

U projektu sudjeluju školski knjižničari osnovnih i srednjih škola, te učeničkih domova s područja Osječko-baranjske županije. Aktivnosti se provode na satu razrednog odjela, u korelaciji s drugim predmetom ili kao samostalni istraživački projekt školskog knjižničara.

Ove su godine u projektu sudjelovale sljedeće škole:

  • Osnovna škola Darda, knjižničarka Nataša Mesić Muharemi
  • Osnovna škola Đakovački Selci, knjižničarka Ankica Karakaš Radošević
  • Isusovačka klasična gimnazija, knjižničarka Marija Klasić Petrović
  • Prosvjetno kulturni centar Mađara u RH, knjižničarka Diana Dorkić
  • Medicinska škola Osijek, knjižničarka Alta Pavin Banović
  • Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek, knjižničarka Ksenija Kesegi-Krstin

U projektu su sudionici izabrali jednu osobu (sugrađanina) koju su smatrali  zanimljivom, a nedovoljno prepoznatom u kulturnom životu mjesta u kojem škola djeluje. Na osnovu prikupljenih informacija i održanih intervjua,  kreirali su nove nastavne sadržaje, postere, videozapise, dramske prikaze, recitale i crteže.

Kao dio projektnog zadatka izrađena je mrežna stranica Upoznaj svoje sugrađane na kojoj je moguće pronaći radne materijale, nastavne pripreme i sl.

Voditeljice projekta zahvaljuju svim mentorima, nastavnicima i učenicima na sudjelovanju.

 

Ksenija Kesegi-Krstin,
dopredsjednica Podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara Osječko-baranjske županije

Odgovori